Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak ošetřit štípnutí od hmyzu

Jak ošetřit štípnutí od hmyzu

Jak ošetřit štípnutí od hmyzu

12. července 2021 od Eva Šarfová

12. července 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Drobní vetřelci z říše hmyzu vás dostihnou v létě nejen venku, ale i doma. Kousnutí, bodnutí či štípnutí je nepříjemné, ale jeho následky lze zmírnit vhodným ošetřením.
Že jste se stali terčem krvelačného hmyzu, poznáte prakticky okamžitě. Drobná ranka na kůži začne svědit či pálit, místo zarudne a může také otéci. V horším případě se mohou objevit i příznaky alergie, jako jsou dušnost, nevolnost, zrychlený tep, nebo dokonce anafylaktický šok, který musí urychleně řešit lékař

Štípance ošetřete hned

Postižené místo omyjte vodou a mýdlem s dezinfekčním účinkem, například BactoSTOP dezinfekčním tekutým mýdlem (koupit v e-shopu) s jemnou vůní aloe. Objeví-li se otok nebo štípanec hodně svědí, přiložte na něj ledový obklad nebo ho zchlaďte pod proudem tekoucí vody. Následně je třeba místo ošetřit. Vyplatí se mít v lékárničce přípravky pro zmírnění svědění a otoků, například Alpa Gel po bodnutí hmyzem (koupit v e-shopu) nebo 100% přírodní Reskito Gel po bodnutí hmyzem (koupit v e-shopu), a těmi postižené místo natřít. Dobře funguje také Floré Bylinný esenciální olej tea tree (koupit v e-shopu), který má dezinfekční a antiseptický účinek. Pokud je alergická reakce silnější, lze příznaky zmírnit pomocí antihistaminik, ať už v podobě tabletek, nebo kapek, které se prodávají v lékárnách.

Pomoc najdete v kuchyni

Zmírnit bolesti, otoky a svědění dokážou také přírodní prostředky. Mnohé z nich máte doma v kuchyni. Je to například cibule, kterou stačí rozříznout a jejími šťavnatými částmi potírat postižené místo. Podobně fungují také citronová šťáva nebo jablečný ocet, otok dokáže zmírnit také plátek salátové okurky. Účinným pomocníkem může být rovněž tvarohový zábal. Rozetřete tvaroh na bavlněnou vlhkou tkaninu, aplikujte na štípanec a překryjte suchou látkou.

Vsaďte na bylinky

Jak se říká, na každou bolístku je na světě bylinka. A štípance nejsou výjimkou. Takže pokud jste na výletě a nemáte po ruce žádný jiný prostředek, utrhněte třeba list jitrocele kopinatého, rozemněte jej mezi prsty a šťávou potřete štípanec. Podobně použijte také lístky meduňky, která má zklidňující účinky.  
Tip redakce:
Nejlepší je prevence. Chraňte se venku pomocí
repelentů, například Alpa Forte repelentu spreje proti klíšťatům (koupit v e-shopu). Doma, zejména v noci, se pak vyplatí chránit se před komáry a dalším létajícím hmyzem pomocí Raid Elektrického odpařovače a polštářků proti komárům (koupit v e-shopu). Další možností ochrany před hmyzem je pak Toro síť okenní proti hmyzu (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Pavel Běla 28.července 2021
https://www.stream.cz/adost/odpuzovace-hmyzu-co-se-z-nich-doopravdy-vylucuje-do-vzduchu-197662

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít