Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vitaminy pro ženy vs. vitaminy pro muže: Co kdo potřebuje?

Vitaminy pro ženy vs. vitaminy pro muže: Co kdo potřebuje?

Vitaminy pro ženy vs. vitaminy pro muže: Co kdo potřebuje?

5. ledna 2022 od Marta Pušová

5. ledna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

O tom, že ženské a mužské tělo fungují odlišně, není třeba diskutovat. Stejné je to ale i v případě přijímaní vitaminů jako doplňků stravy. Ženské tělo si v různých fázích života zkrátka žádá něco jiného než to mužské. Jakou vitaminovou posilu tedy v průběhu let potřebují ženy a jakou muži?

Ženy a vitaminy

Pokud jste mladá a zdravá žena, neměl by pro vás být problém přijímat většinu vitaminů ze zdravého a vyváženého jídelníčku. Pestrá strava bohatá na zeleninu, ovoce, vlákninu a bílkoviny ve správném poměru už většinou nepotřebuje doplňovat extra vitaminy navíc. Cílem užívání vitaminů je, abychom doplnily živiny, které zapomínáme přijímat ve stravě. U žen často platí fakt, že jim chybí železo. Pokud ho tedy chcete doplnit, můžete vyzkoušet například GS Železo (koupit v e-shopu).
  • Vitaminy pro krásu

Jste-li nespokojená například s kvalitou vašich vlasů a nehtů, pokuste se opět zamyslet nad tím, z čeho se skládá váš jídelníček. Pokud jsou vaše vlasy mdlé, lámavé a bez lesku stejně jako vaše nehty, může to opět značit nedostatek železa, ale i dalších minerálů. Zkuste proto do stravy zařadit více špenátu, červeného masa, vajec či ovesných vloček. Své snažení můžete posílit užíváním doplňků stravy MaxiVita Exclusive Hloubková kúra pro krásné vlasy, nehty a pleť Forte+ (koupit v e-shopu). K dokonalé pleti vám zase pomůže například vitamin B v podobě kapslí Vitar B Forte komplex doplněk stravy (koupit v e-shopu) nebo multifunkční vitamin C obohacený o koenzym Q10 bojující proti stárnutí pokožky. Tuto kombinaci najdete v přípravku MaxiVita Vaše Zdraví Koenzym Q10 + vitamin C (koupit v e-shopu).
  • Vitaminy v těhotenství a po něm

Nepodceňujte přípravu ani tehdy, pokud o těhotenství teprve přemýšlíte. Právě v tomto období je totiž načase myslet na kyselinu listovou, která v prvním trimestru kompenzuje riziko poškození mozku dítěte. Dá se pořídit samostatně, a to v přípravku VIX Kyselina listová (koupit v e-shopu). Ani během těhotenství však na vitaminy nerezignujte. V tomto období je důležitý zejména příjem jódu, jenž je nezbytný pro správný vývoj štítné žlázy plodu a také vývoj jeho mozku a nervového systému. Obsahuje ho třeba Biotter Rybí tuk s vitaminy a omega 3-kyselinami (koupit v e-shopu). Nezapomínejte ani na dostatek vitaminu D3 důležitého pro růst kostí a budování imunity.
  • Vitaminy a menopauza

Po menopauze bude vaše tělo vyžadovat méně železa, ale zvýšený příjem vápníku a vitaminu D. Vápník uložený v kostech je nezbytný pro správnou funkci svalů, nervů a žláz a vitamin D pomáhá dostávat vápník z kostí a ze zažívacího traktu a šířit ho dál po těle. Vápník najdete v kombinaci s hořčíkem a zinkem v přípravku Cemio Vápník, Hořčík, Zinek (koupit v e-shopu), vitamin D, potřebný v jakémkoli věku, zase v pastilkách MaxiVita Vaše Zdraví Vitamin D3 s příchutí citronu (koupit v e-shopu).

Muži a vitaminy

Řada mužů v průběhu svého života řeší řídnutí vlasů a plešatost. Zaskočit je ale může také andropauza – mužská varianta menopauzy.
  • Vitaminy na vlasy pro muže

U mužů je padání vlasů nejvíce ovlivněno genetikou, hormony a věkem. To, jak budou jednotliví muži vypadat za několik let, mohou navíc poměrně snadno vydedukovat na základě svých rodičů a prarodičů. Tomuto jevu se většinou nedá úplně zabránit, lze však zmírnit rychlost a kvantitu vypadávání vlasů. Nezbytná je změna životního stylu, a to včetně jídelníčku, který by měl obsahovat hlavně ryby, luštěniny, zeleninu, ovoce a semínka, důležité je také vyhýbat se stresu. Pomoci mohou rovněž nejrůznější přípravky proti padání vlasů, počínaje šamponem Colorwin šampon men proti vypadávání vlasů (koupit v e-shopu) nebo vitaminy jako zinek v přípravku MaxiVita Zinek  (koupit v e-shopu) či hořčík v tabletách Biotter Hořčík s vitaminem B6 (koupit v e-shopu), případně je možné spojit oba vitaminy v jednom produktu MaxiVita Exclusive Vápník hořčík zinek forte+ (koupit v e-shopu).
  • Vitaminy pro muže a andropauza

Stejně jako ženy mají i muži svoji obdobu menopauzy. Říká se jí andropauza a jde o období kolem 50–55 let, kdy dochází k zastavení tvorby mužských pohlavních hormonů, především testosteronu. Andropauza může trvat i několik let a projevuje se tělesnými, psychickými i sexuálními příznaky. Muži během andropauzy trpí například úbytkem svalové a kostní hmoty, problémy s prostatou, potížemi s klouby a vazy, depresemi, sníženým sebevědomím, ale i poklesem libida a sexuální výkonnosti, erektilní dysfunkcí a řadou dalších problémů. Na andropauzu neexistuje žádný konkrétní lék, zmírnit ji však může změna životosprávy zahrnující omezení kouření a alkoholu, pestrou a vyváženou stravu, bohatou na vitaminy a minerály, i dostatek odpočinku a pohybu. Tyto změny se dají podpořit i vitaminy A, C či E. Chcete-li se vyhnout užívání většího množství různých tablet, zkuste komplexní vitaminy Centrum pro muže od A až po Železo (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít