Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak vyčistit sedačku: Tipy a triky pro každý materiál

Jak vyčistit sedačku: Tipy a triky pro každý materiál

Jak vyčistit sedačku: Tipy a triky pro každý materiál

29. března 2024 od Veronika Decsy

29. března 2024 2 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Sedačka je často srdcem obývacího pokoje, místem pro odpočinek, rodinná setkání a společenské chvíle. Nicméně, každodenní používání zanechává stopy v podobě prachu, skvrn a opotřebení. Abyste si udrželi svůj prostor stále svěží a jako nový, máme pro vás tipy, jak pohovku nejen vyčistit, ale také udržovat ve formě.

Starejte se o svou sedačku a vrátí vám to svou dlouhověkostí

Sedačka je investice do pohodlí a krásy vašeho domova. Pravidelnou údržbou a správnými čisticími metodami zajistíte, že vám bude sloužit dlouhé roky a stále vypadat jako nová. Ať už jde o pravidelnou údržbu, nebo čištění konkrétních flíčků, klíčem je šetrnost a vhodný výběr čisticích prostředků.
 

Jak vyčistit pohovku? Drobky, čokoláda ani fixy nemají šanci

Fleky od jídla, otisky pacek mazlíčků nebo dětských ručiček jsou noční můrou každého majitele sedačky. S jejich odstraněním začněte co nejdříve, aby se skvrna nerozšířila nebo nestihla zaschnout. Použijte měkkou houbičku nebo hadřík, které lehce navlhčete roztokem teplé vody a jemného čisticího prostředku. Skvrnu potírejte od okrajů směrem do středu, abyste ji ještě nezvětšili. U odolnějších skvrn zvažte použití speciálního odstraňovače skvrn, vhodného na typ materiálu vaší sedačky.

Materiály sedaček pod mikroskopem:

Jak vyčistit sedačku z mikroplyše

Sedačky z mikroplyše skvěle vypadají a jsou pohodlné na omak, kromě toho je ale tento materiál také velmi jemný a přitom odolný, patří tak k nejoblíbenějším povrchům. Pro jeho čištění použijte jemnou pěnu či šampon na čalounění, aplikujte měkkou houbičkou a nechte přirozeně uschnout. Vyzkoušejte například Mr. Teppich Antialergen prostředek na čištění čalounění – suchá pěna s vůní moře (koupit v e-shopu). Mikroplyš můžete také jemně kartáčovat, aby zůstal měkký a nadýchaný, případně pro pravidelné odstraňování prachu používejte válečky na chlupy.
 

Jak vyčistit koženou sedačku

Kožené sedačky vyžadují nejen pravidelné čištění, ale také péči a hydrataci, aby zůstaly měkké a nepopraskaly. Používejte speciální čističe na kůži a po omytí aplikujte kondicionér nebo sprej na kůži, který jí dodá pružnost a lesk. Výhodou kožených sedaček je právě snadné odstranění skvrn. Ty jednoduše otřete hadrem a jarovou vodou. 

Jak vyčistit látkovou sedačku

U látkových sedaček je možné použít parní čistič pro hloubkové čištění a osvědčený HG Čistič koberců a látkových potahů (koupit v e-shopu). Tímto způsobem nejlépe odstraníte zažrané nečistoty a bakterie. S čerstvými skvrnami si poradí například Omino Bianco Čistič koberců a textilií (koupit v e-shopu), případně vyzkoušejte obyčejnou pěnu na holení. Pro běžnou údržbu používejte lux s nástavcem na čalounění.
 

Jak vyčistit sedačku v autě

Autosedačka často čelí specifickým výzvám, jako jsou skvrny od jídla a nápojů, ale i stopy bahna. Nejprve použijte vysavač k odstranění volných nečistot a na skvrny aplikujte speciální čisticí prostředky určené pro látky a čalounění. Doporučujeme vyzkoušet Q-Power Na koberce a čalounění (koupit v e-shopu). U kožených sedaček vsaďte na jarovou vodu a houbičku, případně u tvrdohlavých skvrn sáhněte po jemném kartáčku a krouživými pohyby skvrnu odstraňte.

Pravidelné čištění a prevence

Rozprašovač s dezinfekčním roztokem vám pomohou osvěžit a zároveň dezinfikovat sedačku. Použijte roztok vhodný na materiál vaší sedačky. Pro příjemnou vůni můžete přidat pár kapek esenciálního oleje. Nezapomínejte na pravidelné vysávání a jemné čištění, abyste předešli akumulaci nečistot a prodloužili životnost své sedačky.
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít