Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Proč je důležité vyprat peřiny a jak na to?

Proč je důležité vyprat peřiny a jak na to?

Proč je důležité vyprat peřiny a jak na to?

8. března 2022 od Martina Hrušková

8. března 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Povlečení měníme a pereme relativně často. Jak je to ale s peřinami? Co dělat, aby vám peřiny vydržely co nejdéle, proč je důležité je prát a hlavně lze to udělat v domácích podmínkách, aby je člověk nemusel nosit do čistírny.
Také milujete ten pocit, když večer ulehnete do čerstvě povlečené postele? Kdo by ne! A aby byl zážitek opravdu dokonalý, je potřeba se kromě čistého povlečení zaměřit i na samotné přikrývky a polštáře. Dobrou zprávou je, že jejich údržba není tak náročná na čas. Stačí je pravidelně větrat a minimálně jednou za rok vyprat. Jak ale na to, abyste nemuseli běhat do čistírny a platit spoustu peněz? A také, abyste neudělali při praní nějakou chybu?

Jak často prát?

Přikrývky perte alespoň jednou ročně. Jestliže trpíte alergií na roztoče a kýchání a smrkání v ložnici je u vás na denní bázi, byli jste nemocní a peřiny několikrát doslova a do písmene propotili a nebo případně, stala-li se v posteli nehoda v podobě polití či pročůrání dítětem, pak peřiny perte klidně i víckrát za rok.

Dají se vyprat peřiny doma?

Určitě ano. Před praním ale myslete na velikost své pračky a to, kolik kg prádla se do ní vejde. Pro důkladné praní lůžkovin je potřeba mít pračku, která zvládne hmotnost více než běžných 7 kg prádla. Pokud máte menší, hravě vyperete doma polštáře, ale peřiny je potřeba již odnést do čistírny. A to se samozřejmě nebavíme o klasických peřinách plněných peřím, které měly naše babičky, které byly opravdu velmi objemné.

Co udělat před praním peřin?

Peřiny a polštáře perte vždy zvlášť, nepřidávejte k nim žádné jiné prádlo. Aby byl efekt co nejlepší, je potřeba mít čistou pračku. Schválně, jak často ji čistíte pomocí přípravků na to určených? Většina lidí to bohužel moc často nedělá. A přitom je to zásadní nejen proto, aby vám pračka dlouho vydržela, ale také proto, aby vaše prádlo bylo krásně čisté a voňavé. Zkuste před velkým praním peřin a polštářů použít Dr. Beckmann Čistič pračky (koupit v e-shopu). Jedna tableta vám za 30 minut pračku vyčistí a odstraní z ní případné zápachy. Geniální pomocník!

Praní peřin krok za krokem:

1. Před samotným praním peřinu nejprve důkladně prohlédněte a zašijte všechny dírky, z nichž by při pracím cyklu mohlo vypadnout peří či chuchvalce dutého vlákna. Pak už hlavně záleží, z jakého materiálu peřiny a polštáře máte.
2. Péřové přikrývky: Některé péřové peřiny je nutné odnést do čistírny. Většinou se to týká těch velkých, které jsme zmiňovali výše. Dalším důležitým kritériem je, zda na etiketě výrobce vaší peřiny umožňuje praní v pračce nebo povoluje pouze chemické čištění. Většinu můžete dát ale v pohodě do pračky. Ideální je pak zvolit jemný prací prostředek – třeba Perwoll Speciální prací gel Wool & Delicates  (koupit v e-shopu), který bude k přikrývce jemný a šetrný a pak vysušit pak péřovou peřinu v sušičce. Při praní peří rozhodně nepoužívejte aviváž. Mohlo by totiž dojít k poškození tukové ochrany peří.
3. Přikrývky z dutého vlákna: U těchto  peřin se až tolik bát nemusíte.  Opět raději zkontrolujte, co o vaší přikrývce říká výrobce, ale většina peřin z dutého vlákna se v pračce prát může.  Přikrývky z dutého vlákna jsou hypoalergenní a pračka jim většinou neuškodí. Umělé vlákno při praní poměrně nabyde, jelikož nasaje obrovské množství vody. Pračka by tedy měla být zaplněná maximálně do jedné třetiny svého objemu. K praní pak zkuste třeba Savo Prací prášek bez chlóru na barevné a bílé prádlo (koupit v e-shopu), který odstraní i odolné skvrny, ale zároveň vaše prádlo zbaví bakterií a zanechá ho hygienicky čisté.
4. Pro praní peřin se doporučuje program jemného praní v teplé vodě s obvyklou teplotou 30° C. Pokud není peřina příliš znečištěná, je dobré použít nějaký  jemný prací prostředek. Pokud jsou skvrny velmi výrazné, neobávejme se použít prací přípravek, který obsahuje odstraňovač skvrn – třeba Dr. Beckmann Odstraňovač skvrn během praní  ( koupit v e-shopu). Ty už jsou dnes k prádlu velmi ohleduplné a neměli by poškodit ani péřovou peřinu. Pro jistotu se přesto podíváme na pokyny výrobce. Jakmile je peřina vypraná, nechte ji vymáchat a pokud to jde, nastavte ještě jeden proces máchání. Peřiny jsou totiž velké a snadno by v nich mohlo zůstat trošku pracího prášku nebo špinavé vody.

Extra tip redakce: Aviváž není v případě praní peřiny vhodná, ale pokud si chcete zachovat co nejdéle pocit voňavého a čistého prádla, použijte parfém, speciálně určený pro pračky. Jde o trend poslední doby, který prádlo krásně provoní. Zkuste – Care + Protect mousse rose (koupit v e-shopu) přidáte k praní a pak si už jen užíváte několik týdnů provoněné ložnice.

5. Poslední fází u praní peřin je jejich sušení. Pokud máte sušičku, máte vyhráno, protože jak přikrývky plněné peřím, tak dutým vláknem v sušičce krásně proschnou. Ideální je k nim přihodit  míčky na sušení, případně alespoň 2 tenisáky, které náplň v přikrývkách  rovnoměrně  naklepou. Jestliže se vám bude zdát, že jsou přikrývky i po použití sušičky ještě vlhké, rozložte je na sušák a nechte v pokojové teplotě doschnout. Občas lehce proklepte. Pozor, nikdy peřiny nesušte na slunci, minimálně peří by to mohlo poškodit.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít