Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 tipů, jak zvládnout jarní úklid rychle a bez námahy

7 tipů, jak zvládnout jarní úklid rychle a bez námahy

7 tipů, jak zvládnout jarní úklid rychle a bez námahy

17. února 2023 od Marta Pušová

17. února 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Jaro se nezadržitelně blíží a kromě stále příjemnějšího počasí, kvetoucích stromů a dobré nálady s sebou přináší i nepříliš oblíbenou povinnost, a to jarní úklid. Jak při něm postupovat, aby vám šla práce od ruky a výsledek byl na jedničku?
Pokud máte v plánu jarní úklid rozkouskovat a udělat každý víkend jednu část, raději na to rovnou zapomeňte. Zpravidla to dopadá tak, že je vždy něco důležitějšího, a předsevzetí vezmou za své. Z úklidu je tak nekonečná noční můra. Vyhraďte si proto na úklid jeden den a vezměte byt útokem.

1. Zbavte se zbytečností

Většina z nás bojuje s nedostatkem místa. Více věcí v podstatě znamená spoustu zbytečností, na kterých ulpívá prach a domov působí stísněně a zaplněně. Neváhejte se proto zbavit všeho, co nepotřebujete.
  • Oblečení, které jste nevzala tři roky na sebe, už nejspíš ani nosit nebudete.
  • Stejně tak staré, nevkusné deky a dečky, sušené květiny, stohy starých časopisů a novin.
  • Zkuste metodu čtyř krabic: jednu pro věci, které vyhodíte, jednu pro ty, které odložíte nebo darujete, další pro ty, které si ponecháte, a poslední pro věci, které se musejí přesunout jinam. Rozdělte volně položené věci z každé místnosti do správné krabice tak, aby nic nezůstalo mimo.

2. Zapněte pračku, pak jděte uklízet

Zatímco vy budete uklízet byt, v mezičase se mohou prát závěsy, ložní povlečení, peřiny a podobně. Čisté textilie pak hezky podtrhnou vaši snahu a zajistí, že váš domov bude krásně vonět čistotou. Při praní záclon si vezměte na pomoc Qalt Speciální prací prostředek na záclony (koupit v e-shopu), ložní prádlo vyperte pomocí  Savo prací prášek Univerzální (koupit v e-shopu) na 60 °C nebo 90 °C. Zkuste také gelovou formu Sanytol Dezinfekce prací gel květinová svěžest (koupit v e-shopu). Vyperte nebo vyměňte peřiny a polštáře, abyste eliminovala výskyt roztočů a šupinek kůže ve vaší posteli. Vyzkoušet můžete také postřik Sanytol Proti roztočům (koupit v e-shopu), který účinkuje až 4 měsíce po použití postřiku.

3. Odshora dolů, od oken doprostřed

To je osvědčená zásada profesionálních firem.
  • Nejdříve se vymetají či vysávají pavučiny ze stropu.
  • Pak se myjí okna.
  • Poté se vysává prach.
  • Nakonec se umývá podlaha.
  • Stejně tak se postupuje i v domě, nejprve horní patro, pak přízemí.

4. Vzhůru na okna

Jakmile pere pračka a máte vymeteny všechny pavučiny, vrhněte se na okna.  Začněte omytím rámů a pak jděte na skleněnou plochu, ať je máte umyté dřív, než se vám vyperou záclony a závěsy. Okna vyčistěte pomocí Clin ProNature Čistič oken 500 ml (koupit v e-shopu). Zkusit můžete třeba Clin Blue čistič oken a rámů (koupit v e-shopu), který čistí a odmašťuje naprosto beze šmouhV redakci nás také zaujal Sidolux Window Nano Code Arctic  (koupit v e-shopu). A v čem je právě tento tak zajímavý? Obsahuje nano částečky, díky nimž se na čištěném povrchu vytváří vrstva, která omezuje usedání prachu a špíny, a tak poskytuje povrchu samočisticí vlastnosti.

5. Boj s prachem

Boj s prachem bývá často nekonečný. Abyste jeho výskytu co nejvíc zamezila, je čas od času potřeba vysát a otřít i místa, která možná při běžném úklidu vynecháváte. Důkladně vysajte také záhyby pohovek a křesel. Věnujte se i prostoru za radiátory, pod i za nábytkem, nevynechávejte ani stínidla na lampách či rámy obrazů. Vyperte všechny potahy a polštáře, abyste snížila množství prachu, který se v nich drží.
Tip redakce:
Proti prachu je ideální používat antistatický přípravek, například
Alex Renovátor nábytku proti prachu antistatický s vůní limetky (koupit v e-shopu). Je skvělý v tom, že zabraňuje rychlému a opětovnému usazování prachu. V kombinaci s Q-Home Prachovkou antistatickou (koupit v e-shopu) je to ideální parťák.

6. Nezapomeňte na nábytek a podlahy

Špína se skrývá i tam, kde ji nevidíte. Proto je dobré umýt i nábytek, na jehož povrchu se usazuje prach, který jinak každý den dýcháte. Setřete proto nejen stoly, ale také všechny skříňky, komody, police, ideálně nejen zvenčí, ale i zevnitř. Nevynechejte ani plochy dveří nebo kliky. Na úplný závěr ještě vysajte a vytřete podlahu přípravkem Sanytol Dezinfekce čistič podlahy & plochy citrón & olivové lístky (koupit v e-shopu).

7. Hurá do kuchyně

Protože je kuchyň místem, kde manipulujete s jídlem a připravujete pokrmy, měla by být dokonale čistá. Přesto se však najdou místa, na která se někdy zapomíná.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít