Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Domácí lékárnička: Co v ní nesmí chybět?

Domácí lékárnička: Co v ní nesmí chybět?

Domácí lékárnička: Co v ní nesmí chybět?

20. ledna 2021 od Eva Šarfová

20. ledna 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Hromady prošlých léků, použitá obinadla a teploměr. To bývá výsledkem inventury lékárničky v mnoha domácnostech. Jak je na tom ta vaše?
Nikdy nevíte, co se může stát. Abyste mohli rychle pomoci sobě nebo svým blízkým, když vás potká zdravotní problém, je nutné mít doma správně vybavenou lékárničku. Neexistuje přitom žádná norma, která by její obsah přesně určovala. Obecně ale platí určitá pravidla. Je také vhodné upravit obsah domácí lékárničky podle potřeb a životních zvyklostí všech členů rodiny.

Obsah lékárničky můžeme rozdělit do dvou základních skupin:

1. Základní zdravotnické vybavení a materiál

  • polštářkové náplasti různých rozměrů, například Fixaplast Textilní náplast s polštářkem (koupit v e-shopu)
  • náplasti bez polštářků k fixaci obvazů
  • sterilní gázové obvazy, tlakové obvazy
  • sterilní gázové čtverce, elastická obinadla
  • trojcípý šátek, gumové škrtidlo
  • gumové jednorázové latexové rukavice, pinzety, nůžky, spínací špendlíky, teploměr
Tip redakce:
Máte-li malé děti, určitě je potěší, když jim bolístku ošetříte náplastí
Cosmos dětská (koupit v e-shopu) s veselými obrázky.

2. Léky, masti, kapky a dezinfekce

  • léky na snížení teploty a bolesti s obsahem paracetamolu či ibuprofenu, například Paralen 500 (tablety 12 ks, perorální podání, obsahuje účinnou látku paracetamolum), pro děti Nurofen pro děti pomerančová příchuť (20 mg/ml, perorální suspenze 100 ml, obsahuje léčivou látku ibuprofenum)
  • léky proti nachlazení, kašli a rýmě
  • léky na alergie, což jsou volně prodejná antihistaminika, mast proti svědění s obsahem antihistaminik
  • léky na překyselený žaludek a pálení žáhy, živočišné uhlí či jiný lék na průjem či střevní chřipku, jako je například Carbo Medicinalis (přípravek s obsahem aktivního uhlí, které přispívá ke snížení nadměrné plynatosti po jídle)
  • přípravek na ošetření popálenin, nejlépe ve spreji
  • léky proti žaludečním potížím jako například Kinedryl 10 tablet (perorální podání, léčivými látkami jsou moxastini teoclas 25 mg a coffenium anhydricum 30 mg v jedné tabletě), probiotika pro podporu střevní mikroflóry, například Vitar Forte probiotika doplněk stravy (koupit v e-shopu), pro děti Jack Laktobacilák Imunit (koupit v e-shopu)
  • léky určené k vypláchnutí očí – borová voda, oční kapky
  • mast na suchou kůži a protizánětlivá mast
  • dezinfekční roztok nebo sprej, například Septonex Sprej (s obsahem povrchově aktivní dezinfekční látky karbethopendecinium-bromid, která brání rozmnožování bakterií a některých virů)
  • vitamíny a minerální látky na posílení imunity – především vitamíny C, A, D a B, zinek a hořčík, například v MaxiVita Vaše Zdraví Vitamin C+zinek (koupit v e-shopu)
Vždy pozorně čtěte příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

TIP: Jsme vám nablízku i v době nemoci! Nově v prodejnách Teta drogerie nakoupíte kromě vitamínů a doplňků stravy i vyhrazené léčivé přípravky. 

Rady pro skladování

Lékárnička by měla mít v domácnosti své stálé místo a měla by být dobře označená, uzamykatelná a umístěná mimo dosah dětí. Léky by se neměly nikdy povalovat volně po bytě, a to ani zdánlivě neškodné šumivé tablety s vitamíny. Pamatujte, že léky a léčiva patří na suché a chladnější místo bez přítomnosti slunečního světla. V lékárničce by měl být pořádek, abyste vždy přesně věděli, kam sáhnout. Léky skladujte ideálně v původních obalech, na kterých bývá uvedeno datum výroby a spotřeby.

Hlídejte si expiraci

Jednou za půl roku či za rok udělejte v lékárničce inventuru a vyřaďte vše s prošlou expirační lhůtou. „Léčiva s prošlou expirací mohou mít nežádoucí účinky nebo již nemusí vůbec účinkovat tak, jak mají. Nejste-li si jistí, můžete celou svou lékárničku přinést do lékárny a my vám poradíme nejen s prošlými léky, ale můžeme odhalit i případné nežádoucí, či dokonce nebezpečné interakce léků, které máte doma a které společně užíváte,“ říká PharmDr. Ivana Lánová.

Léky nepatří do koše

Pokud se stane, že vytřídíte prošlé léky či zdravotnický materiál, rozhodně je nevyhazujte do běžného odpadu. „Všechny léky a doplňky stravy ve všech formách – tablety, sirupy, masti, kloktadla – včetně kompletního obalu vložte například do sáčku a doneste do lékárny, kde se postarají o jejich správnou likvidaci. Léky zkrátka nepatří do koše ani do našich odpadů, protože mohou způsobit nežádoucí kontaminaci životního prostředí včetně spodních vod,“ upozorňuje PharmDr. Ivana Lánová.

Nikdy si tedy nedělejte velké zásoby a lékárničku doplňujte častěji, abyste předešli plýtvání.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít