Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak vyčistit odpad? Bezpečné a efektivní řešení

Jak vyčistit odpad? Bezpečné a efektivní řešení

Jak vyčistit odpad? Bezpečné a efektivní řešení

5. prosince 2023 od Veronika Decsy

5. prosince 2023 4 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

V domácnosti nejde vždy vše podle plánu a je důležité nenechat se zaskočit drobnými zádrhely, které lze celkem snadno řešit. Jedním z nich je ucpaný odpad, který pak nejenže neplní svou funkci, ale navíc nepříjemně zapáchá. Návod, jak na ucpaný odpad v kuchyni, na toaletě i ve sprše, je velmi jednoduchý. Důležité je preventivní čištění a také dodržování bezpečnostních opatření.

Způsoby, jak efektivně vyčistit ucpaný odpad 

Existuje několik postupů, jak vyčistit ucpaný odpad a vyřešit nepříjemnou situaci s neodtékající vodou. Při ucpání většinou bývají na vině větší nečistoty, které se usadí kolem sítka odpadu nebo v záhybu sifonu. V kuchyni to bývají zbytky jídla, v koupelně vlasy, prach a částečky z mycích prostředků. Při čištění je tedy zapotřebí blokádu odstranit – mechanicky či chemicky.
 
Tip redakce: S vlasy v odpadu si poradí HG Čistič odpadů ucpaných vlasy (koupit v e-shopu).
 

Mechanické čištění

Při mechanickém čištění je vaším cílem odstranit cokoliv, co blokuje průchodnost odpadních trubek. Proto začněte odstraněním viditelných překážek na povrchu (vlasy, zbytky potravin apod.) a poté si vezměte k ruce gumovou přísavku neboli zvon, který přisátím a odšpuntováním vytvoří v trubkách podtlak, a ty se tak uvolní. 
 
Jak vyčistit totálně ucpaný odpad? Pomocí instalatérského péra, které funguje na principu spirály. Péro vsuňte co nejdál do potrubí a pomalu otáčejte rukojetí ve směru hodinových ručiček. Tím se spirála dostane postupně hlouběji. Pokračujte v otáčení a postupném zasouvání péra, dokud nenarazíte na odpor – ten zpravidla značí přítomnost ucpání, takže otáčení pérem půjde pravděpodobně o něco hůře. Přesto nepolevujte, aby se spirála mohla zakousnout do nečistot a zácpu prorazit. Až ucítíte, že spirála prošla skrze blokádu, můžete péro opatrně vysunout a otestovat průchodnost trubek propláchnutím teplou vodou. Může být zapotřebí několik pokusů, než se podaří zácpu rozrušit a odpad pročistit. Nezapomeňte na vyčištění spirály, aby byla připravena na další použití.
 

Použití chemických čisticích prostředků

Návod na správné použití najdete na etiketě každého přípravku, ale v zásadě stačí nalít tekutý čistič do odpadu, nechat působit a poté trubky propláchnout velkým množstvím horké vody. Pokud problém přetrvává, můžete proces opakovat – dejte si však pozor, abyste chemií příliš nezatěžovali trubky. Při používání chemických čističů je obzvlášť důležité dodržování bezpečnostních opatření: pokaždé odpad čistěte v gumových rukavicích a ochranných brýlích. Může se totiž stát, že roztok z odpadu vyprskne a mohl by poranit jak kůži, tak oči.
Kromě tekutých čističů jsou k dostání také granule, které do odpadu nasypete, zalijete požadovaným množstvím horké vody, aby se zaktivovaly, a necháte působit. Vyzkoušejte například Kittfort Hydroxid sodný aktiv perle (koupit v e-shopu) nebo Q-Power Čistič odpadů granule (koupit v e-shopu).
 

Podomácku vyrobené čisticí přípravky

K odstranění menších zácp je možné použít směs jedlé sody a octa – do odpadu nasypte hrnek jedlé sody, přilijte k ní 250 ml octa, odpad prolijte velkým množstvím vroucí vody (klidně dvě i tři celé varné konvice). Tato metoda je šetrnější k životnímu prostředí i k samotným trubkám a může být nejen způsobem, jak vyčistit odpad WC, ale také preventivním opatřením proti ucpávání problematických odpadů.

Pravidelná údržba je základ úspěchu

Pravidelné proplachování odpadu horkou vodou může pomoci předcházet jeho ucpávání. Pořiďte si záchytná sítka na odtokové otvory, které hrají v prevenci ucpávání odpadu klíčovou roli, a vyvarujte se splachování oleje, tuků, kávových sedlin a podobných zbytků, které se mohou dostat do odpadu a ucpat trubky.
 

Obraťte se na odborníky

Pokud se ucpání nezbavíte běžnými metodami, je vhodné zavolat instalatéra, který má potřebné nástroje a zkušenosti k vyřešení složitějších problémů. Profesionální hloubkové čištění je mnohem lepší než časté prolévání odpadu agresivními chemickými prostředky.
 

Vždy myslete na bezpečnost

Při jakékoliv metodě čištění ucpaného odpadu buďte opatrní a mějte na paměti bezpečnostní opatření. Pokaždé si nejprve přečtěte příbalové informace produktů, které chcete použít, a dodržujte doporučené postupy.
 
  1. Používejte ochranné pomůcky.
    Při práci s chemikáliemi i při mechanickém čištění vždy používejte ochranné rukavice a brýle.
  2. Jako první vždy zkuste mechanické metody.
    Před použitím chemikálií zkuste odpad vyčistit mechanicky. Odstranění usazených nečistot gumovou přísavkou nebo spirálou na čištění odpadů je efektivní a bezpečnou metodou. Při použití těchto nástrojů buďte opatrní a vyvarujte se nadměrného tlaku, který by mohl poškodit trubky.
  3. S chemickými čisticími prostředky není radno si zahrávat.
    Pokud používáte komerční chemické čističe, důkladně si přečtěte návod k použití a dodržujte bezpečnostní pokyny. Nikdy nemíchejte různé čisticí prostředky, mohlo by dojít k nebezpečným chemickým reakcím.
  4. Nezapomeňte větrat.
    Ujistěte se, že je pracovní prostor dobře odvětráván, aby nedošlo k nahromadění výparů z chemikálií.
  5. Vyvarujte se používání nebezpečných předmětů.
    Při čištění se vyhněte použití ostrých předmětů, které by mohly poškodit trubky nebo těsnění.
 
Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít