Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak vyprat záclony doběla?

Jak vyprat záclony doběla?

Jak vyprat záclony doběla?

9. listopadu 2021 od Martina Hrušková

9. listopadu 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Záclony dokážou krásně zútulnit interiér a také vás ochrání před nežádoucími zraky sousedů. Co ale dělat, když zašednou? A jak je vlastně vůbec prát, abychom je nezničili? A jak je vyprat doběla, aby zase krásně zářily?

Co dělat, než začnete vůbec prát

Co dělat, ještě než dáte záclony vůbec do pračky? Záclony jsou náchylné k poškození, natržení či vytahání vláken, a tak jednou z možností, jak tomu předejít, je ruční praní. Tenhle způsob ale není příliš pohodlný.
  • Pokud tedy hodláte záclony prát v pračce, pořiďte si raději prací pytlíky či síťky. Jestliže je doma nemáte, stejně dobře vám poslouží i povlak na polštář. Do něj záclony opatrně poskládejte.
  • Rozhodně je nedávejte do povlaku ani do pračky zmuchlané (tzn. před praním poskládejte, aby pak záclony nebyly příliš pomačkané)
  • Záclony perte vždy samostatně – nepřidávejte k nim tedy další prádlo.
  • Pračku naplňte maximálně do poloviny, aby se záclony v pračce mohly volně pohybovat a nepomačkaly se.
Tip redakce: Zkuste záclony předeprat nebo vyprat ručně
Jestliže vám záleží na tom, aby jste záclony neponičili a zároveň je vyprali dobíla, pak je nejprve na 1-2 hodiny namočte a přidejte třeba
Savo Perex květinová vůně (koupit v e-shopu), které je mimořádně účinné při bělení polyeserových i bavlněných záclon.  A již ve fázi předpírky je schopné  zbavit textilie skvrn. Po namočení záclony důkladně vymáchejte a dejte vyprat do pračky. Nebo je můžete vyprat ručně a to jemným mačkáním. Pak důkladně vymáchejte a nechte okapat.

Jak správně prát záclony

Tak jako je tomu u jiných druhů prádla i u záclon je potřeba znát materiálové složení, abyste mohli zvolit ten správný prací program. Většina záclon se vyrábí z polyesteru, ale o materiálu se přesto raději ujistěte. Pokud vaše pračka nabízí prací program pro jemné prádlo nebo přímo pro záclony, bude to nejlepší volba. Teplota by neměla být příliš vysoká. Nejčastěji se záclony perou při 30 °C a ždímají maximálně 400 otáčkách za minutu. Používejte vždy prací prostředek určený právě na praní záclon. Vyzkoušejte například Q-Power Prací prášek na záclony (koupit v e-shopu).extra bělicí účinnost a obsahuje složky, které dokážou odstranit i velmi odolnou špínu jako nikotin, prach či mastnotu.

Co dělat, když jsou záclony již zašedlé

Pokud vaše záclony nezáří bělostí tak, jako v době, kdy jste je zakoupili, není důvod je hned vyhodit a pořizovat nové. Stačí pár triků, které jim bělost zase navrátí! Můžete zvolit dvě cesty – klasickou či přírodní.

1. Jak na to jít klasicky

Bělení - V případě chemické cesty je správnou volbou koupit speciální bělidlo na záclony, které je určené přímo pro praní záclon. Vyzkoušejte Iberia Bělič záclon (koupit v e-shopu). Výhodou tohoto bělidla je nejen to, že vaše záclony budou zářit, ale dodává jim také tvar a není nutné je vůbec žehlit. Ochrana před prachem je už jen takovou třešinkou na dortu.
Škrobení - Jednou za dalších možností, jak zachránit vaše záclony, je použít škrob. Když sáhnete po 3E Přírodní tekutý škrob na záclony (koupit na e-shopu), tak se rázem z této varianty stává varianta přírodní. Tento škrob je totiž lehce odbouratelný v přírodě a je také lépe snášen citlivými lidmi – kvůli alergiím, neváže se na vlákno prádla.

2. Jak na to jít přírodně  

Kromě klasického praní můžete na praní a bělení záclon vyzkoušet také babské rady. I zde je ale nutné dodržovat postup, abyste  záclony neponičli. A je nutné vyzkoušet, co vám bude fungovat. Naše rada zní zkoušejte, ale s rozmyslem.
ocet
Ocet – přidejte pět lžic octa do dvou litrů vody a nechte záclony v roztoku odmočit, nejlépe celou noc. Poté je klasicky vyperte.
sůl
Sůl – namočte záclony na několik hodin do vody, do které přidejte několik lžic soli. Nakonec je dejte do pračky a vyperte, jak jste zvyklí.
prášek do pečiva
Prášek do pečiva – místo výše zmíněné soli a octa můžete použít také prášek do pečiva. Ovšem pozor, jeden stačit nebude! Použijte na dva litry minimálně 5 sáčků.
ctronová šťáva
Citron
šťáva ze 3 citronů vám zajistí krásně bílé záclony. Stačí ji přidat přímo do pračky a vyprat záclony obvyklým způsobem.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít