Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo pH pokožky: Víte, proč je důležité ho znát?

pH pokožky: Víte, proč je důležité ho znát?

pH pokožky: Víte, proč je důležité ho znát?

26. prosince 2018 od Eva Suchomelová

26. prosince 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Víte, že pH vaší pokožky je velmi důležité pro vaši krásu i zdraví? Už jen umytím rukou nesprávným mýdlem lze porušit jeho rovnováhu. A jak ho ovlivní ostatní kosmetika? Na vše podstatné jsme se vyptali vědecké expertky Ivy Dolečkové, Ph.D.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Možná si ještě vybavíte reklamu značky Dove na mýdla s pH 5,5 – měřili ho lakmusovým papírkem. Ale možná vás i napadlo, proč se tím vůbec zabývají? Jednoduše proto, že je to velmi důležité. A to jak z hlediska hygieny, tak z hlediska krásy. Při každodenní péči o svou pokožku totiž často nevědomky ovlivňujeme i pH pokožky, a proto bychom o něm měli něco vědět a vybírat podle toho i správnou kosmetiku.

 
Jaké jsou důsledky nesprávného pH pokožky:

Pokud se pH vaší pokožky zvýší, i když jen na neutrální hodnotu (nad 5,5), zvyšuje se riziko vzniku infekcí, snižuje se bariérová funkce kůže, mohou se rozvinout různé typy onemocnění včetně atopické i kontaktní dermatitidy a zhoršují se projevy akné.
 
péče o pokožku

Kůže je kyselejší

Zní vám to divně? Ale je to pravda. „pH povrchu kůže je obvykle slabě kyselé a pohybuje se v relativně širokém rozmezí mezi 4,0-7,0,“ říká Iva Dolečková, Ph.D., vedoucí oddělení Anti-Ageing Actives výzkumu a vývoje společnosti Contipro. „Zásaditější povrch kůže mají novorozenci několik dní po porodu, později se ale pH kůže snižuje a zůstává v průběhu života relativně konstantní, ve stáří (cca od 50 let) poté opět dochází ke zvyšování pH.“ Byly také pozorovány rozdíly pH pokožky mužů a žen či u různých ras, ale tam se vědci nemohou shodnout na jednotném stanovisku, jak konstatuje expertka.

Obvykle se kyselé pH kůže spojuje s intimními partiemi, ale podobně kyselé pH se nachází na většině povrchu našeho těla, včetně obličeje. „Výjimku tvoří pouze několik oblastí s vyšším pH, jedná se obvykle o místa, kde dochází ke zvýšenému mechanickému tření (podpaží, třísla, podprsní rýhy, oblast mezi prsty atp.),“ konstatuje odbornice.

 
K čemu je dobré kyselé pH pokožky

Na pokožce žijí jí prospěšné mikroorganismy, které kůži chrání pro vnějším vlivům a zabraňují „nepřátelským“ mikroorganismům, tzv. patogenním druhům, aby pronikly do organismu. Ke svému životu potřebují kyselé prostředí, které je zajištěno několika způsoby. „Podílí se na něm jednak složky obsažené v kožním mazu a potu (kyselina mléčná, aminokyseliny atp.), produkty mikroorganismů, ale je udržován i aktivně kožními buňkami,“ vysvětluje Iva Dolečková, Ph.D. Podle odbornice kyselé pH zajišťuje správnou funkci kožní bariéry.
 
omývání obličeje

Pečujte správně o pH své pokožky!

Každodenní hygiena a kosmetická péče nutně ovlivňují stav pH naší pokožky. Aniž byste si to uvědomovali, můžete ho výrazně zvýšit, nebo naopak žádoucím způsobem snížit. Největším problémem bývají klasická mýdla, která mají obvykle velmi zásadité pH (kolem 10), a narušují tak významně kyselý charakter povrchu kůže na několik hodin. Celá řada čisticích a mycích prostředků, se kterými přicházíme denně do styku, také vede k nechtěnému zvýšení pH,“ objasňuje expertka. „Dokonce i pouhé omytí obyčejnou kohoutkovou vodou, která se vyznačuje zásaditým pH, vede k nežádoucím změnám pH kůže.“

Vzhledem k tomu je následné použití vhodných kosmetických přípravků namístě. Na udržení kyselého pH kůže by měli dbát obecně všichni, obzvláště pak starší lidé, lidé se suchou pokožkou nebo se sklony k atopickému ekzému či akné. Bohužel jen velmi malé procento výrobců uvádí na etiketě informaci o pH přípravku. „Existují však i takové, které si naopak na svém pH vyloženě zakládají, a na ty je dobré se zaměřit. Optimální pH přípravku je přitom 4-5,5,“ radí Iva Dolečková, Ph.D.
 
nevhodné pH mýdla

pH v kosmetice: Jak ho zjistit?

I když je tedy pH pokožky tak důležité, na kosmetických přípravcích se o něm výrobci většinou nezmiňují. Někteří ale ano, proto stojí za to jim věnovat větší pozornost. V roce 2018 proběhla v Německu studie (Wohlrab et Gebert, 2018), která zjišťovala pH kosmetických přípravků všech možných, většinou známých značek, např. Nivea, Sebamed, Vichy, Eucerin, L´Oréal, Garnier, Dove, Neutrogena atp. Došla k velmi zajímavým závěrům, jak nám sdělila vědecká odbornice: pH jednotlivých přípravků se výrazně lišilo i v rámci jednoho výrobce, je tedy nutné vždy posuzovat každý produkt individuálně, neřídit se jen značkou.“ Uspěla například řada produktů značky Sebamed, v níž měly skoro všechny produkty pH do 5,5, dále také některé produkty značek Nivea, L’Oréal Paris a dalších.

I u nás se v následujících letech podobná studie chystá, počkejme si tedy na její výsledky. Do té doby máte dvě možnosti, jak pH své kosmetiky zjistit. Zkuste se s dotazem na pH konkrétního produktu obrátit na jeho výrobce. Iva Dolečková má ještě jinou radu: „Kromě zdlouhavého kontaktování výrobce lze využít i jednoduché metody – lakmusových pH papírků, které jistě znáte ještě ze školy a které po namočení v přípravku změní barvu podle jeho pH. Lakmusové papírky jsou běžně dostupné a ani nejsou nijak drahé. Nejsou sice dokonale přesné, ale poskytnou vám alespoň hrubou představu.“

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít