Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak dokonale vyčistit žehličku?

Jak dokonale vyčistit žehličku?

Jak dokonale vyčistit žehličku?

1. února 2024 od Jana Andrýsková

1. února 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Andrýsková

Nenáviděná činnost i zdroj relaxace. Žehlení. Ke skvěle vyžehlenému prádlu je potřeba kromě šikovných rukou a trpělivosti také nástroj v dokonalé kondici. Jak vyčistit žehličku od vodního kamene a spálenin?

Jak vyčistit žehličku od vodního kamene

V nejedné domácnosti je tvrdá voda tichý nepřítel, který znesnadňuje úklid a potichu škodí spotřebičům. U žehličky poznáte jeho přítomnost snadno. Usazeniny se pomalu hromadí ve výstupních otvorech žehlicí plochy a ucpávají je. Žehlička hůře napařuje, žehlení není efektivní a vy se při něm více nadřete. Nepříjemnější situace nastává, když uvolněný vodní kámen znečistí právě žehlené prádlo. A to, místo do skříně, putuje znova do pračky. Ušetřete svůj čas a úsilí při žehlení. Podobným trampotám naštěstí snadno předejdete pravidelnou údržbou žehličky.
 

Jak vyčistit napařovací žehličku od vodního kamene

Zbavit žehličku vodního kamene není žádná věda. Sáhněte po účinných produktech, které odstraní vodní kámen rychlostí blesku. Využijte sílu čističe Dr. Beckmann Intenzivní odstraňovač vodního kamene (koupit v e-shopu). S minerálními usazeninami rychle „zatočí“ i  AVA odstraňovač vodního kamene tekutý na spotřebiče (koupit v e-shopu) nebo jeho sypká varianta Ava odstraňovač vodního kamene (koupit v e-shopu).

Jak vyčistit žehličku zevnitř

Nános vodního kamene uvnitř žehličky vyčistíte bez námahy díky efektivním pomocníkům z Drogerie Teta. Doporučujeme například HG Čistič a odstraňovač vodního kamene pro varné konvice (koupit v e-shopu) nebo jeho extra rychlou variantu HG rychlo odstraňovač vodního kamene (koupit v e-shopu). Alternativně můžete využít i kyselinu citronovou. Ať už využijete jakýkoliv produkt, nezapomeňte na závěr nádržku propláchnout čistou vodou.
 
Alternativně využijte i „octovou metodu“. Nejprve smíchejte ocet s vodou v poměru 1 : 1 a nalijte ho do nádržky žehličky. Žehličku nechejte zahřát, aby octový roztok začal působit. Poté vezměte starý ručník a žehlete ho tak dlouho, dokud ze žehlicí plochy žehličky nevyjde veškerý vodní kámen a usazeniny. Pro dokončení očisty žehličky nádržku propláchněte čistou vodou

Jak vyčistit spálenou žehličku

Stačí chvíle nepozornosti nebo špatně nastavená teplota a prádlo i žehličku zdobí připálenina. Zatímco s kusem oděvu se často nadobro rozloučíte, s žehličkou to tak zlé není. Jak efektivně vyčistit plochu žehličky od spáleniny? V prvé řadě ji nechejte lehce vychladnout. Namočte hadřík do octa a přejíždějte po něm žehličkou. Ocet dokáže odstranit i ty největší spáleniny. Jeho sílu využijete, i pokud potřebujete vyčistit keramickou žehličku. Keramické plochy jsou náchylné k poškrábání, což s octovou metodou nehrozí. 
 
Udržet žehličku v dobré kondici vám umožní i tito pomocníci:
Tip redakce:
Žehlička není jediným předmětem, který už dávno ztratit svůj lesk? Věnujte pozornost zrcadlům, sklům a kovům ve své domácnosti. Použijte 
Sitol cídidlo na kovy a sklo (koupit v e-shopu). Vraťte zašlou slávu i svým šperkům. Přečtěte si náš návod Třpyt a lesk: Jak vyčistit šperky doma.
 

5 rad, jak pečovat o žehličku 

Přesto, že čištění žehličky není složité, příjemné není ani trochu. Minimalizujte svou námahu a předcházejte jejímu znečištění. Zde je pár tipů, jak se o ni lépe starat:
 
  1. Používejte destilovanou vodu. Ta zabraňuje tvorbě vodního kamene a významně prodlužuje životnost žehličky.
  2. Po žehlení vylijte z nádržky přebytečnou vodu. Minerály ve tvrdé vodě se velmi rády usazují. Odstraněním vody z nádržky těmto usazeninám zabráníte.
  3. Při čištění používejte měkký hadřík. Usazeniny a nečistoty odstraňujte ze žehličky obezřetně, ať nepoškodíte žehlicí plochu. Drátěnky nebo hrubé houbičky nechejte v šuplíku.
  4. Přizpůsobte teplotu žehlení. Připáleninám lze snadno předejít nastavením správné teploty. Dejte pozor při žehlení prádla s potiskem.
  5. Investujte do kvalitní žehličky. Modely s nepřilnavým povrchem a samočisticí funkcí sice představují vyšší pořizovací náklady, v dlouhodobém horizontu však šetří při péči o žehličku čas a energii.
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Jana Andrýsková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít