Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak správně umýt lednici od nečistot a bakterií

Jak správně umýt lednici od nečistot a bakterií

Jak správně umýt lednici od nečistot a bakterií

17. ledna 2021 od Eva Šarfová

17. ledna 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Skladujeme v ní jídlo, které milujeme nejen my, ale také miliony bakterií či plísní, jež mohou ohrozit naše zdraví. Mytí lednice by mělo být pravidelnou součástí úklidu domácnosti. Jak na to, abyste se všech těchto nežádoucích mikroorganismů zbavili?
Nedojedené jídlo od oběda či večeře v mističkách, prošlé sýry, zbytky uzenin, masa a dalších potravin, které jsme nestihli sníst. Právě ty jsou semeništěm mikrobů a zdravotním rizikem. Stačí málo a dostanou se na čerstvé zásoby. Proto je důležité mít přehled o tom, co v lednici máte, a hlavně ji pravidelně mýt a bakterie a plísně likvidovat. Ve vybavení pro úklid by měly být ty správné čisticí přípravky.

Co si pořídit na úklid ledničky?

Choroboplodné zárodky se mohou šířit i v chladu, proto je potřeba mít pro boj s nimi ty správné čisticí přípravky.

TIP: Velký výběr čisticích přípravků, které oceníte nejen při mytí lednice, koupíte pohodlně v e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Krok za krokem

  1. Chvíli před tím, než začnete lednici mýt, snižte stupeň chlazení. Lednice totiž bude dlouho otevřená a tenhle trik vám ušetří energii.
  2. Počítejte s tím, že bude nutné vyndat všechny potraviny ven. Když je budete jen přesouvat zleva doprava a z horní police do spodní, pořádně neuklidíte a navíc riskujete, že si jídlo kontaminujete čističem.
  3. Vyndejte šuplíky a police. Můžete je umýt běžným přípravkem na nádobí ve dřezu a opláchnout pod tekoucí vodou. Použít můžete například Q-Power Balzám na nádobí s proteiny (koupit v e-shopu).
  4. Umyjte vodou se saponátem a houbičkou i ostatní části lednice. Použijte spíše chladnější vodu. Postupujte od horních polic k dolním a zaměřte se na každý detail, kde by se mohly skrývat zbytky jídla nebo bakterie. Na špatně dostupná místa můžete použít i starý kartáček na zuby.
  5. Po omytí počkejte, až bude vše suché, nebo vytřete do sucha papírovými utěrkami. Teprve pak naskládejte jídlo zpět.
Tip redakce:
Stejně jako při jakémkoli jiném úklidu je vhodné používat při mytí lednice ochranné
Vileda Rukavice Comfort and Care (koupit v e-shopu). Zamezíte tím vysušení a poškození pokožky rukou.

Tipy, jak udržet pořádek

Nejde jen o to, že máte možná v lednici poházené páté přes deváté. Když se v chaosu vyznáte, nic proti. Ale je důležité držet se určitých hygienických zásad:
  • Syrové maso patří do spodní části lednice. Kdyby se náhodou stalo, že by byl jeho obal poškozen, zabráníte tomu, aby tekutina kapala na ostatní jídlo.
  • Oddělujte od sebe skladování tepelně upravených a syrových potravin. Zbytky od oběda či večeře vložte do uzavíratelné dózy.
  • Ideálně obden kontrolujte obsah lednice a nedopusťte, aby se objevila plíseň, která se pak přenese i na ostatní jídlo. Náchylné jsou hlavně sýry, ovoce a zelenina.
  • Pozor na drobečky a rozlité tekutiny. Utřete a odstraňte je hned.
  • Zápachu z aromatických potravin můžete předejít tím, že použijete Mister Fresh Ledík pohlcovač pachů do lednice (koupit v e-shopu).  

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít