Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Aromaterapií proti nachlazení

Aromaterapií proti nachlazení

Aromaterapií proti nachlazení

13. února 2018 od Eva Suchomelová

13. února 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Každá pomoc se při nachlazení hodí. Aromaterapie může zmírnit nebo odstranit některé jeho nepříjemné příznaky. Zkuste koupel s éterickými oleji nebo třeba inhalace bylinných extraktů a budete mile překvapeni.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Máme na mysli samozřejmě klasické lehčí choroby z nachlazení, při kterých vám lékař doporučí pobyt na lůžku, v teple a v klidu a dostatek tekutin. Proti příznakům, jako je kašel nebo rýma, můžete bojovat přípravky z lékárny, ale pokud se jim z nějakého důvodu vyhýbáte, máte ještě možnost využít alternativních způsobů – např. bylinek nebo aromaterapie.


Čím se prohřát

Nejčastějším účinkem, žádoucím při nachlazení, je prohřívání a prokrvování organismu. To dokážou éterické oleje z kafru, eukalyptu, zázvoru, skořice, pepře, majoránky, tymiánu, bazalky či hřebíčku. Pomáhají jak ve formě koupelí, kdy si buď nakapete vybraný olej do koupele, nebo jej aplikujete do aromalampy. Jmenované byliny, především ty, které slouží i jako kuchyňské koření, lze zároveň použít ve zvýšené míře v pokrmech nebo (některé) jako odvary k vnitřnímu užívání. Skořici lze přidat k černému čaji, z majoránky či ze zázvoru lze uvařit bylinný čaj.

éterické oleje

Recepty na prohřívací lázně

(podle Jekky McVicarové, autorky knihy Velká kniha o bylinkách)


Tymiánová

1 velká hrst stonků a listů tymiánu obecného
575 ml vody

Snítky tymiánu vložíme do hrnce s vodou a pod pokličkou uvedeme do varu. Pak ztlumíme oheň a necháme na mírném ohni 10 minut povařit. Scedíme a nalijeme do vany s vodou o teplotě cca 38-40 stupňů Celsia. Délka koupele by neměla přesáhnout 10 minut a po rychlém osušení bychom se měli co nejrychleji vrátit do teplé postele.

Obdobného efektu dosáhneme nakapáním 10 kapek tymiánové silice do horké lázně.

tymiánový olej

S bazalkou a majoránkou

2 vrchovaté hrsti čerstvých nebo 3 hrsti sušených listů bazalky
2 vrchovaté hrsti čerstvých nebo 3 hrsti sušených listů majoránky
575 ml vody

Bylinky nasypeme do hrnce s vodou a zakryté uvedeme do varu. Na mírném ohni vaříme cca 5 minut, pak scedíme. Nalijeme do horké lázně. Tato koupel nejen prokrvuje, ale také uvolňuje namožené svaly, např. od kašle.

Jestli milujete eukalyptus, zkuste koupel se 100% přírodním olejem Topvet Eukalyptus či eukalyptovou sůl do koupele Ameté Eucalyptus. Do aromalampy si lze nakapat esenciální vonný olej Eukalyptus nebo dát roztavit vonnou voskovou kostku Scented Cubes Eucalyptus obojí od značky Kozák. Voní vám koření? Dejte do prohřívací lázně 100% přírodní olej Topvet Hřebíček, do aromalampy zas vonný olej Skořice Kozák.


Proti bacilům

Další, co potřebujeme, je dezinfekce dýchacích cest. Tam má nezastupitelné místo bergamotová silice, ideálně s citronovým olejem. Stejné účinky mají i ostatní citrusy, šalvěj nebo koriandr. Šalvěj lékařská je výtečná jako antiseptické kloktadlo při bolestech v krku.


Recept na inhalační odvar se šalvějí

4 hrsti listů nebo kvetoucích stonků šalvěje nebo 5 listů sušené šalvěje
2 l vody

Vhodíme šalvěj do vroucí vody, přivedeme znovu k varu, pak přikryjeme a stáhneme z ohně. Necháme 15 minut luhovat, pak scedíme. Odvar vdechujeme buď přes inhalátor, nebo nad nádobou, do níž jsme ho přecedili. Ideálně si přes hlavu dáme ručník, aby vonná silice působila intenzivněji.

Pokud vám inhalace nevyhovují, zkuste koupel s koupelovou solí Grapefruit & Máta od značky Relaxa Natural nebo do lázně nakapejte 100% olej Grapefruit od značky Topvet.


Při kašli

Kašel pomůže zmírnit například máta, černý pepř, eukalyptus, jalovec a ve formě čaje také vlčí mák spolu s podbělem, kociánkem a slézem. Skvělý je v tomto směru rozmarýn, který pomáhá při kašli, provázejícím chřipky a nachlazení.

bylinkové oleje

Recept na rozmarýnovou lázeň

(podle Pierrette Nardo, autorky knihy Bylinky našich babiček)

4 hrsti stonků rozmarýnu
2 l vody

Rozmarýn dáme do studené vody a přivedeme k varu. Povaříme 20 minut, necháme vychladnout a přecedíme. Pak vlijeme do horké vody ve vaně.

Nemáte-li rozmarýn, udělejte si lázeň s pěnou do koupele Ameté Aroma Bath Eucalyptus & Rosemary.
 

Víte, že…

  • Bazalka se v alžbětinské době šňupala při nachlazení proti bolesti hlavy?
  • Čaj z tymiánu je pro své antiseptické účinky výborný na bolest v krku?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít