Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Čistá domácnost: Co používaly už naše maminky a babičky?

Čistá domácnost: Co používaly už naše maminky a babičky?

Čistá domácnost: Co používaly už naše maminky a babičky?

1. října 2020 od Eva Šarfová

1. října 2020 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Naklizený byt či dům byl vždy vizitkou každé hospodyňky. Snad všichni si ze svého dětství pamatujeme, jak naše maminky pečovaly o pořádek. Tady jsou jejich léty prověřené rady.
Uklidit, vyprat a vyžehlit je dnes mnohem jednodušší než dřív. Proč ale nevyužít osvědčené triky z minulosti? Mnoho léty prověřených přípravků na uklízení, které používaly naše maminky, existuje i dnes. Tak spojte příjemné s užitečným a ukliďte si rychle a efektivně.  
 

Mytí nádobí

Zásadou číslo jedna vždy bylo a je odstranit z nádobí zbytky jídla a dalších nečistot, kterých se, když zaschnou, hůře zbavuje. To platí, i když používáte myčku. Myjete-li nádobí v ruce, napusťte do dřezu teplou vodu, přidejte saponát a umyjte nejprve skleničky, dále talíře, příbory a až nakonec hrnce. Nádobí pak opláchněte horkou vodou.
Mytí nádobí
Tip redakce:
Synonymem přípravku na mytí nádobí byl dlouhá léta Jar, který dnes seženete v několika variantách, a to jak pro ruční mytí nádobí, tak i v podobě tablet do myčky. Vyzkoušejte například
Jar Lemon Tekutý prostředek na mytí nádobí (koupit v e-shopu) se svěží vůní citronu.

Mytí podlahy

Dříve se naše maminky trápily s omotáváním hadru kolem smetáku, což už dnes naštěstí dělat nemusíme. Stačí si pořídit mop s důmyslným ždímacím mechanismem. Do vody na vytírání patří samozřejmě kvalitní saponát, můžete použít například český univerzální Q Power Univerzální mycí prostředek s vůní oceánu (koupit v e-shopu). Praktické je, že jej můžete použít i pro úklid všech omyvatelných předmětů a ploch, z nichž rychle odstraní špínu a mastnotu. Pokud chcete vytřít bez použití chemie, vsaďte při úklidu na babské rady a využijte ocet. Čtvrt šálku na kyblík teplé vody můžete použít na všechny druhy podlah. Po octu lze sáhnout i při čištění obkladů kolem vany, umyvadel nebo všude tam, kde se usazuje vodní kámen.
Mytí podlahy

TIP: Velký výběr čisticích prostředků najdete i na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Čistá kuchyně a koupelna

Vodní kámen, mastnotu a nánosy odolné špíny odstraňovaly maminky i babičky často jedlou sodou. Zkuste například Tip Line Jedlou sodu (koupit v e-shopu). Smíchejte 5 lžic sody a 5 lžic vody. Pastu pak aplikujte na povrchy, které chcete vyčistit. Hodí se třeba na připečený sporák, dřez nebo umyvadlo. Nakonec setřete hadříkem z mikrovlákna. Naše maminky používaly oblíbenou švédskou utěrku. Vy můžete vyzkoušet například Q-Clean Švédskou utěrku z mikrovlákna (koupit v e-shopu).
Prádlo bez skvrn

Prádlo bez skvrn

Ještě než se začaly vyrábět dokonalé odstraňovače skvrn, nechybělo v žádné domácnosti jádrové mýdlo s jelenem. Pro jeho skvělé účinky se vyrábí dodnes a vyplatí se ho vyzkoušet. Když najdete na prádle odolnou skvrnu, vetřete do ní jádrové mýdlo nebo ho nastrouhejte na hrubém struhadle na hoblinky. Nechte působit v teplé vodě a pak teprve vyperte. Sortiment značky Jelen se rozšířil o další produkty, například Jelen Tekutý na ruční praní z mýdla (koupit v e-shopu), které prací proces zjednoduší. 

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít