Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 10 tipů, jak to s cvičením nepřehnat hned na začátku

10 tipů, jak to s cvičením nepřehnat hned na začátku

10 tipů, jak to s cvičením nepřehnat hned na začátku

6. ledna 2022 od Petra Lamschová

6. ledna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Pustili jste se na začátku roku do cvičení a „přepískli to“? Tělo, které není zvyklé na pravidelný pohyb a dostane hned pořádně zabrat, se totiž začne bránit. Jakých chyb se vyvarovat, aby vás pohyb bavil, cvičili jste správně, a navíc i správně hubli?
Odborník:
Zuzana Bičíková
trenérka a autorka projektu Vnímej své tělo
www.vnimejsvetelo.cz
Znáte to také, že? Udeří první hodiny nového roku a všichni začínají nejen hubnout, zpevňovat postavu, ale také cvičit. A pustí se do toho s nadšením a opravdovým zápalem. Často tak moc, že se tělo po pár hodinách či dnech začne bránit a protestuje. Vaše snaha má tak přesně opačný účinek, než byste čekali. To znamená, že místo pravidelného cvičení vám tělo ukáže vaše limity a vy budete nuceni počkat, což pro motivaci není úplně nejlepší. Jaké jsou nejčastější chyby při cvičení, které na začátku můžete udělat?
 

Nejčastější začátečnické chyby:

1. Cvičím, protože to chce někdo jiný

To, že jste se pustili do cvičení, nebyl váš impulz, ale byl to impulz, který přišel ze strany někoho jiného. Nejčastěji partnera, který by si přál, abyste něco začali dělat, nebo vás do toho tlačí okolí: „Měla bys začít, zkus tohle a tohle…“ Nebo dokonce dostanete nevyžádaným darem předplacené tréninky, členství… Nefunguje to! „Ze zkušeností vím, že člověk sám si musí najít pohyb, který mu vyhovuje. Motivace musí vzejít jen a jen z vás. Vy musíte chtít, děláte to jen a pouze pro sebe!“ vysvětluje Zuzana

2. Krátkodobé vysoké cíle mohou být demotivující

Stanovíte si vysoký cíl, kterého chcete dosáhnout za krátkou dobu. Už od počátku si na sebe vytváříte tlak a cvičit pod tlakem postrádá smysl. Cvičíme, abychom byli v pohodě, a ne ve stresu. Tímto způsobem bohužel postupuje většina neustálých začátečníků, nejvíce to můžeme vidět například právě po Novém roce. „Váš cíl by měl být pozvolný, pravidelného rázu a klidně po menších dávkách, ať je jakýkoli. Stanovte si cíle menší, krátkodobé a potom třeba i ten dlouhodobý. Tím menším může být třeba už jen sama pravidelnost,“ dodává Zuzana.

3. Chci se hned vyrovnat ostatním

Začnete cvičit, běhat či trénovat ve stejné intenzitě, objemu a dávkách jako vaši kamarádi či partner, kteří jsou však oproti vám pokročilí. Tento přístup vás brzy odradí, musíte se vyladit na potřeby svého těla. Nechte si poradit od odborníka.

4. Cvičím na bolest, ne na efekt

Na toto pravidlo se dá krásně poukázat například u posilování břicha, kdy lidé mají pocit, že pokud to nebude pořádně štípat, tak to nefunguje. A zrovna v tomto případě jsou nejdůležitějšími faktory efektivity správný brániční dech, zapojení tělesného jádra a přirozené držení těla. Nenápadné věci, které dělají veliké výsledky.

5. Čím více si dám zabrat, tím lépe

V počátcích je základním pravidlem vytvoření návyku. Cvičte třeba každý den, pravidelně, po menších dávkách. Je to rozhodně účinnější než cvičit dvakrát týdně a po zbytek týdne se z toho dostávat. 

6. Nechci zkoušet nic nového 

Máte svou hlavu a své „vyzkoušené metody“. Nenecháte si poradit nikým, ani odborníkem. Za tímto postojem se často skrývá i stud. Je potřeba si uvědomit, že odborník nedává rady proto, aby vás shodil, nýbrž aby vám s ryzími úmysly pomohl.

7. Cvičím, i když tuším, že to dělám špatně, a bolí mě z toho například bedra

Pokud se vám při cvičení začnou ozývat problémy pohybového aparátu, třeba bolesti kolenou, kyčlí, beder nebo krční páteře, měli byste cvičení s někým konzultovat.  

8. Chci výsledky co nejdříve, ideálně hned!

Velmi často chceme výsledky hned teď. Chybí nám trpělivost. Řadu let žijeme špatným životním stylem, střádáme si na problémy. Když nastanou, začneme je řešit, ale očekáváme výsledky hned a divíme se, že nic nezabírá. Ovšem právě cesta zpět k sobě samému je snad to nejtěžší. Začít od základů, znovu a jinak, jít do hloubky. Nastálo!

9. Nevhodně jsem zvolila pohybovou aktivitu

Každý z nás je individuální a každému může vyhovovat něco jiného. Potřeba je, aby vás pohyb bavil a abyste cítili, že to, co děláte, je správné. U pohybu, který má být vaším koníčkem, se nenechte tlačit do něčeho, co vás nebaví. To je potom ztráta času a nikdy u toho nevydržíte. 

10. Neposlouchám varovné signály, jakými jsou nezvyklá únava nebo bolest

Je zapotřebí své tělo vnímat po všech stránkách. A třebaže je vaše motivace silná, když cítíte velkou únavu, nechuť či bolest nebo na vás takzvaně něco leze, trénink vynechejte. Dopřejte si místo něj odpočinek, vanu, saunu, masáž. Dobijte baterky. I toto je nezbytnou součástí tréninku. Při něm ze sebe vydáváte energii. Pokud ji nemáte a půjdete na trénink, můžete jí ztratit ještě více, proto si v tento moment zvolte aktivitu, při níž své zásoby energie naopak doplníte.

Extra tip redakce: První pomoc pro unavené svaly
 

  1. Osvěžující sprcha – po sportu to chce navodit pocit čistoty a osvěžení, čehož dosáhnete ve sprše. Jako pomocníka si vezměte třeba Floré Bylinný sprchový gel avokádo & citronová tráva (koupit v e-shopu), který pokožku hydratuje a zároveň osvěží a navodí příjemný relaxační pocit.
  2. Uvolňující koupel – unavené svaly můžete naložit do vany a dopřát jim sílu éterických vonných olejů, zkuste třeba Floré Bylinný esenciální olej levandule (koupit v e-shopu), stačí pár kapek do teplé vody.
  3. První pomoc pro unavené svaly – pokud potřebujete uvolnit unavené svaly, pak použijte kombinaci kaštanu, kostivalu, mentolu, kafru a eukalyptu k uvolňující masáži pokožky v oblasti, kde vás bolí svaly. Zkuste Bione Cosmetics Bio bylinný balzám s kostivalem a kaštanem koňským (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít