Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Věděli jste, že vás mohou poštípat roztoči?

Věděli jste, že vás mohou poštípat roztoči?

Věděli jste, že vás mohou poštípat roztoči?

17. září 2021 od Lída Pospíšilová

17. září 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Lída Pospíšilová

Na štípance od komárů jsme tak nějak zvyklí. Věděli jste ale, že vás mohou poštípat i roztoči? Jde o malé „spolubydlící“, které nikdo nezval. Jak se k nám domů dostávají a jak se jich zbavit?
Nejsou viditelní pouhým okem, obývají prakticky každou domácnost a alergikům, a nejen jim, dokážou pořádně zatopit. Řeč je o roztočích.

S kým máte tu čest

Jsou to příbuzní pavouků a klíšťat. Obecně jsou velmi malí. Jejich velikost se pohybuje od 0,2 do 1 mm.  Některé druhy ale mohou dosahovat až 2 cm. Mají rádi vlhko, teplo a tmu. Tedy místa, kde mají dostatek potravy, kterou jsou pro ně odumřelé zbytky kůže.  Líbí se jim v lůžkovinách, matracích, kobercích, gaučích, plyšových hračkách, dekorativních polštářcích a mnoha dalších předmětech.  Tak třeba v jedné matraci žijí až 2 miliony roztočů.  Během dne jsou roztoči ukryti hluboko uvnitř matrace, aby zabránili své dehydrataci. V noci se přesouvají na povrch matrace, za potravou. Po východu slunce se vracejí zpět do bezpečí. Ale zůstávají po nich výkaly a svléknuté schránky.

Koušou roztoči?

Jakmile členové vaší rodiny začnou slzet, kýchat, mít permanentně plný nos či zánět spojivek – a přitom se u vás doma nic nezměnilo, měli byste zbystřit. Právě takové signály mohou znamenat, že se na vaší adrese usídlili nezvaní roztoči. Roztoči pro člověka, i díky své velikosti, nejsou nebezpečím, problémem jsou právě jejich výkaly a svléknuté schránky, ty spouštějí alergické reakce. Klasičtí prachoví roztoči nekoušou, i když se to o nich tvrdí. Druh roztoče, který kouše, je sametka podzimní. U lidí vyhledává místa, kde je kůže tenká, vlhká a teplá.  Útočí v oblasti třísel, intimních partií, vnitřních stran stehen, břicha, pupku, podpaží, podkolenní jamky či kožních záhybů. Kousnutí je bezbolestné, ale po několika hodinách může vyvolat alergickou reakci. Příznaky zmizí do 10–14 dnů.
Tip redakce:
Kousnutí od roztoče
vypadá jako červený flíček, který může svědit a působit spíše nepříjemně. Svědivost i červenost pupínku můžete zmírnit třeba pomocí oleje z tea tree Floré Bylinný esenciální olej tea tree (koupit v e-shopu), ten navíc působí antisepticky a dezinfekčně a postižené místo se díky němu rychleji zahojí.

Jak se zbavit roztočů

Je pravda, že roztoči vypadají možná jako malí vetřelci a je nutné se jich zbavit. Existují naštěstí jednoduchá opatření.

1. Udržujte vlhkost v místnosti

Udržujte vlhkost vzduchu v ložnicích mezi 50–60 %. Dobré je mít doma vlhkoměr.
 

2. Větrejte 

Každý den v ložnici větrejte, minimálně po dobu 10 minut. Zvláště, pokud je venku chladno a sucho.

3. Zaměřte se na matrace

Minimálně jednou za 6 měsíců aplikujte na matrace Sanytol Proti roztočům (koupit v e-shopu), který z tkanin spolehlivě odstraní 100 % roztočů a štěnic. Stačí jen nastříkat na matrace, nechat působit a vysát vysavačem.

Odborníci také doporučují matrace 1x za 10 let matrace kompletně vyměnit. 
 

4. Odstraňte zbytečný textil

Z ložnice odstraňte koberce, plyšové hračky nebo čalouněný nábytek. Ne vždy je toto možné, a tak je nutné veškerý textil jednou začas vyprat. Ideální je praní v páře, pokud to vaše pračka neumožňuje, pak perte na co nejvyšší teplotu, stejně jako lůžkoviny. V těchto případech při praní doporučujeme do přihrádky pro aviváž přidat i 2 uzávěry Lysol Dezinfekce na prádlo se svěží vůní (koupit v e-shopu).

5. Pravidelně čištěte 

Na čištění čalounění použijte speciální suchou pěnu Mr. Teppich Antialergen prostředek na čištění čalounění (koupit v e-shopu)

Pravidelnou "očistnou kúru" dopřejte i plyšovým hračkám nebo dekám. O ty se dobře postará Synytol Desinfekční prací gel s vůní bílých květů (koupit v e-shopu).
 

6. Nezapomeňte na koberce

Také koberce je potřeba minimálně jednou za půl roku vyčistit do hloubky, zbavíte je nejen nečistoty, ale také roztočů. V chladných měsících doporučujeme suchou variantu a použít Vanish Gold Shake & Clean Prášek na čištění koberců (koupit v e-shopu). V létě, kdy jsou lepší podmínky pro důkladné vysušení koberce, můžete zkusit mokrou variantu za pomoci Q-Power Prostředek na ruční čištění koberců (koupit v e-shopu), který si poradí i se skvrnami

7. Povolejte do boje sušičku

Pokud je to možné, dejte textilie vysušit do sušičky. Stejně, jako vám při praní pomohla pára, pomůže proti roztočům i vysoká teplota v sušičce. A pokud tuto možnost nemáte, můžete zkusit dát textilie do mrazáku, protože roztočům nesvědčí ani chlad.
 

8. Schovejte, co zrovna nepotřebujete

Oblečení uchovávejte v uzavřených skříních a to, které zrovna nenosíte, uložte do plastových krabic s víkem.

Tip redakce:
Pokud jsou roztoči ve vaší domácnosti nezničitelní, objednejte si experta na čištění potahů s UV lampou. Ani UV záření malí teroristé nepřežijí. Dále je prokázáno, že roztoči nesnášejí eukalyptus. Takže pokud máte možnost, používejte aromalampy s  Eukalyptus vonným olejem (koupit v e-shopu). Při otírání prachu používejte vodu s příměsí tohoto oleje a přidat ho můžete i do každého praní.

Foto: Shutterstock.cz

Připravil/a pro vás Lída Pospíšilová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Martina Buryšková 24.září 2021
Děkuji za článek a Vaše tipy a doporučení. Jsem alergik, i na roztoče. Ale že mohou pokousat, jsem třeba nevěděla.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít