Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nejvyšší čas umýt okna: těchto 5 věcí nedělejte

Nejvyšší čas umýt okna: těchto 5 věcí nedělejte

Nejvyšší čas umýt okna: těchto 5 věcí nedělejte

26. října 2022 od Marta Pušová

26. října 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Plánujete podzimní úklid, který zahrnuje i mytí oken, a děsíte se toho, že se vám na okenních tabulkách i přes veškerou vaši snahu opět objeví nevzhledné šmouhy, kterých se nedokážete zbavit? Možná je to tím, že děláte jednu z následujících chyb. Jak se jich vyvarovat a „vypulírovat“ okna do vysokého lesku?

1. Chyba: Pozor na sluníčko

Možná si říkáte, že slunné počasí je pro mytí oken nejlepší, opak je ale pravda. Pro mytí oken si vyhraďte den, kdy není moc velké horko a nepálí sluníčko, protože pak přípravek na skla rychle vysychá a vznikají šmouhy.

2. Chyba: Nezapomínejte na rámy

Ano, výše jsme psali, že se nejprve mají umýt rámy a pak až skla. Proč? V rámech se hromadí mnoho špíny. I ty je potřeba pravidelně čistit. Pokud myjete okenní rámy jen pomocí hadru, saponátu a několika kýblů vody, nemůže čištění nikdy dobře fungovat. Neustále jen měníte kýble vody a špína z rámů stejně dokonale nezmizí.
Tip redakce:
Pokud vám to okolnosti dovolí, vezměte si na pomoc vysavač a prach a špínu z oken nejprve vysajte. Až budete mít rámy hubičkou vysavače perfektně vysáté, teprve si napusťte vlažnou vodu, přidejte  
HG Čistič oken (koupit v e-shopu) a pusťte se do mytí. Tento prostředek používají i profesionální umývači oken. Myje absolutně beze šmouh, čití o odmašťuje a neobsahuje čpavek ani líh. Zaručený postup, jak mít čistá okna.

3. Chyba: Zahoďte noviny

Také máte zažité ještě z dob dětství, že podle našich babiček se okna nejlépe leštila novinami? To samozřejmě dávno není pravda. Noviny zanechávají šmouhy i otisky od inkoustu, a to nejen na oknech, ale na vašich rukou, a při neopatrném zacházení můžete sklo také poškrábat. Dnes už seženete velký výběr hadříků. Zkuste třeba Vileda Actifibre Univerzální hadřík (koupit v e-shopu), s jejichž pomocí snadno okenní tabulky vyleštíte do vysokého lesku. Patří k tomu samozřejmě správný prostředek na leštění. Zkuste Q-Power Na okna a skla citrón (koupit v e-shopu). Je vhodný jak na okna, tak na zrcadla, stůl či nerez povrchy.

4. Chyba: Tvrdá voda je nepřítel

Právě kvůli tvrdé vodě, která obsahuje spoustu minerálů, zůstávají často na jinak lesklých površích nevzhledné a hlavně viditelné skvrny. Abyste této situaci předešli u mytí oken, používejte raději destilovanou vodu. A hlavně studenou, protože teplejší voda se rychleji odpařuje, takže se vracíme k předchozímu bodu – ošklivé šmouhy vás neminou.

5. Chyba: Nevzdávejte boj se šmouhami 

Šmouhy na okně patří k problémům, které nastávají i při obyčejném mytí oken. Pokud ale víte, jak na ně, dokážete si s nimi hravě poradit. Pokud se perete právě s tímto problémem, vyzkoušejte kápnout při procesu mytí do vody pár kapek glycerinu a uvidíte, že šmouhy z oken zmizí jako lusknutím prstu. Okna budou čistá bez známek špíny a šmouh. Pokud nemáte po ruce glycerin, můžete použít i oloupanou cibuli, kterou nakrájíte na kostičky a vhodíte do vody.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít