Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Ingredience pro krásu IV: Koenzym Q10

Ingredience pro krásu IV: Koenzym Q10

Ingredience pro krásu IV: Koenzym Q10

13. srpna 2017 od Eva Suchomelová

13. srpna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Říkají mu zázrak v anti-age kosmetice. Co se vlastně skrývá za záhadným názvem koenzym Q10? Jak působí a je opravdu tak účinný?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Co to vlastně je?

„Koenzym Q10 neboli ubichinon představuje důležitý článek energetického metabolismu buněk,“ říká Mgr. Lenka Machková, vývojový pracovník z oddělení Anti-Ageing Actives R&D Group české výrobní a výzkumné společnosti Contipro. Je to sloučenina funkčně podobná vitaminům K a E (občas bývá s vitaminem zaměňován). Patří k nízkomolekulárním látkám nebílkovinné povahy, která tvoří součást složených enzymů.

„Jak už název napovídá, jedná se o koenzym, tedy látku nezbytnou pro průběh enzymových reakcí,“ vysvětluje odbornice. „Konkrétně je přenašečem elektronů mezi proteinovými komplexy dýchacího řetězce.“ Koenzymy mají za úkol přenášet atomy, jejich skupiny nebo samotné elektrony mezi odlišnými enzymy, čímž zajišťují spřažení různých biochemických reakcí. Spřažené reakce jsou dvě současně probíhající chemické reakce, při nichž se volná energie jedné z nich využívá pro tu druhou.

Během spřažených reakcí se koenzymy regenerují – koenzym, který zreagoval v jedné reakci, přechází na jiný, kde se v nové reakci dostává do původního stavu. Hladina aktivních koenzymů v buňce se tak udržuje na víceméně stejné úrovni.
 

Ingredience pro krásu IV: koenzym Q10

Víte, že…


•     Koenzym Q10 byl poprvé izolován z hovězího srdce v USA v roce 1957.

•     V roce 1978 obdržel za objasnění jeho funkce prof. Peter Mitchell Nobelovu cenu.

•     Vědci společnosti Beiersdorf byli mezi prvními, kteří zkoumali účinky Q10 na pokožku a od roku 1998 jej používají ve výrobcích kosmetické péče.


Tělu vlastní a pro tělo nezbytný
Koenzym Q10 je jednou z nejdůležitějších látek vyskytujících se v živočišných buňkách. Nachází se ve všech našich orgánech s výjimkou červených krvinek. Nejvíce ho je v plicích, protože je nedílnou součástí dýchacího řetězce, a také v srdci, játrech, ledvinách a svalech.

Koenzym Q10 má dvě hlavní funkce v organismu: jednak pomáhá při přeměnách energie z potravy v buňkách, jednak slouží jako antioxidant v mitochondriích a lipidových membránách, brání tyto struktury před volnými radikály, což je důležité jako zpomalení stárnutí buněk. Koenzym Q10 má prokázaný účinek proti oxidativnímu stresu v lidských kožních buňkách způsobenému UVA zářením a v prevenci poškození DNA a vzniku rakoviny kůže.


Když koenzym ubývá

„Koncentrace koenzymu Q10 v kožních buňkách klesá s věkem,“ upozorňuje Lenka Machková. Nejvíc ho mají teenageři, jeho množství kulminuje kolem 20. roku. Pak již jeho hladina pozvolna klesá. Například ve 40 letech obsahuje srdce člověka cca o 30 % méně koenzymu Q10 než srdce ve 20 letech.

S věkem klesá obsah Q10 i v kůži, což se projevuje tvorbou vrásek a vyšší náchylností k poškození zářením. Znamená to, že zhruba od 35. roku by měl člověk začít dodávat svému organismu koenzym Q10 zvenčí, a to jak vnitřně (potraviny bohaté na Q10 – např. maso a mořské produkty, ořechy, celozrnné potraviny, a dále potravinové doplňky), tak i kosmetikou s obsahem Q10, například krémy proti vráskám.

Ingredience pro krásu IV: koenzym Q10


Jaké jsou účinky Q10:


•     Pleť je po aplikaci koenzymu Q10 lépe prokrvená, čímž si déle udržíte mladistvý vzhled. Koenzym Q10 byste měly užívat dlouhodobě.

•     V kosmetických přípravcích působí jako ochranný filtr proti nežádoucímu UV záření, pomáhá proti neurodermatózám, tlumí projevy lupénky a chrání velmi citlivou pleť.

•     „Jeho aplikace v kosmetických přípravcích tedy pomáhá obnovit energetický metabolismus a redukovat množství volných radikálů v buňkách – koenzym Q10 prostupuje pokožkou přímo do buněk, kde působí výše zmíněným účinkem,“ uzavírá odbornice.

•     Koenzym Q10 najdete především v denních, nočních i očních krémech a sérech proti vráskám, dále pak v tělových krémech, pleťových maskách, masážních krémech či olejích, šamponech a dalších přípravcích.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít