Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Skincare průvodce: Vitamin E

Skincare průvodce: Vitamin E

Skincare průvodce: Vitamin E

25. prosince 2023 od Veronika Decsy

25. prosince 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Vitamin E, známý svými výživnými a ochrannými účinky, podporuje celkovou regeneraci kůže a je základním prvkem pro zachování zdravé a zářivé pokožky. Tento mocný antioxidant je proslulý svou schopností bojovat proti volným radikálům a stará se o ochranu lidských buněk před oxidativním stresem.

Co je vitamin E a kde jej najdete?

Vitamin E je termín používaný pro skupinu antioxidantů rozpustných v tucích, z nichž nejznámější je alfa-tokoferol. Přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách, včetně rostlinných olejů, ořechů, semen a zelené listové zeleniny. Vitamin E je běžně přidáván do mnoha kosmetických přípravků jako klíčová složka ochrany kožní bariéry.
 

Na co je vitamin E dobrý?

Vitamin E je nezbytný pro správnou funkci mnoha procesů v těle a jeho pozitivní účinky se projevují na kvalitě pokožky, vlasů i nehtů. Pomáhá chránit pokožku před škodlivými vnějšími vlivy a podporuje její schopnost se regenerovat a udržovat si přirozenou hydrataci.

Denní dávka vitaminu E

Dospělý člověk by měl denně přijmout asi 12 mg vitaminu E, nicméně záleží i na pohlaví – ženám se doporučuje nižší dávka, a to kolem 8 mg. Dětem pak dle věku 3–7 mg. Například 100 g mandlí přitom obsahuje asi 20 mg vitaminu E.

Nedostatek vitaminu E a jeho následky

Nedostatek vitaminu E může vést k suché, šupinaté a zánětlivé pokožce. Vzhledem k jeho významu v oblasti ochrany buněčných membrán je dostatečný příjem vitaminu E klíčový pro udržení zdravé bariérové funkce pokožky. Vitamin E můžete užívat jako doplněk stravy, zkuste například GS Pupalka Forte s vitaminem E (koupit v e-shopu) (doplňky stravy nenahrazují pestrou stravu a před jejich použitím je vhodné se poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu).
 

Účinky vitaminu E na pokožku

V kosmetice je vitamin E oblíbený kvůli svým silným hydratačním a hojivým vlastnostem, které pomáhají udržovat pokožku hladkou, pružnou a bez známek stárnutí. Jeho protizánětlivé účinky mohou také pomoci zmírnit příznaky kožních onemocnění, jako je ekzém a lupénka. Díky svým antioxidačním vlastnostem navíc přispívá k ochraně pokožky před škodlivými účinky UV záření a jinými škodlivými vlivy. Vitamin E můžete najít v pleťových krémech a sérech, v intenzivnějších olejích, čisticích přípravcích, jako je Nivea Magic Bar Čisticí pleťové mýdlo pro zářivou pleť (koupit v e-shopu), a také v tělových krémech.
 

Tekutý vitamin E na pleť

Tekutý vitamin E, často v podobě séra nebo oleje, je oblíbený pro svou jemnou konzistenci a rychlé účinky. Jeho koncentrovaná forma poskytuje intenzivní hydrataci a ochranu, zejména v namáhaných oblastech, které vyžadují zvláštní péči. Pleť zanechává rozzářenou a vyživenou s ochranným filtrem na povrchu – proto je dobré používat vitamin E v rámci ranní rutiny. Zkuste například L’Oréal Paris Revitalift Clinical sérum s čistým vitaminem C (koupit v e-shopu).
 

S čím vitamin E na pleti kombinovat?

Vitamin E je velmi dobře kombinovatelný s ostatními kosmetickými složkami. Ve většině případů totiž znásobuje jejich účinky.
  1. Vitamin C
    Vitaminy C a E společně pracují jako silný antioxidační tandem. 
  2. Retinol (vitamin A)
    Retinol je populární pro své antiaging vlastnosti. Mimo to zvyšuje regenerační účinky vitaminu E – dokonalá symbióza.
  3. Niacinamid (vitamin B3)
    Niacinamid má protizánětlivé vlastnosti, které vitamin E posiluje, společně pomáhají v boji proti pigmentaci a zlepšují texturu pokožky.
  4. Kyselina hyaluronová
    Kyselina hyaluronová vyniká hydratačními schopnostmi, a proto se často kombinuje s vitaminem E, který pomáhá uzamknout vlhkost a chránit pokožku před oxidativním stresem.
 

Jakým kombinacím se raději vyhnout?

I přes dobrou souhru vitaminu E se najde několik látek, se kterými si tak docela nerozumí, a tak je lepší je aplikovat odděleně. 
  1. Silné kyseliny
    Snižují účinnost vitamínu E.
  2. Peroxidy
    Peroxidy mohou potlačovat jeho antioxidační účinky.
  3. Některé typy alkoholů
    Vysoce koncentrovaný denaturovaný alkohol (např. izopropylalkohol) může snižovat hydratační účinky vitaminu E.
 

Vitamin E v péči o vlasy

Na vitamin E často narazíte také v péči o korunu krásy. Mezi nejoblíbenější účinky patří hydratace pokožky hlavy a předcházení tvorbě lupů. Díky svým ochranným schopnostem má pozitivní vliv také na správný růst vlasů a omezuje jejich padání. Zlepšuje celkovou kvalitu vlasů, dodává jim lesk, zabraňuje třepení konečků a šedivění. 
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít