Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak na citlivou pleť

Jak na citlivou pleť

Jak na citlivou pleť

7. ledna 2018 od Lucie Kubíková

7. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Zčervená vám pleť, když použijete nevhodnou kosmetiku? Má sklony k vysychání, tvorbě šupinek, k vyrážkám? Pak víte, co to znamená, když se řekne – citlivá pleť. My vám poradíme, jak na ni.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Co to vlastně je citlivá pleť? „Citlivá pleť je především reaktivní. Zatímco ostatní druhy pleti snesou dost, citlivá pleť na každé podráždění reaguje zarudnutím, svěděním, pálením, vysvětluje dermatoložka MUDr. Lenka Faltová. „Podráždění přitom může způsobit třeba i jen nešetrné odlíčení, kdy na tamponek přitlačíte víc, než je zdrávo, přechod ze zimy do tepla nebo použití nevyzkoušené kosmetiky. I za takovéto maličkosti se citlivá pleť majitelce umí pěkně pomstít, a to zčervenáním, šupinkami nebo rovnou vyrážkou.“  Citlivá pleť je prostě pleť, která není v rovnováze, protože její svrchní bariérová vrstva nefunguje tak, jak má. I s citlivou pletí se ale dá žít a vypadat skvěle!


Jak na citlivou pleť vyzrát?

Hlavně na ni buďte hodné. Může vám ztrpčovat život, může vás štvát, ale moc si nepomůžete, když s ní budete bojovat. Je potřeba se svou pleť naučit znát, vědět, co si k ní můžete dovolit, a uzavřít s ní alespoň příměří. Nejdůležitější je objevit kosmetiku, která vám bude sedět, a tu pokud možno neměnit.

Vybírejte určitě pleťová mléka a krémy určené přímo na citlivou pleť. Výrobci se snaží namíchat ty nejjemnější možné přísady, tak toho využijte. Vhodně zvolené přípravky dovedou vaši pleť zklidnit, zjemnit a vyživit.
 
„Citlivá pleť potřebuje kosmetiku, která je pokud možno inertní, to znamená bez dráždivých látek. V podstatě to znamená hlavně bez konzervantů, bez barviv, bez parfemace. Problémy mohou lidem dělat i oblíbené ovocné kyseliny a výtažky, i na ně může pleť reagovat přecitlivěle. Stejně tak mohou dráždit i bylinkové výtažky v přírodní kosmetice, třeba heřmánek,“ radí MUDr. Faltová.

heřmánková kosmetika

Pokud se vypravujete na nákupy, určitě využijte možnost testerů nebo vzorečků zdarma, abyste si zbytečně nepřinesly domů něco, co pak budete muset věnovat kamarádce, protože se hned osypete. „I při nákupech ale buďte opatrné,“ doporučuje dermatoložka. „Nezkoušejte raději příliš produktů najednou a testujte je spíš na nenápadných místech, jako je hrana spodní čelisti, krk pod uchem atd.“


Pozor na různé procedury

Pokud chodíte ke kosmetičce, která vaši pleť zná a dokáže si s ní poradit, pak máte velké štěstí a držte se jí. Pokud ale hledáte, nebo chcete zkusit nějaký nový salon, hned ve dveřích hlaste, že vaše pleť je citlivá a má sklony k podráždění.  Kosmetička aspoň bude vědět, že s vámi musí zacházet doslova jako v rukavičkách. Určitě vynechá agresivní čištění nebo aromatické masky. Samozřejmě i na procedury typu chemického nebo mechanického peelingu můžete rovnou zapomenout. Stejně tak si dávejte pozor i na slunce, to umí kůži ošklivě podráždit. Sauna ani pára nejspíš také nebudou to pravé ořechové. A když už jsme u ořechů – nereaguje vaše pleť také na to, co jíte?


I citlivá pleť může vypadat skvěle

Myslíte si, že když máte citlivou pleť, je pro vás líčení tabu? Nemusí to tak být. Pro dekorativní kosmetiku platí to samé, co pro kosmetiku pečující. Zkoušejte, testujte, vybírejte. Ideálně vždy jen jeden nebo dva produkty najednou. A když vám nějaký výrobek sedne, držte se ho. Je to totiž poklad. Jako podklad pod jakákoliv líčidla používejte určitě jemný a vyzkoušený hydratační krém. Citlivá pleť bývá suchá a bez pořádné výživy se určitě neobejde.

Zarudlá a začervenalá místa zakryjte korektorem, a to ideálně v zeleném odstínu, který červenou zneutralizuje. Odstín celého obličeje sjednotíte make-upem s vyšší krycí schopností, případně oblíbeným CC krémem, který také dokáže vyřešit zčervenání pleti. Stejně tak vám mohou pomoci i některé minerální pudry. Pozor ale dávejte na štětce a houbičky, které na nanášení kosmetiky používáte. Pokud je nebudete často vymývat, pocítíte to velmi rychle a nepříjemně na stavu své pleti. Ať už vyberete jakékoliv produkty, nezapomeňte se večer důkladně, ale přitom jemně odlíčit a samozřejmostí by měla být hydratace a zklidnění pleti nějakým jemným krémem.

čištění pleti
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Lenka Faltová
dermatoložka
166
"Jak řekla Katharine Graham: Může být něco krásnějšího, než dělat to, co máte rád, a vědět, že to má význam?"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít