Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Rychlý úklid: 9 tipů, jak se doma zbavit prachu a mít čisto

Rychlý úklid: 9 tipů, jak se doma zbavit prachu a mít čisto

Rychlý úklid: 9 tipů, jak se doma zbavit prachu a mít čisto

20. dubna 2022 od Marta Pušová

20. dubna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Ať se nám to líbí nebo ne, prach je nedílnou součástí našeho domova. Snažíme se s ním bojovat, ale je to koloběh, který nikdy nekončí. Jedna věc je, že zaprášené police, nábytek či podlaha nevypadají dobře. Ovšem nejde jen o estetickou záležitost, ale i o zdraví. Jak se tedy prachu zbavit?

Co je to vlastně prach?

Prach si do domu přinášíme jednak zvenku v podobě pylu, hlíny a dalších drobných částic, a pak také vzniká přímo doma. Tvoří ho vlasy a chlupy, zvířecí srst, zbytky jídla a také uvolněné částečky odumřelé lidské kůže. Mimo jiné prach obsahuje také plísně, spory, bakterie, roztoče a jejich exkrementy. To nezní hezky, že? A proto je potřeba se prachu zbavovat a v ideálním případě udělat co nejvíce proto, aby se u nás doma usazoval co nejméně.

Nejdříve pár obecných, ale osvědčených tipů, které vám pomohou:

1. Omezte věci v bytě

Nikdo nechce žít ve sterilním domově, kde není žádná dekorace nebo nábytek. Myslete ovšem na to, že každá věc doma je sběrač prachu – lampičky, sošky a jiné dekorace prach doslova přitahují. Zamyslete se nad tím, zda opravdu potřebujete mít vystavenou každou věc.

2. Pravidelně větrejte a pořiďte si dobře těsnící okna

Tohle zní teď možná jako protimluv, protože spousta prachu se k vám domů dostane právě zvenku, ale věřte nám, větrat je nezbytné. Jen tak dojde k cirkulaci vzduchu a ven se dostane rozvířený prach. Ovšem pozor. Pokud bydlíte na místě, kde je prašnost vysoká, větrejte vždy krátce a ideálně po dešti, kdy je vzduch venku nejčistší.

Pokud chcete, aby se k vám dostávalo co nejméně prachu, je vhodné mít kvalitní okna, která dobře těsní a pustí ho dovnitř minimum.

3. Uklízejte odshora dolů

Zní to jako logická a jasná věc, ale věřte, že spousta lidí to stále nedodržuje. Vždy utírejte prach odshora dolů. Jen tak zajistíte, že úklid bude efektivní. Kdybyste to dělali opačně, docílíte jen toho, že si nečistoty jen tzv. shodíte dolů na již vyčištěný povrch.

4. Větrejte peřiny a často měňte povlečení

V posteli a peřinách se usazuje velké množství roztočů a prachu. Proto je důležité minimálně dvakrát měsíčně měnit povlečení a pořádně větrat peřiny, polštáře a matrace.

Jak se co nejlépe zbavit prachu v domácnosti:

A teď už k samotnému úklidu. Základem toho, aby nám na nábytku ulpívalo co nejméně prachu, je používat správný prostředek. Obyčejná voda a hadřík vám stačit nebudou, a to z několika důvodů – po takovémto úklidu se mohou objevovat nepěkné šmouhy, dřevěný nábytek se vám časem může ničit a hlavně, docílíte tím jen opětovného usazování prachu ihned po úklidu.  Co tedy dělat?
1. Ideální je používat antistatický přípravek, např. Alex Renovátor nábytku proti prachu antistatický s vůní limetky (koupit v e-shopu). Je skvělý v tom, že nezanechává stopy, eliminuje otisky, zabraňuje rychlému a opětovnému usazování prachu. V kombinaci s  Q-Home Prachovkou antistatickou (koupit v e-shopu) je to ideální parťák, se kterým máte vyhráno.
2. Pokud máte doma koženou sedačku nebo židle, sáhněte po HG Sprej na kůži (koupit v e-shopu). Snadno čistí a ošetřuje anilinové a barevné druhy kůží. Tento přípravek kůži vyčistí a vyživuje najednou.
3. Podlaha přitahuje prach jako magnet. Luxování je samozřejmostí. Ovšem nezapomínejte ani na pravidelné vytírání. I když se vám zdá podlaha čistá, věřte, že není. Schválně zkuste setřít podlahu přípravkem BactoSTOP Dezinfekční čistič na podlahy a povrchy (koupit v e-shopu) a uvidíte sami. Nemusíte se bát, tento  neobsahuje chlor, neničí materiály, ale zato skvěle čistí, odstraňuje mastnotu, zajišťuje dokonalou dezinfekci likvidací bakterií, virů a plísní a dokonale čistí. Pokud máte doma koberce, tak kromě vysávání je dobré je jednou začas vyčistit. Na domácí použití vám skvěle poslouží Vanish Gold Šampon na ruční čištění koberců (koupit v e-shopu). Jeho použití je snadné a hlavně kromě toho, že odstraní mnohem více nečistot než při běžném luxování, tak odstraňuje i zápach.
4. Prach se usazuje samozřejmě i na TV, počítačích a další elektronice. Aby nedošlo k poškození, použijte na ně Green Shield Vlhčené ubrousky na LCD obrazovky, laptopy, mobilní telefony (koupit v e-shopu). Jsou speciálně vyvinuty právě na obrazovky, včetně těch LCD.
5. Poslední věc, na kterou nesmíte zapomínat, jsou záclony a závěsy. V těch se drží opravdu hodně prachových částic. Přípravek Q-Power Prací prášek na záclony (koupit v e-shopu) z vašich záclon dostane i velmi odolnou špínu a mastnotu. Nezapomínejte, že krásné bílé záclony jsou ozdobou každé místnosti.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít