Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zbavte se špíny a prachu: Jak pečovat o dřevo, sklo či linoleum?

Zbavte se špíny a prachu: Jak pečovat o dřevo, sklo či linoleum?

Zbavte se špíny a prachu: Jak pečovat o dřevo, sklo či linoleum?

11. ledna 2022 od Marta Pušová

11. ledna 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Úklid bere většina z nás jako nutné zlo všedního života a skoro každý ho chce mít co nejrychleji za sebou. Uklidit důkladně domov ale zabere spoustu času, a proto není od věci pokusit se zamezit usazování špíny a prachu a používat na jednotlivé povrchy vhodné přípravky. Jak na to?
Všudypřítomný prach bývá náš největší nepřítel, usazuje se všude a kromě toho, že jeho stopy jsou viditelné, může způsobovat zdravotní potíže, a to zejména alergikům. Důležité je očistit prach a nečistoty vždy, když je povrch pokryt viditelnou vrstvou, která kromě zdraví může ničit nábytek i elektroniku. Zkrátka jít na úklid chytře.

Jak na dřevěný nábytek bez prachu

Jak na dřevěný nábytek bez prachu
Udržet nábytek ve svém domově bez prachu je úkon téměř nadlidský. Bohužel neexistuje žádný spolehlivý návod, jak se prachu zbavit navždy, můžete ale aspoň zmírnit jeho usazování. Ať už máte oblíbený jakýkoli druh hadříku a čističe, snažte se mít hadřík vždy vlhký, neboť mokrý by mohl vytvářet žmolky. Čisticí prostředky nanášejte na hadřík Spontex Microfibre houbové hadříky s mikrovláknem (koupit v e-shopu), nikdy ne přímo na povrch, aby nebyl poškozen. S čištěním dřeva a zároveň se zabráněním usazování prachu vám pomůže například Q-Power Proti prachu balzám 2v1 (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Šikovným pomocníkem jsou i
vlhčené ubrousky určené přímo na dřevo a lamináty Green Shield Vlhčené ubrousky na dřevo a lamináty (koupit v e-shopu). Nezapomínejte na místa, ke kterým se obtížně dostává, jako jsou různé větrací průduchy, vrchní části zásuvek a vypínačů, povrchy ústředního topení a podobně. Občas odtáhněte také těžší kusy nábytku a zbavte se chuchvalců prachu. Prach otírejte vždy od nejvyššího bodu místnosti po ten nejnižší. Úklidem dochází k jeho rozvíření a usazuje se spíše dole.

Jak čistit laminát, linoleum nebo keramickou dlažbu?

Jak čistit laminát, linoleum nebo keramickou dlažbu?
Linoleum se řadí mezi povrchy s nejjednodušší údržbou, jelikož k jeho úklidu stačí pouhá teplá voda se saponátem a šikovný mop jako třeba Leifheit Set Clean Twist Disc Mop Ergo (koupit v e-shopu), na keramickou dlažbu zase zabírá mýdlový roztok. Neleštěte ji však, aby nedošlo k úrazu. Máte-li kombinaci lina a dlažby, stačí vám jeden přípravek, a to ALEX Čistič extra síla na dlažbu, lino s vůní citronu (koupit v e-shopu). Oproti tomu laminát patří mezi velmi citlivé povrchy. Na stírání si připravte vlhký mop s teplou vodou a přípravkem Q-Power Čistič na dřevo a lamino (koupit v e-shopu) a na závěr leštěte odpovídajícím leštidlem.

Jak na okna?

Jak na okna?
Víte, že u mytí oken je důležitým faktorem počasí? Pokud teploty klesly pod bod mrazu, nechte mytí oken na jaro. Mráz totiž snižuje účinky čisticích přípravků. Ani slunečné počasí ale není úplně nejlepší, protože kvůli slunečním paprskům přípravky na skle rychle zasychají a tvoří šmouhy. Ideální doba na mytí oken je proto tehdy, když je venku víc než 5 °C a zataženo. Důležitá je i teplota vody, která by měla být okolo 30 °C, příliš horká voda by totiž také mohla snižovat účinnost přípravků. Na mytí oken můžete použít buď klasický jar na nádobí Jar Lemon Tekutý prostředek na mytí nádobí (koupit v e-shopu) nebo speciální přípravek na okna Sidolux Window Nano code flower (koupit v e-shopu), který s pomocí houby Vileda Style Tip Top houbička (koupit v e-shopu) rozetřete po povrchu, aby vytvořil pěnu. Tu stáhněte pomocí stěrky Spokar Stěrky na okna 4425 (koupit v e-shopu) a případné šmouhy doleštěte hadříkem Vileda Actifibre Univerzální hadřík (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít