Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak správně vyndávat klíšťata a jak se jim bránit

Jak správně vyndávat klíšťata a jak se jim bránit

Jak správně vyndávat klíšťata a jak se jim bránit

6. dubna 2021 od Eva Šarfová

6. dubna 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Sezona klíšťat začala a je na čase se před nimi chránit. Když už se stane, že se na vás parazit přisaje, je třeba se ho co nejdříve, a hlavně správným způsobem zbavit, aby vás neinfikoval. Poradíme, jak na to.
Teplé a slunečné dny lákají k procházkám do přírody nebo alespoň do parku. Jenže právě tady číhají obávaná klíšťata, která mohou být přenašeči nebezpečných nemocí, jako jsou například klíšťová encefalitida nebo lymská borelióza. Proto je třeba se před drobnými parazity chránit.
 

Myslete na prevenci

Myslete na prevenci
Ochrana před klíšťaty začíná už výběrem oblečení. Ideální jsou dlouhé světlé kalhoty, na kterých je tmavé klíště hned vidět. Vhodné jsou také vysoké ponožky. Tričko si zastrčte do kalhot, a pokud plánujte ležet v trávě, dejte přednost dlouhým rukávům. Samozřejmostí by mělo být použití repelentu, který klíšťata, ale i ostatní dotěrný hmyz odpudí. Vyzkoušejte například Diffusil Repelent Plus spray (koupit v e-shopu). Po návratu domů se nezapomeňte důkladně prohlédnout. Sázíte-li na přírodní prostředky, vyzkoušejte osvědčený tea tree olej, například Floré Bylinný esenciální olej tea tree olej (koupit v e-shopu), nebo levandulový olej Floré Bylinný esenciální olej levandule (koupit v e-shopu). Potřete jimi kůži zápěstí a kotníků, případně i za ušima.   

TIP: Velký výběr repelentů nejen proti klíšťatům najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Jak klíště správně odstranit

Pokud se stane, že si nevítaný suvenýr z přírody přinesete přisátý na kůži, je třeba ho co nejdříve odstranit. A protože klíště může být infekční, pracujte ideálně v ochranných rukavicích, například Spontex Protect jednorázových rukavicích (koupit v e-shopu). Důležité ovšem je odstranit klíště správně. Jak tedy postupovat?
Jak správně klíště odstranit
  1. Místo s přisátým klíštětem a jeho blízké okolí vyčistěte dezinfekčním roztokem. Nikdy na klíště nekapejte olej nebo krém, což by zapříčinilo jeho udušení – klíště pak může vyvrhnout svůj obsah do rány, a tím ji infikovat. Vy potřebujete, aby se kůže pustilo samo.
  2. Vezměte si k ruce speciální kleštičky nebo pinzetu na klíšťata. Pokud je nemáte zrovna k dispozici, bude stačit kousek navlhčené textilie. Klíštětem viklejte ze strany na stranu, dokud se z kůže neuvolní. Netočte jím, aby se nepřetrhlo, ani se nesnažte ho z kůže vytrhnout.
  3. Místo po vytaženém klíštěti opět vydezinfikujte, například pomocí kožního roztoku Septonex (obsahuje účinnou látku carbehopendecinii bromidum, kožní podání).
  4. S odstraněným klíštětem zacházejte jako s infekčním materiálem. Nikdy ho nemačkejte mezi nehty a nesahejte na něho holýma rukama. Nejlepší je zabalit ho do papírového ubrousku a spálit nebo spláchnout do záchodu. 
Tip redakce:
Nezapomeňte ani na své domácí mazlíčky. Speciální obojek 
Attack Obojek pro psy (koupit v e-shopu) a Attack Obojek pro kočky (koupit v e-shopu) je spolehlivě ochrání nejen proti klíšťatům, ale i proti blechám. Repelentní látka v něm obsažená se postupně uvolňuje do srsti zvířete. Obojek je velmi šetrný jak pro zvířata, tak i pro životní prostředí.
 

Kůži ještě kontrolujte

Kůži ještě kontrolujte
Až tři týdny po odstranění klíštěte kůži pravidelně kontrolujte. Je normální, že je kůže v místě přichycení klíštěte červená. Menší zarudlý flíček můžete mít na pokožce ještě pár hodin. Zpozorněte však, pokud se skvrna začne zvětšovat, případně zbělá. To pak raději rychle vyhledejte lékaře.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít