Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak vyčistit okna, aby na nich nebyly šmouhy

5 tipů, jak vyčistit okna, aby na nich nebyly šmouhy

5 tipů, jak vyčistit okna, aby na nich nebyly šmouhy

18. března 2022 od Martina Hrušková

18. března 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Dalo by se říct, že mytí oken je hlavně sezonní záležitost. Myjeme je většinou na jaře a na podzim. Jakmile se trochu oteplí, je pro mytí oken ten nejlepší čas. Jak nejlépe okna umýt, aby byla beze šmouh? A na co si dát hlavně pozor?
Jaro už klepe na dveře, slunce o sobě dává více vědět, a to nám při pohledu z okna dá jasný signál, že je čas na úklid. Po zimě bývají okna špinavá, zaprášená a plná cákanců. Děsí vás představa celodenního lítání po schůdkách nahoru a dolů a drhnutí skel s cílem, že na nich neuvidíte jedinou šmouhu? Teď už nemusí! My vám totiž prozradíme triky z drogerie i ze spíže, se kterými budete mít okna lesklá během chvilky.
 

5 tipů, jak umýt okna beze šmouh

1. Hlídejte počasí

Máte pocit, že když se vám do oken opírá slunce, je ten nejlepší čas na to, je umýt? Omyl! Nejenže neuvidíte všechny nečistoty, ale pokud budou sluneční paprsky zahřívat sklo, mnohem rychleji na nich začne zasychat čisticí přípravek a vytvoří tak na oknech nehezké šmouhy

2. Buďte připraveni

Ukliďte prostor kolem oken, sundejte případné závěsy a záclony. Připravte si kbelík s vodou, stěrku a hadr. Obzvláště poslední dvě věci nepodceňujte. Někdo čistí okna pouze hadrem či látkovými utěrkami, ale nikdy nebudou tak vyleštěná jako za použití právě kvalitní stěrky. Vyberte si tu, na kterou se dá připevnit nástavná tyč. Pokud máte vysoká či střešní okna, výrazně vám to pomůže. Nebo zkuste Q-Home Stěrka na okna (koupit v e-shopu), stačí vám jen pár tahů. Pokud jste dosud byli zvyklí leštit okna jakýmkoli hadrem, jenž byl zrovna po ruce, zkuste tentokrát Q-Home Utěrka na sklo a hladké povrchy (koupit v e-shopu). Tyto utěrky jsou totiž speciálně určené na hladké povrchy (nezanechávají jemné chloupky jako bavlněné utěrky) a jejich výhoda je ta, že nezanechávají žádné šmouhy či otisky a nepoškozují povrch. Můžete je použít jak nasucho, tak namokro se saponátem.
Tip redakce:
Pokud máte doma oken hodně a například i střešní, zkuste sáhnout po
Leifheit Vysavač na okna Aquanta Click (koupit v e-shopu), protože tato investice se vám jednoznačně vyplatí. Čistí totiž skla díky elektrickému odsávání vody, takže vysává a leští okna, aniž byste měli kolem oken potopu. Navíc tímto malým zázrakem můžete vyčistit i zrcadla, sprchový kout či dlaždice.

3. Správný postup mytí oken

Než začnete leštit okna, je potřeba důkladně omýt rámy, žaluzie a zbavit je prachu a nečistot. Obzvlášť čištění žaluzií je zdlouhavé a nepraktické. Ale jde si to ulehčit. Leifheit Čistič žaluzií (koupit v e-shopu) to zvládne během chvilky a nehrozí ani žádné poškození jednotlivých lamel.

4. Pomoc z drogerie

Přípravků na mytí oken je bezpočet a v drogerii si určitě vyberete. Zkusit můžete třeba Clin Blue čistič oken a rámů (koupit v e-shopu), který čistí a odmašťuje naprosto bez šmouh. V redakci nás také zaujal Sidolux Window Nano code arctic  (koupit v e-shopu). A v čem je právě tento tak zajímavý? Obsahuje nano-částečky, díky nimž se na čištěném povrchu vytváří vrstva, která omezuje usedání prachu a špíny, a tak poskytuje povrchu samočisticí vlastnosti. To zní dobře ne?

5. Jak správně leštit

Jakmile máte okno umyté a suché, vezměte si na pomoc utěrku z mikrovlákna nebo  Q-Home Utěrku na sklo a hladké povrchy (koupit v e-shopu) a nějaký lešticí přípravek, třeba  Q-Power Na okna a skla citron (koupit v e-shopu). Postup je následující, na okno nebo na utěrku nastříkejte přípravek a ideálně pohybem zleva doprava a zprava doleva vyleštěte skleněnou plochu. Na závěr objeďte utěrkou celé okno podél rámu dokola.
Tip redakce: Můžete zkusit i babské rady
Vyzkoušet můžete také rady našich babiček. Co tedy ony používaly a my můžeme také? Zkuste vodu s octem, slanou vodu (dávkování je asi polévková lžíce na litr vody, poradí si i s víc zašpiněnými skly), na leštění použijte silonky a jeden, možná překvapivý recept, je vanilkový puding. Ano, slyšíte správně. Rozmíchejte ve zhruba 5 litrech vody jeden sáček a uvidíte, jak skvěle to funguje.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Daniela Majerová 10.října 2023
Leifheit Čistič žaluzií nelze objednat :-(
Oldřich Franěk 8.května 2022
Stahni si žaluzie!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít