Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Stará se vám o nádobí, vy se starejte o ni aneb Jak vyčistit myčku?

Stará se vám o nádobí, vy se starejte o ni aneb Jak vyčistit myčku?

Stará se vám o nádobí, vy se starejte o ni aneb Jak vyčistit myčku?

10. dubna 2024 od Jana Andrýsková

10. dubna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Andrýsková

Myčka nádobí se stala v řadě domácností nepostradatelným společníkem, který šetří čas i námahu. Aby pro vás zajistila dokonale čisté nádobí a sloužila vám co nejdéle, potřebuje pravidelnou péči. Víte, jak se o ni správně starat, zbavit ji usazenin i nepříjemného zápachu?

Jen mytí myčce nestačí. Pečujte o filtr

Mohlo by se zdát, že se myčka na nádobí umyje sama. Omyl, i ona vyžaduje péči. Čištění myčky by mělo začít „od podlahy“, respektive od jejího dna, kde je uložen filtr. Jednou týdně vyjměte všechny jeho části a vydrhněte je pod teplou vodou houbičkou se saponátem. Odstraníte tak zbytky jídla, mastnotu a jiné nečistoty, které by mohly vést k ucpání myčky.
 

Jak vyčistit trysky v myčce

Dalším krokem údržby je čištění ramen postřikovačů. Pokud jsou jednotlivé trysky ucpané, voda jimi neproudí dobře a vás po domytí programu nemile překvapí mizerně umyté nádobí. Ramena s tryskami lze obvykle vyjmout (řiďte se pokyny návodu k obsluze). Nečistoty v tryskách odstraňte pod tekoucí vodou pomocí úzkého kartáčku (např. toho na slámky), případně si pomozte párátkem.
 

Omyjte vnitřní prostory a těsnění

Ruční čištění myčky zakončete údržbou veškerých vnitřních ploch a prvků, včetně košů a pojezdů, a nezapomeňte také na těsnění dvířek. Zejména v něm se mohou hromadit zbytky jídla nebo objevovat plísně. Dbejte na to, abyste těsnění nepoškodili, jinak byste se později mohli potýkat s netěsností myčky.
 
Tip redakce:
Po každém mytí nechte dvířka myčky pootevřená, aby mohl vnitřní prostor dobře proschnout. Výrazně tím zredukujete možnost vzniku plísní i zápachu

Jak vyčistit myčku od vodního kamene

Tvrdá voda způsobuje ukládání vodního kamene v útrobách myčky, čímž snižuje její výkonnost a poškozuje vnitřní komponenty. Nedejte mu šanci a alespoň jednou měsíčně používejte speciální čisticí prostředky, které mimo vodní kámen odstraňují i mastnotu, nahromaděné nečistoty, zápach a prodlužují životnost myčky nádobí. Vyzkoušejte Somat Čistič myčky v tabletách Anti-Limescale (koupit v e-shopu).
 

Jak vyčistit ucpanou myčku

Voda stojí na dně myčky a neodtéká. Co s tím? V první řadě se zbavte vody. Odsajte ji starým ručníkem nebo ji po částech odlijte kelímkem. Následně vyjměte filtr a zkontrolujte, zda v odtoku nedošlo k ucpání. Na pomoc si můžete vzít i klasický zvon. Následně použijte vhodný prostředek, například Finish Čistič myčky (koupit v e-shopu), a spusťte program čištění myčky. Pokud problém přetrvává, vypojte myčku nádobí z elektrické sítě a zkontrolujte průchodnost odtokové hadice nebo rovnou zavolejte odborníka.
 
Tip redakce:
Jestli vás trápí zápach, nebo jen chcete prodloužit svěžest vaší dokonale vyčištěné myčky použijte speciální osvěžovač do myčky, doporučujeme 
Q-Power Osvěžovač a neutralizér 2 v 1 (koupit v e-shopu).

S doplněním soli do myčky příliš neotálejte

Když se rozsvítí kontrolka nedostatečného množství soli, nečekejte příliš dlouho. Sůl do myčky změkčuje vodu a brání usazování vodního kamene. Doporučujeme Q-Power Sůl do myčky (koupit v e-shopu).
 

Kvalitní mycí prostředky jsou základ

Kvalitní tablety a kapsle do myčky si nejenže poradí se špínou a mastnotou, ale také zabraňují usazování vodního kamene a dodávají nádobí lesk. Levné produkty se mohou v myčce hůře rozpouštět a zanechávat usazeniny. Cestou k dokonale čistému nádobí je například tato trojice:
Kromě tablet do myčky můžete použít i sypké práškové čističe nebo gely, například Finish All in 1 Max Shine & Protect gel do myčky nádobí (koupit v e-shopu). Pro dokonalý výsledek nezapomeňte doplnit do myčky nádobí i kvalitní leštidlo.
 
Tip redakce: Zvyšte efektivitu mytí nádobí s Jar Power Spray 3 v 1 víceúčelový sprej na nádobí a do kuchyně citronová vůně (koupit v e-shopu), který ho účinně zbaví mastnoty a využijete ho i na úklid kuchyně.
 

Čistit myčku na nádobí lze i ekologicky

Odstranit vodní kámen lze alternativně i octem, jedlou sodou nebo kyselinou citronovou. Vložte tyto suroviny do zásobníku a pusťte program na čištění myčky. Zůstaňte u „zelené“ filozofie a zvolte pro běžné mytí nádobí ekologické tablety Real Green Tablety do myčky (koupit v e-shopu) nebo FeelEco Tablety do myčky All in One (koupit v e-shopu).
 
Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Jana Andrýsková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít