Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Třpyt a lesk: Jak vyčistit šperky doma

Třpyt a lesk: Jak vyčistit šperky doma

Třpyt a lesk: Jak vyčistit šperky doma

2. března 2021 od Karolína Valová

2. března 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Valová

Máte doma šperky, které už dávno nezáří čistotou? Ať už jsou ze zlata, stříbra nebo jde o bižuterii, naučíme vás, jak se o ně pečlivě a šetrně postarat, aniž byste je při jejich čištění poškrábali nebo poškodili zasazené kameny.

Čištění bižuterie

V první řadě je třeba říci, že pokud vaše oblíbená bižuterie zezelenala nebo zrezivěla, nic už nepomůže. Bavíme-li se ale o pouze velmi silně znečištěném šperku, stačí maximálně hodina vašeho času a můžete s ním zase dělat parádu!
Zlato v mýdlové vodě
  • Prostředek na čištění stříbra. Ano, přípravek pro důkladnou údržbu stříbrných předmětů lze použít dle návodu na lahvičce i na bižuterii. Pouze však v případě, že se nejedná o kousky osazené kameny nebo ozdobené plastovými komponenty!
  • Mycí prostředek. Smíchejte Jar Lemon Tekutý prostředek na mytí nádobí (koupit na e-shopu) s převařenou horkou vodou v poměru 1:1 a bižuterii do tohoto roztoku na 60 minut ponořte. Po hodině šperky vyjměte a pečlivě osušte jemnou tkaninou. Budou jako nové!

TIP: Velký výběr hadříků z mikrovlákna, které jsou pro práci s klenoty vhodné, najdete na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Čištění stříbra

S prachem, ztrátou lesku, černáním i skvrnami od parfému na stříbrném povrchu můžete zatočit hned několika způsoby. Pokud se chystáte čistit šperky s kamínky, musíte být stejně jako v případě bižuterie opatrní a vyhnout se použití zásaditých a kyselých látek (například octa a citronu).
  • Profesionální prostředek. Tekutý přípravek Styl Čistič stříbra special (koupit v e-shopu) rozpustí nevzhledný šedivý povlak během jedné až dvou minut. Není však vhodný na šperky s kameny! Při jeho použití se vždy přesně řiďte návodem na etiketě. Na stříbro, ale i barevné kovy jako zlato, měď, mosaz nebo bronz funguje podobným způsobem i Aurex (koupit v e-shopu).
  • Alobal + jedlá soda. Plastovou misku vyložte alobalem, například Q-Clean Alobalem (koupit v e-shopu), nalijte do ní vodu o teplotě asi 80 °C a přisypte lžíci Tip Line Jedlé sody (koupit v e-shopu). Ponořený šperk pravidelně otáčejte a po třech minutách ho vyjměte, opláchněte studenou vodou a osušte savým hadříkem.
lázeň pro čištění šperků
  • Prostředek na mytí nádobí. Tekutý mycí prostředek kápněte do trochy vody, mícháním vytvořte mýdlové bubliny a namočte do nich jemnou textilii, například Vileda Actifibre Hadřík na okna (koupit v e-shopu). Šperk jím jemně otírejte, dokud nebude naprosto čistý. Tato metoda je vhodná pro klenoty s kameny. Při čištění složitějších detailů vyměňte hadřík za velmi měkký zubní kartáček, který také namočíte do mýdlové vody. Pozor na poškrábání! Poté ho opláchněte studenou vodou a osušte suchým kouskem utěrky.
  • Čistič na okna. Jsou-li vaše klenoty čisté, ale chybí jim lesk, naneste na jemnou textilii Clin ProNature čistič oken (koupit v e-shopu) a jemnými pohyby povrch vyleštěte. Pro diamanty i rubíny je čistič na okna bezpečný, perly, opály a tyrkysy by s ním však neměly přijít do kontaktu.

Čištění zlata

I o drahý kov, jako je žluté, bílé i aktuálně velmi trendy růžové zlato s diamanty, safíry či rubíny, se můžete účinně starat v pohodlí domova. Špínu i mastnotu snadno vyčistíte a k vyleštění vám postačí kousek bavlněné látky nebo nano utěrka. Pokud máte do šperku zasazený smaragd či perlu, navštivte raději klenotníka.
leštění šperků
  • Profesionální přípravek. Vata na čištění stříbrných a zlatých předmětů Auron (koupit v e-shopu) vrátí šperkům čistotu i lesk, aniž by narušila povrch samotného kovu. Stačí na předmět dýchnout a poté ho kouskem odstřižené vaty vycídit. Nakonec přeleštěte šperk čistým a suchým flanelem, docílíte tak většího lesku.
  • Odmašťovací prostředek. Mastné klenoty stačí umýt mýdlovou vodou, pečlivě opláchnout a osušit. V případě většího znečištění je krátce povařte ve vodě se lžící saponátu.
  • Citron. Citronová šťáva či roztok z vody a Kyseliny citronové potravinářské (koupit v e-shopu) vám pomohou od zelených skvrn. Šperk stačí pokapat či ponořit na 5 až 10 minut, opláchnout vlažnou vodou a jemně osušit.

Připravil/a pro vás Karolína Valová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít