Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Trend: Co dokážou probiotika?

Trend: Co dokážou probiotika?

Trend: Co dokážou probiotika?

27. prosince 2021 od Anna Šťastná

27. prosince 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Každý o nich určitě už někdy slyšel a tuší, že jde o zdraví prospěšnou věc. Víte ale, co přesně probiotika jsou, k čemu slouží a jak je tělu správně dodat? Co všechno probiotika dokážou?
V našich střevech žijí miliony bakterií, kterým se říká střevní mikrobiom. Získáváme ho postupně ještě v mateřském lůně a ihned po narození, ovšem dále se mění a vyvíjí, ovlivňujeme ho svým životním stylem, způsobem stravování i prostředím, v němž žijeme. Podle toho buď převládnou silné probiotické kultury mikroorganismů, anebo nežádoucí patogenní mikroorganismy.

Co jsou to tedy vlastně probiotika?

Výraz „pro biotic“ pochází z řečtiny a znamená „pro život“. Tvoří tak opak k výrazu antibiotikum. Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů, které jsou pro náš organismus prospěšné. A mají mnoho funkcí. Kromě toho, že pomáhají při trávení a zpracování potravy, mají vliv na imunitu, zneškodňují patogenní bakterie a jsou užitečné při srážení krve, díky produkcí bioaktivního vitaminu K.

Co probiotika dokážou?

Protože většina populace žije ve znečištěném městském prostředí, často trpí stresem, špatně jí a nevyhýbá se ani alkoholu nebo kouření, je jasné, že střevní mikrobiom nemusí být zrovna v té nejlepší formě. Právě proto je čas povolat na pomoc probiotika, která zajistí rovnováhu ve střevním mikrobiomu. Kromě toho také pomáhají při průjmu, zácpě, kvasinkové infekci v pochvě, ale i v ústní dutině, zlepšují ekzém, intoleranci laktózy, doporučuje se je brát také při užívání antibiotik.

Probiotika a pleť

Zejména ve městech jsme často vystaveni znečištění, klimatickým změnám, nedostatku spánku, hormonálním změnám, úzkostem a intenzivnímu stresu. Když je těmto faktorům vystavena pleť, její schopnost bránit se klesá, kožní bariéra je slabší, objevují se záněty. Pleť se také stává sušší, citlivější, svědí a může se dostavit zarudnutí. Ale hlavně je oslabena imunita pleti, a proto se objevují známky slábnoucího zdraví: pokles jasu, elasticity pleti a také vznik drobných vrásek.

Probiotika však dokážou zajistit i rovnováhu jednoho bilionu mikroorganismů, které žijí na pleti, a ochránit ji tak před všemi zmíněnými vnějšími vlivy.

Jak vybírat?

  • Co se týče doplňků stravy, nejčastěji probiotika seženete ve formě kapslí a tobolek. Při výběru je dobré vědět, že probiotika mají několik kmenů, z nichž nejčastěji se setkáte s bakteriemi mléčného kvašení, tedy laktobacily, které napomáhají při trávení, brání tím růstu bakterií, jež vyvolávají střevní záněty a průjem.
Tip redakce:
Kapsle
Cemio Laktobacily 9+ (koupit v e-shopu) přinášejí unikátní komplex 9 kmenů bakterií mléčného kvašení, a navíc vlákninu inulin a také selen, který podporuje správnou funkci imunitního systému. Nebo můžete zkusit Laktobacily SWISS Imunit (koupit v e-shopu), denní dávka, což jsou 2 tobolky, obsahuje 12 miliard probiotických organismů.
  • Dalším známým kmenem jsou bifidobakterie, které se často v doplňcích objevují v kombinaci s laktobacily a vzájemně se jejich účinek doplňuje. Jsou to první bakterie, s nimiž přijde do styku novorozenec při průchodu porodními cestami, a osídlí tak jeho střeva. Nacházejí se také v mateřském mléku a vytvářejí kyselé pH a zdravé prostředí, což je základ pro budování imunitního systému dětí. Mezi probiotika pak patří třeba ještě kvasinky, které pomáhají například při cestovatelských průjmech, protože zlepšují odolnost vůči cizím bakteriím.
Tip redakce:
Probiotické kapsle
Vitar Forte probiotika (koupit v e-shopu) obsahují kombinaci čtyř kmenů bakterií, které mohou obohatit střevní mikroflóru. Navíc obsahují vlákninu z čekanky – inulin – a vitamin C.

Věděli jste, že…

přirozeným bohatým zdrojem probiotik jsou kromě doplňků stravy také kefíry, jogurty, sýry, kimchi nebo kysané zelí.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít