Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže ocet?

Co dokáže ocet?

Co dokáže ocet?

9. listopadu 2018 od Pavla Maříková

9. listopadu 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Myslíte si, že ocet je vhodný maximálně tak do salátu nebo k nakládání okurek? Možná vás překvapíme, s kolika dalšími věcmi vám může pomoci, a to nejen v domácnosti, ale i při vašem zkrášlování.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Vyčistí koupelnový závěs

A začneme hned v koupelně. Potíže se špínou na sprchovém závěsu zná téměř každý z nás. Odstranit špínu, nebo dokonce plíseň na plastovém materiálu je jen velmi těžké. Ale nebojte se, závěs nemusíte hned vyhazovat a utrácet peníze za nový. Stačí vzít obyčejný ocet a kartáčkem závěs vyčistit. Bude téměř jako nový! Čistý, a k tomu i vydezinfikovaný.


2. Protáhne sprchovou hlavici

I další rada se týká koupelny. Je vaše sprchová hlavice zanesená vodním kamenem? Ponořte ji na hodinku do octa a následně důkladně vyčistěte.


3. Rozzáří zrcadlo

Také nádherně čisté zrcadlo získáte díky octu. Místo drahých přípravků jej vyleštěte hadříkem namočeným v octové vodě. Uvidíte, jak se bude krásně blýskat!

leštění zrcadla

4. Projasní pleť

Ocet, i když v tomto případě ne ten obyčejný, konzumní, ale jablečný, je vhodný i k péči o pleť. Pomáhá zmírňovat akné a bělí pigmentové skvrny. Jablečný ocet vždy nařeďte v poměru 1:1 a na místě, kde ho chcete použít, chvíli podržte houbičku nebo tampon v něm namočený. Provádějte 1x týdně.


5. Dodá lesk vlasům 

Chcete mít krásné a lesklé vlasy? I v tomto případě můžete sáhnout po octové vodě. Smíchejte jablečný ocet a vodu, opět v poměru 1:1, a tuto směs naneste na vlasy, lehce vmasírujte a následně opláchněte vodou.


6. Ušetří čas při žehlení 

Nestíháte žehlit a trápí vás pomačkaná trička? Poradíte si i bez žehličky. Tričko pověste na ramínko, postříkejte směsí z 1 dílu octa a 3 dílů vody a nechte uschnout. Bude skoro jako vyžehlené od maminky!

sušení trička

7. Šperky jako nové

Také na drahé šperky nebo bižuterii a jejich lesk lze použít ocet. Namočte je na chvilku do octové vody a pak vyleštěte hadříkem. Z jejich obnoveného lesku se pak budete těšit ještě dlouhou dobu.


8. S octem do garáže

Také v péči o vaše motorové miláčky je ocet nepostradatelný. Máte stěrače plné špíny a mastnoty? Vyčistěte je octem. Nijak je to nepoškodí a budou vám sloužit ještě dlouho. Na konci roku se vám bude hodit ocet i na odstraňování dálniční známky!


9. Odstraní připáleniny 

Ocet si poradí i s připáleninami na nádobí. Stačí do hrnce nebo pánve nalít vodu s octem a přivést ji k varu. Nádobí bude zase jako nové.

jablečný ocet

10. Prodlouží krásu květin 

Milujete čerstvé kytky ve váze? Aby vám vydržely krásné co nejdéle, přidejte do vody trochu octa.


11. Zažene zápach z koše 

Trápí vás zápach z odpadkového koše? K jeho odstranění budete potřebovat jen plátek toastového chleba a ocet. Chleba polijte octem a vložte do koše. Nechte působit zhruba půl hodiny a pak z koše vyndejte – nasaje všechen pach.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

10 komentářů k článku
Teta drogerie 29.dubna 2019
Dobrý den, velice nás těší, že Vás tento článek zaujal.
Vladimír Nekvapil 29.dubna 2019
Děkuji velice užitečné rady.
Vladimír
Vladimír Nekvapil 29.dubna 2019
Děkuji velice užitečné rady.
Vladimír
Viktória Ševčíková 3.prosince 2018
Super:)
Jitka Veřmiřovská 1.prosince 2018
Je pravda, že u nás jsem bílý ocet neviděla. Já si ho pořizuji v Polsku v balení 1 litr, v běžném supermarketu. Jitka.
Petra Jindřichová 27.listopadu 2018
Paní Hano, jestli občas jezdíte do Německa, zkuste si kdekoliv v supermarketu/diskontu koupit "Essig Essence", 25% bílou kyselinu octovou a buď ji naředit nebo používat jako koncentrát.
Hana Hejnová 25.listopadu 2018
Ocet používám místo aviváže - dezinfikuje a ještě prádlo zjemní. Jen mne mrzí, že se zde nedá kupovat bílý ocet, který neudělá fleky na bílém prádle a ani tolik není cítit. V USA si koupím celý kanystr bílého octa a používám jej opravdu na vše, o čem píšete. Hana
Olga Pasovská 25.listopadu 2018
Některé čtenářky se bojí ocet používat ze zapáchá. Ocet vyprchá a není ho vubec po krátké době cítit. Vyzkoušejte prostě ocet odvede svou práci a zmizí.
Zuzana Pavelková 24.listopadu 2018
Všemu o octu věřím, jen si neumím představit, jak si jej nastříkám na tričko. Vždyť to smrdí. I celkově jej používat. Tak leda na mytí ledničky a i tak je to síla.
Ludmila Plachá 24.listopadu 2018
Místo drahého Calgonu, který se dává do pračky na odstranění vodního kamene z bubnu a topného tělíska, stačí na buben krápnout tak 3 polévkové lžíce octa. Nebojte se - prádlo nebude cítit octem. Poradil mi to opravář praček. Při generálce jsme zjistili, že topné tělísko je celé porostlé vodním kamenem, i když jsem pravidelně používala Calgon. Ocet je prostě jednička a cenově se jednak s Calgonem prostě nedá srovnávat, a hlavně je jedlý, není to hnusná chemie.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít