Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak doma čistit elektroniku a elektrické spotřebiče?

Jak doma čistit elektroniku a elektrické spotřebiče?

Jak doma čistit elektroniku a elektrické spotřebiče?

25. listopadu 2020 od Jana Kantorová

25. listopadu 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Otisky prstů, prach, a dokonce i bakterie – to jsou problémy, které dnes a denně řešíme s elektronikou a elektrickými spotřebiči, které máme doma. A že je jich mnohdy opravdu hodně. Víte, jak je správně čistit, abyste je nepoškodili?
V dnešní době stále častěji myslíme na mytí rukou a dezinfekci povrchů v domácnosti. Někdy si ale neuvědomujeme, že vyčistit potřebují i elektronika a elektrické spotřebiče. A to nejen televize a monitory počítačů, ale také klávesnice, mobilní telefony a třeba i myčka, pračka nebo lednice. Zaručí jim to čistotu, ale také delší životnost. Neopečovávané spotřebiče a elektronika jsou totiž plné prachu, a ten může negativně ovlivnit jejich funkčnost.

Jak čistit počítač a klávesnici

Při práci s počítačem je to právě klávesnice, kterou používáte denně. Občas nad ní dokonce i svačíte, že? Je tak plná prachu, někdy i drobků, ale vždycky také plná roztočů a bakterií. Ideálním postupem při jejím čištění je ji obrátit, vyklepat a jemně vysát, a to alespoň jednou měsíčně. Poté je potřeba ji očistit vlhčenými ubrousky, nejlépe antibakteriálními. Použít ale můžete i ty univerzální, jako třeba Q-Clean Univerzální vlhčené ubrousky fresh (koupit v e-shopu). U počítače se v domácím prostředí zaměřte jen na monitor, a to stejným způsobem jako u čištění televize. I když je potřeba vyčistit i „vnitřnosti“ počítače, kde se usazuje velké množství prachu, přenechte to raději odborníkům.
Tip redakce:
V případě, že nemáte po ruce vlhčené ubrousky, můžete při čištění klávesnice použít také vatové polštářky nebo tamponky namočené do trochy lihu.

Na televizi nezapomínejte

U obrazovek je vždy dobré zjistit si na začátku, z jakého materiálu jsou vyrobeny ty, které máte doma. Většinou jde o plazmové a LCD obrazovky, které je potřeba čistit šetrněji, a proto je lepší vyhnout se mokrému hadru a saponátu. Nejdříve je otřete prachovkou a poté za pomoci utěrky z mikrovlákna, například Q-Clean Švédské utěrky z mikrovlákna (koupit v e-shopu), a speciálního čističe na obrazovky jemně otřete šmouhy a mastnotu. Vyzkoušejte například Sidolux Professional čistič na LCD a ploché obrazovky (koupit v e-shopu).

A co mobil?

Mobilní telefon dnes používá každý opravdu denně. Patří tak mezi vůbec nejšpinavější elektroniku, kterou vlastníme. Bakterie, viry, roztoči – tito neviditelní škůdci zdobí mobil více než záchodové prkénko. Proto je opravdu potřeba si na jeho čištění vzpomenout každý den. Přímo na obrazovky (a to nejen televizí, ale také mobilních telefonů) můžete použít také vlhčené ubrousky, které je zbaví mastnoty, ale zároveň nepoškodí jejich povrch. A to třeba Green Shield Vlhčené ubrousky na LCD obrazovky, laptopy, mobilní telefony (koupit v e-shopu). Postačí vám k tomu i bavlněný hadřík, kterým z mobilu dostanete alespoň mastné šmouhy. Dávejte ale pozor na čočku fotoaparátu, která se nesmí poškrábat. Tady volte opravdu jemnou a suchou utěrku z mikrovlákna, kterou velmi jemně čočku vyčistěte.

TIP: Široký sortiment čisticích prostředků pro celou domácnost si můžete bezpečně a z pohodlí domova zakoupit také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Dávejte pozor na skrytá místa

Základní věci, které jdou vidět, nejspíš čistíte pravidelně. Ale pak jsou u elektrických spotřebičů také zákoutí, na která zapomínáme právě proto, že je vůbec nevidíme. Pod těsněním pračky může vznikat plíseň z vlhkosti, v myčce nebo rychlovarné konvici pak vodní kámen, v lednici a za ní špína. Veškeré spotřebiče, které pracují s vodou, by se jednou za čas měly vyčistit od vodního kamene. U varných konvic vám pak může práci ulehčit HG Čistič a odstraňovač vodního kamene pro varné konvice (koupit v e-shopu). V pračce pak může vodní kámen nadělat pěknou paseku, prevencí může být pravidelné odstraňování, například pomocí Q-Power Odstraňovače vodního kamene (koupit v e-shopu), určeného přímo pro použití během praní. S čistou myčkou vám zase pomůže Somat Čistič myčky (koupit v e-shopu) první a jediný čisticí přípravek, který můžete používat během mycího cyklu.
Tip redakce:
Nezapomínejte ani na filtry. Pravidelně proto čistěte filtry u vysavačů, praček, sušiček i myček. A to opravdu alespoň jednou za půl roku až rok. Životnost pračky pak může prodloužit
K2r Čistič pračky 3v1 (koupit v e-shopu), který čistí pračku, odstraňuje vodní kámen i zbytky pracího prášku.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít