Chlebíčky, to je v Česku pojem. Je to klasické pohoštění, zvláště pak, pokud chystáte pohoštění na silvestra nebo pro návštěvu. Zkuste letos připravit zdravé pohoštění a udělat chlebíčky a chuťovky v duchu zdravého životního stylu.

Jak připravit klasický chlebíček zdravě? Naučíme vás recept na jednoduchou pomazánku, kterou můžete stále obměňovat. Základ zůstává stejný – pomazánkové máslo. Pak to chce zdravé pečivo místo obyčejné bílé veky. Může to být žitný, pšenično-žitný chléb nebo bageta nebo celozrnný fitness chlebík. No a pak už můžete zdravé chlebíčky mazat a tvořit podle své chuti a fantazie.
1. Tuňákové chlebíčky
Ingredience:
Pšenično-žitná bageta
1 pomazánkové máslo
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
2 mladé cibulky
1 lžíce kaparů
sůl
pepř
Na ozdobu:
Malé salátové okurky
Sezamové klíčky
Chia semínka
Pšenično-žitná bageta
1 pomazánkové máslo
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
2 mladé cibulky
1 lžíce kaparů
sůl
pepř
Na ozdobu:
Malé salátové okurky
Sezamové klíčky
Chia semínka

Postup:
Pomazánkové máslo smícháme s plechovkou tuňáka. Přidáme najemno nasekanou cibulku a nasekané kapary a lžičku chia semínek. Osolíme, opepříme a můžeme mazat na plátky pšenično-žitné bagetky. Zdobíme plátky okurky (kterou můžete naložit v marinádě z trochy octa, soli a cukru), kapary a výhonky z černého sezamu. Na závěr posypeme troškou chia semínek.2. Chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou
Ingredience:
celozrnné fitness chlebíky
1 pomazánkové máslo
4 natvrdo uvařená vejce
2 kyselé okurky
1 lžíce dijonské hořčice
sůl
pepř
Na ozdobu:
4 ředkvičky
řepné lístky
Allnatura chia semínka (koupit v e-shopu)
celozrnné fitness chlebíky
1 pomazánkové máslo
4 natvrdo uvařená vejce
2 kyselé okurky
1 lžíce dijonské hořčice
sůl
pepř
Na ozdobu:
4 ředkvičky
řepné lístky
Allnatura chia semínka (koupit v e-shopu)

Postup:
Pomazánkové máslo smícháme s nasekanými natvrdo uvařenými vejci, najemno nasekanou okurkou, přidáme hořčici, sůl a pepř. Promícháme. Mažeme na fitness chlebík, zdobíme plátky ředkviček, řepnými lístky a chia semínky.
Zdraví a lifestyle
1. 12. 2021Zdravé pečení: Zkuste cukroví z oříškové mouky
Milujete vůni vánočního cukroví, která provoní celý byt či dům? A co teprve když sáhnete po oříškových moukách. Jsou zdravé, bezlepkové a plné bílkovin a prospěšných tuků. Zkuste letos upéct netradiční zdravé cukroví. Vyzkoušejte naše tipy.
3. Chlebíčky s řepnou pomazánkou
Ingredience:
celozrnná bagetka
1 pomazánkové máslo
2 malé uvařené řepy
2lžíce Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu)
2 lžíce Druid brusinky americké (koupit v e-shopu)
sůl
pepř
Na ozdobu:
Pražené Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu)
řepné klíčky
celozrnná bagetka
1 pomazánkové máslo
2 malé uvařené řepy
2lžíce Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu)
2 lžíce Druid brusinky americké (koupit v e-shopu)
sůl
pepř
Na ozdobu:
Pražené Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu)
řepné klíčky

Postup:
Uvařenou řepu najemno nastrouháme, smícháme s pomazánkovým máslem, praženým dýňovým semínkem a nasekanými brusinkami. Osolíme, opepříme a můžeme mazat na plátky bagetky. Ozdobíme praženým dýňovým semínkem, kterým tentokráte nešetříme a přidáme klíčky.Tip redakce:
Místo dýňového semínka můžete přidat opražená slunečnicová semínka nebo vlašské ořechy. Brusinky lze nahradit rozinkami.
Místo dýňového semínka můžete přidat opražená slunečnicová semínka nebo vlašské ořechy. Brusinky lze nahradit rozinkami.
4. Chlebíčky s uzeným lososem
Ingredience:
fitness chlebíky
1 pomazánkové máslo
1 balení uzeného lososa
1 citron
sůl
pepř
kousek čerstvého celeru
Na ozdobu:
čerstvý kopr
plátky citronu
řepné lístky
dýňová semínka
fitness chlebíky
1 pomazánkové máslo
1 balení uzeného lososa
1 citron
sůl
pepř
kousek čerstvého celeru
Na ozdobu:
čerstvý kopr
plátky citronu
řepné lístky
dýňová semínka

Postup:
Celer nastrouháme najemno, přidáme pomazánkové máslo a asi polovinu balíčku najemno nasekaného uzeného lososa. Dochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Pomazánku mažeme na plátky chlebíků, zdobíme kouskem lososa, plátkem citronu a čerstvými bylinkami. Na závěr nasypeme pražená dýňová semínka.Tip redakce:
Všechny tyto pomazánky můžete mazat jak na chlebíčky, tak na kanapky. Místo chleba nebo rohlíku můžete použít třeba Dupetky Černý & bílý sezam (koupit v e-shopu), na které pak mažete pomazánku a zdobíte podle vlastní fantazie.
Všechny tyto pomazánky můžete mazat jak na chlebíčky, tak na kanapky. Místo chleba nebo rohlíku můžete použít třeba Dupetky Černý & bílý sezam (koupit v e-shopu), na které pak mažete pomazánku a zdobíte podle vlastní fantazie.
Trend: V kurzu jsou chlebíčky s avokádem
Avokádo se stalo ikonou zdravého stravování, a kdo ještě neochutnal chleba či topinku s avokádem, jako by nebyl. Avokádo jako superpotravina obsahuje mnoho vitaminů, železo, draslík, hořčík a rostlinné tuky. Chléb s avokádem prý pochází z Austrálie, protože Australané jsou doslova posedlí různými pomazánkami a oblohami. Skutečný boom avokádového toastu ale způsobila herečka Gwyneth Paltrow a její kniha It’s All Good. Od té doby se obměna tohoto toastu začala šířit po sociálních sítích.
Chcete si letos udělat trendy chlebíček? Máme pro vás hned 3 jeho varianty:
1. Avokádový chlebík s brusinkami

Ingredience:
2 plátky fitness chleba
1 měkčí avokádo
čerstvý sýr na pomazání
pár lístků rukoly
piniová semínka
konopné semínko na posypání
Druid Brusinky americké, klikvy velkoplodé – půlené (koupit v e-shopu) na ozdobu
2 plátky fitness chleba
1 měkčí avokádo
čerstvý sýr na pomazání
pár lístků rukoly
piniová semínka
konopné semínko na posypání
Druid Brusinky americké, klikvy velkoplodé – půlené (koupit v e-shopu) na ozdobu
Postup:
Chlebík opečeme v toustovači, potřeme čerstvým sýrem, poklademe lístky rukoly. Avokádo oloupeme a zbavíme pecky. Rozkrojíme na půlky a každou půlku nakrájíme na plátky. Dáme na rukolu. Posypeme konopným semínkem, piniovými semínky a posypeme nakrájenými brusinkami.Tip redakce:
Můžete osolit a přidat třeba ještě trochu chilli. Místo konopného semínka můžete použít také sezam.
Můžete osolit a přidat třeba ještě trochu chilli. Místo konopného semínka můžete použít také sezam.
2. Avokádový chlebíček se semínky z granátového jablka

Ingredience:
4 fitness chleby
2 tvrdší avokáda
Allnature Chia semínka (koupit v e-shopu)
1 granátové jablko
sůl
citronová šťáva
4 fitness chleby
2 tvrdší avokáda
Allnature Chia semínka (koupit v e-shopu)
1 granátové jablko
sůl
citronová šťáva
Postup:
Plátky chleba si připravte na talíř. Avokádo oloupejte, rozpulte a zbavte pecky. Nakrájejte na velmi jemné plátky, nebo pokud je avokádo tvrdší, můžete zkusit plátky udělat škrabkou na zeleninu. Plátky poklaďte chlebík, pokapejte citronovou šťávou, posolte, posypejte chia semínky a na závěr semínky z granátového jablka.Tip redakce:
Místo chia semínek můžete použít také černý sezam nebo dýňová semínka.
Místo chia semínek můžete použít také černý sezam nebo dýňová semínka.
3. Žitné chlebíky s quacamole a rajčaty
Ingredience:
žitné chlebíky nebo knäckebrott
2 měkká avokáda
1 menší šalotka
½ citronu
špetka chilli
Allnature Himálajská sůl růžová jemná (koupit v e-shopu)
čerstvý koriandr
Na ozdobu:
cherry rajčata
černý sezam
rukola
žitné chlebíky nebo knäckebrott
2 měkká avokáda
1 menší šalotka
½ citronu
špetka chilli
Allnature Himálajská sůl růžová jemná (koupit v e-shopu)
čerstvý koriandr
Na ozdobu:
cherry rajčata
černý sezam
rukola

Postup:
Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a rozmačkáme vidličkou, přidáme nasekanou šalotku, nasekaný koriandr a ochutíme citronovou šťávou, chilli a solí. Mažeme na žitný chlebík nebo knackebröt, poklademe čtvrtkami cherry rajčat, lístky rukoly a posypeme černým sezamem.Tip redakce:
Kdo nemá rád chuť koriandru, může si pouze rozmačkat čisté avokádo a dochutit citronovou šťávou a solí.
Kdo nemá rád chuť koriandru, může si pouze rozmačkat čisté avokádo a dochutit citronovou šťávou a solí.
Tip redakce:
Jak a kde vznikl první obložený chlebíček?
Jak a kde vznikl první obložený chlebíček?
- Za vynálezce tradičního chlebíčku je považován Jan Paukert. Ten založil své první pražské velelahůdkářství v roce 1916 se svou manželkou Štěpánkou a patřilo mezi tři nejslavnější v Evropě.
- Na lahůdky k Paukertům chodili například Hugo Haas, Ema Destinová, Lída Baarová, Vlasta Burian nebo Jan Werich. Paukertovy lahůdky dokonce poskytovaly občerstvení pro rodinu prezidenta T. G. Masaryka.
- O vzniku prvního chlebíčku se traduje zajímavá historka. Malíř Jan Skramlík pracoval u Paukertů na výzdobě vinárny a měl chuť na něco menšího k snědku. Dostal obloženou veku, a tak vznikl první chlebíček. Byl s dušenou šunkou, osminkou vajíčka, trochou bramborového salátu, domácí majonézou, ementálem, rajčetem a uherským salámem.
- Později se začaly vyrábět další druhy, s vlašským, bramborovým, francouzským či zeleninovým salátem a specialitou se staly chlebíčky humrové. Díky rodině Paukertů se brzy staly chlebíčky velmi žádaným artiklem a jejich obliba se rozšířila i do střední Evropy.
Foto: Ondřej Košík, Foodstyling: Petra Lamschová
Autor: Petra Lamschová
Zařazeno pod těmito klíčovými slovy






