Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Viscerální tuk: Proč škodí a jak ho zhubnout?

Viscerální tuk: Proč škodí a jak ho zhubnout?

Viscerální tuk: Proč škodí a jak ho zhubnout?

15. listopadu 2023 od Jana Andrýsková

15. listopadu 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Jana Andrýsková

Na první pohled neviditelný a nenápadný společník. Ukládá se hluboko v dutině břišní kolem vnitřních orgánů. Při nezdravé životosprávě tam viscerální tuk potichu škodí a dává o sobě vědět zpravidla až při zdravotních problémech. Jak zjistit hodnoty viscerálního tuku a snížit jeho hladinu v těle?

Co je viscerální tuk?

Možná jste o něm nikdy neslyšeli. Viscerální tuk je druh tělesného tuku, který leží hluboko v břišních stěnách a obklopuje vnitřní orgány, jako například játra, slinivku a ledviny. V malém množství je prospěšný, protože chrání orgány uvnitř těla. Příliš mnoho viscerálního tuku se však stává nebezpečným. Vede k vážným zdravotním problémům, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka II. typu nebo kardiovaskulární nemoci. Nejzřetelnějším příznakem viscerálního tuku je rostoucí břicho, typicky vypadající „pivní bříško“ u mužů a větší obvod pasu u žen.

 

Jaký je rozdíl mezi viscerálním a podkožním tukem?

Za rostoucí břicho může i podkožní tuk. Ten se ale ukládá těsně pod kůží. Stisknete ho mezi prsty. Viscerální tuk je jiný, nachází se až za břišními svaly. Zatímco podkožní tuk se rád ukládá i na bocích a stehnech, viscerální tuk naleznete pouze v oblasti břicha a trupu.

Jak se vytváří viscerální tuk?

Množství viscerálního tuku ovlivňuje do jisté míry genetika, ale klíčovým faktorem je životní styl. Genetika určuje tvar vašeho těla a způsob, jakým ukládá viscerální tuk. Špatná strava s vysokým podílem tučných potravin a sacharidů spolu s neaktivním životním stylem jsou hlavními viníky nárůstu viscerálního tuku. Svou roli hraje i stres a nedostatek spánku.

 

Jak změřit viscerální tuk?

Pro zjištění přesné hodnoty viscerálního tuku navštivte svého ošetřujícího lékaře, který vás pošle na specializované přístrojové měření. Orientační míru viscerálního tuku v těle zvládnete zjistit i domácím měřením. Potřebujete pouze krejčovský metr.

 

Měření viscerálního tuku podle WHR

Jednoduchou metodu měření hodnoty viscerálního tuku v těle představuje index WHR (z angl. Waist to Hip Ratio). Postup je jednoduchý:

 
  1. Změřte obvod svého pasu v místě, kde jej máte nejužší.

  2. Změřte obvod svých boků v nejširší oblasti.

  3. Vydělte obvod pasu (cm) obvodem boků a získáte hodnotu WHR.

 

obvod pasu (cm) : obvod boků (cm) = hodnota WHR

 

Vypočítanou hodnotu porovnejte s údaji v následující tabulce. Čím je hodnota vyšší, tím vyšší je i riziko nadbytku viscerálního tuku ve vašem těle.

 

Viscerální tuk: stupnice rizika

 

Muž

Žena

Ideální hmotnost

< 0,95

< 0,80

Nadváha

0,96–1,00

0,81–0,85

Obezita

> 1,00

> 0,86

 

Jak zhubnout viscerální tuk?

Hodnoty viscerálního tuku snížíte jedině vyladěním své životosprávy. Zaměřte se na stravovací a cvičební plány, které pomáhají snížit celkový tělesný tuk.

 

1. Upravte svůj jídelníček

Vyškrtněte ze svého jídelníčku všechny jednoduché cukry, typicky rafinovaný cukr, sladkosti, bílé pečivo. Vyměňte je za komplexní sacharidy ve formě celozrnných obilovin. Na talíř si naložte zeleninu, libové maso a zdravé tuky v podobě oříšků a rybího masa. Dejte prostor novým chutím a na celozrnný plátek chleba si namažte Bombus Nuts Energy Arašídové máslo (koupit v e-shopu) nebo Druid Veganská pomazánka s hlívou ústřičnou (koupit v e-shopu).

 

Tip redakce:

Hodnotu viscerálního tuku v těle snížíte i omezením konzumace alkoholu.

 
  1. Podpořte detoxikaci těla

Přijímejte dostatečné množství tekutin, které jsou důležité pro metabolismus a pomáhají z těla odstraňovat toxiny. Pro zvýšení efektu využijte produkty podporující detoxikaci, například Maxi Vita Premium Super linie (koupit v e-shopu). Inspirujte se i naším dalším výběrem detoxikačních pomocníků:

3. Hýbejte se

Bez pohybu to prostě nepůjde. Jen pohyb nastartuje spalování. Spíše než cvičení na břicho zařaďte několikrát týdně aerobní cvičení. Začněte pravidelně plavat, jezdit na kole nebo běhat. Vhodné kardiocvičení pro začátečníky představuje rychlá chůze v tempu. Jakákoliv pravidelná pohybová aktivita vyrovnává hladinu inzulínu a připravuje buňky na využívání glukózy. V případě vysokých hodnot viscerálního tuku má cvičení naprosto zásadní přínos v podobě snížení jeho hladiny.

 

Tip redakce:

Se svým zapálením to ovšem nepřežeňte, inspirujte se naším článkem 10, tipů, jak to s cvičením nepřehnat hned na začátku.

 

4. Snižte hladinu stresu

Nechte vstoupit do svého života klid. Zařaďte do každodenní rutiny jógu, meditaci. Svůj volný čas věnujte rodině, přátelům a aktivitám, které vás baví a přinášejí vám radost. Poslouchejte oblíbenou hudbu nebo si čtěte oblíbenou knihu, třeba při popíjení zdraví prospěšného Allnature Matcha Tea Premium (koupit v e-shopu). Při napětí a únavě vám pomůže i Allnature Aloe Vera BIO (koupit v e-shopu).

 

5. Dopřejte si dostatek spánku

Optimální chod metabolismu zajišťuje mimo jiné i kvalitní spánek.

 

Tip redakce: 

Před ulehnutím si dejte teplou koupel a dopřejte si hrnek lahodného čaje. Mysl pomůže zklidnit Vix čaj heřmánkový (koupit v e-shopu) a vyzkoušejte i Vix čaj kopřivový (koupit v e-shopu).

 

Přečtěte si:

Foto: Pexels.com

Připravil/a pro vás Jana Andrýsková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Drahomíra Zelinková 27.února 2024
V 65 letech moc toho nenaběhám a najíst se musím.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít