Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak vyčistit tenisky, aby byly zase bílé

Jak vyčistit tenisky, aby byly zase bílé

Jak vyčistit tenisky, aby byly zase bílé

28. dubna 2021 od Lada Rudovská

28. dubna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Bílé tenisky a botasky, ať už kožené nebo plátěné, se drží už pár let na výsluní. Dají se totiž kombinovat úplně se vším – hodí se k sukni, kalhotám i kraťasům a bez ohledu na věk osvěží váš styl. Horší je to ale s jejich údržbou. Poradíme, jak je čistit a udržovat i jak znečištění předcházet.
Pokud máte v oblibě bílé tenisky, určitě víte, že jakkoliv se snažíte být opatrní a neušpinit je, stejně se tak dříve či později stane. Jenže co pak s tím? Vrátit jim bývalou svěžest a bílou barvu není snadné. Nejlepší je vsadit na prevenci a hned po nákupu je ošetřit impregnací, která je ochrání před špínou i vodou. Zkuste Tagal Impregnaci na kůži a textil (koupit v e-shopu), jež účinně ošetří boty z hladké i velurové usně i z textilu. Nebo bezbarvý krém Tagal Samolešticí ochranný krém (koupit v e-shopu). Ten vytváří na obuvi z kůže ochranný flexibilní film. Malé nečistoty hned odstraňujte vlhkým hadříkem nebo vlhčeným ubrouskem.
Tip redakce:
Babské rady doporučují otřít špínu na kůži tampónkem navlhčeným v micelární vodě – ta kůži neublíží a fleky odstraní. A chcete-li zbavit boty zápachu
zpocených nohou, vystříkejte je osvěžovačem obuvi Kiwi Shoes Deo Fresh (koupit v e-shopu).

Jak postupovat, pokud vaše tenisky potřebují větší zásah?

 

1. Vyperte je v pračce

Nejpohodlnější metodou je praní v pračce. Ideální jsou pro to tenisky plátěné nebo z jiných textilních materiálů, případně syntetické usně.
  • Vyndejte tkaničky a stélky a houbičkou nebo kartáčkem odstraňte hrubé nánosy špíny z vrchní části a podrážky.
  • Pokud je látka znečištěna silně, nechte boty nejdříve odmočit v roztoku vody se sodou nebo použijte Sanytol Odstraňovač skvrn dezinfekce (koupit v e-shopu), jenž odstraňuje i velmi odolné skvrny z bílého i barevného prádla. Lze jej přidat i přímo do pračky.
  • Po odmočení vložte obuv i tkaničky, umístěné v pracím sáčku, do pračky a vše vyperte při kratším pracím cyklu, nejlépe pro jemné prádlo, při teplotě do 40 stupňů.
  • Vysušte papírovými utěrkami a nechte uschnout – nejlépe na slunci.

2. Ruční praní a čištění je vhodné pro textil i obuv z ostatních materiálů

Na internetu najdete spoustu návodů na doma umíchanou „čisticí“ pastu a téměř ve všech figurují jedlá soda nebo bělicí zubní pasta.
  • Z tenisek vyndejte tkaničky i stélky a houbičkou opatrně omyjte podrážky.
  • V misce smíchejte díl Tip Line jedlé sody (koupit v e-shopu) s polovinou dílu peroxidu vodíku Knittfort Peroxid vodíku 10% (koupit v e-shopu) a jedním dílem teplé vody. Případně použijte zmíněnou zubní pastu.
  • Starým kartáčkem na zuby vzniklou směsí potřete celý povrch bot a krouživými pohyby jemně čistěte. Do zbytku směsi můžete poté namočit i tkaničky.
  • Tenisky pokryté vrstvou směsi sušte pár hodin na přímém slunci. Poté kartáčem odstraňte z obuvi suchý prášek, případně vlhkým hadříkem smyjte zbytky pasty.
  • Podrážky vyčistěte čisticí gumou. Pokud ji nemáte, zkuste na ně opatrně (abyste nepoškodili textilní část) nanést Cif Original krém (koupit v e-shopu). Nechte působit a poté setřete houbičkou a opláchněte vodou.
Na textil funguje lépe pasta ze sody a kysličníku, zatímco na koženkové a kožené bílé tenisky je lepší použít zubní pastu.
 
Tip redakce:
Pokud chcete vybělit tkaničky, zkuste je na pár minut naložit do
Savo Original (koupit v e-shopu). Poté je propláchněte vodou a vyperte. Tím odstraníte i to nejsilnější znečištění.

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít