Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Kosmetické štětce: (Ne)zapomínáte je čistit?

Kosmetické štětce: (Ne)zapomínáte je čistit?

Kosmetické štětce: (Ne)zapomínáte je čistit?

19. října 2016 od Karolína Hornová

19. října 2016 8 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Při péči o tělo a pleť by měla být hygiena na prvním místě. Když ale přijde řada na kosmetické pomůcky, v hygieně trochu pokulháváme: na praní štětců nemáme čas, chuť, nebo nám prostě nedojde, že už nejsou úplně „ve své kůži“.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Pro někoho je to zábava, pro někoho otrava a nutné zlo. Rozhodně je to ale činnost, kterou bychom neměly opomíjet. Nejde totiž jen o pořádek a čistotu v naší kosmetické taštičce, ale i o naše zdraví. Především štětce na make-up jsou skvělou živnou půdou pro některé mikroorganismy.
 

Proč čistit kosmetické pomůcky? 

Zbytky mastnoty a odumřelých částeček pleti vytvářejí v kombinaci s vlhkými zbytky make-upu a hustým svazkem štětin ideální přirozené prostředí pro bujení a množení bakterií, které ze štětce jen tak nevyklepete. Opětovným líčením se pak znovu a znovu dostávají do kontaktu s pokožkou (kde mohou způsobit podráždění, ekzémy či zhoršit akné), ale třeba i s citlivým prostředím očí. V lepším případě to může skončit chvilkovým zarudnutím, v horším i nepříjemným zánětem. Zvlášť ty z nás, které trendy v líčení moc neřeší a používají jeden štětec na všechno, by se měly mít na pozoru.

Ohrožena i kvalita

Zbytky líčidel na štětcích (a zde bychom se neměli bát označení špína) mohou způsobovat nejen zdravotní problémy, ale štětce kvůli nim ztrácejí i na jemnosti a kvalitě. Zkuste si někdy dlouho nemyté štětinky prohlédnout zblízka nebo třeba pod lupou: Jsou obalené zbytky líčidel a zatížené. Nefungují pak tak, jak by měly. 

Jak často čistit? 

Záleží samozřejmě na tom, jak často a čím se líčíte. „Já osobně čistím štětce po každém líčení. Jde hlavně o hygienu – nikdy nevíte, co na koho mohou přenést,“ říká vizážistka a stylistka Lucie Brown, která líčí třeba herce v televizních reklamách. My si kosmetické „nádobíčko“ s nikým nepůjčujeme, takže postačí péče v delších intervalech.

  • Štětce na tekuté přípravky, jako je podkladová báze nebo make-up, můžeme mýt klidně i jednou týdně.
  • Štětce na pudr či tvářenku stačí vyprat jednou za čtrnáct dní až tři týdny.
  • Štětečky na oční stíny a obočí pak vydrží ještě déle, klidně i měsíc. Na druhou stranu jsou tak malé, že je péče o ně otázkou několika vteřin. Pomůže i otření odličovacím ubrouskem nebo vatičkou s odličovací vodou. 
  • Houbičky na make-up jsou porézní a zbytky líčidel hodně „nasávají“. Na druhou stranu u nich – na rozdíl od štětců – zašpinění mnohem lépe poznáme. Prát bychom je měly také – ty kvalitní vydrží opravdu hodně praní.

Jak správně čistit?

Základem je lázeň v teplé vodě s jemným mycím přípravkem a důkladné propláchnutí štětce, které musíme opakovat tak dlouho, dokud voda není čistá. „Štětce peru pod vlažnou vodou, v dlani mám trochu tekutého mýdla nebo šamponu, který štětcem ‚míchám‘, až ze štětinek dostanu všechny nečistoty. Pak stejným způsobem – tentokrát bez přípravku – štětec v dlani propláchnu a zbavím mydlinek. Nakonec štětec vymačkám ručníkem a nechám doschnout v kelímku,“ prozrazuje profi postup Lucie Brown. 

Na čem ještě záleží?

Záleží i na tom, jak kvalitní náčiní používáte. Levnější štětce mají štětiny v násadě upevněné méně kvalitním lepidlem, jež může po opakovaném styku s vodou povolit. Je tedy lepší je mýt vždy štětinami dolů a stejným způsobem sušit – zavěsit je lze třeba pomocí gumiček, omotaných kolem násadky, a kolíčku na prádlo. Voda tak co nejrychleji steče ke konečkům štětinek a neusazuje se v násadce. Jemným mýdlem nebo šamponem, případně mýdlem na obličej, pereme i kosmetické houbičky nebo pěnové aplikátory na pudr či stíny. Čisté je opět vymačkáme v ručníku a necháme volně doschnout. Většinu ostatních pomůcek (kleštičky na řasy, kartáčky na obočí apod.) stačí opláchnout teplou vodou s mýdlem a nechat volně uschnout.

Kdy je čas na výměnu?

Jako skoro všechno, ani nejkvalitnější kosmetické štětce nevydrží věčnost a dříve nebo později si budeme muset pořídit nové. Jak poznat, že náš kosmetický pomocník odchází do věčných lovišť? Vizážistka Lucie Brown má jasno: „Mám zkušenost, že štětec začne hodně pelichat nebo se prostě rozpadne v ruce. Každá věc má svou životnost.“ Měnit štětce před tím, než začnou vykazovat jasné známky začínajícího konce, podle ní nemá smysl. Stejně je to s houbičkami, které bychom se opravdu neměly bát pořádně „vyždímat“, i když nám možná přijde, že tím zkrátíme jejich životnost. Houbičky jsou spotřební zboží, a jakmile začnou ztrácet svoji původní strukturu, pružnost a jemnost, ztratí i svůj účel. „Hlavní je dodržovat hygienu, a když se začnou rozpadat, koupt si nové,“ uzavírá Lucie Brown. A dodává, že hlavní je se nebát štětce mýt

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Brown
vizážistka a stylistka
120
"Míň je víc."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít