Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Poznejte typ pleti a zpomalte stárnutí

Poznejte typ pleti a zpomalte stárnutí

Poznejte typ pleti a zpomalte stárnutí

14. března 2017 od Lucie Kubíková

14. března 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem Lucie Slavíčková

Může to vypadat triviálně, ale bez toho, aby žena znala svůj typ pleti, jen těžko může naplno využívat svůj potenciál a skutečně zazářit. S přibývajícím věkem je to navíc čím dál důležitější. Pokud budete svou pleť znát a budete se k ní správně chovat, určitě se vám odvděčí.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Stárnutí pleti (a celého těla) ovlivňuje hned několik faktorů. Na prvním místě stojí samozřejmě genetika, dále také zdravotní stav, hormonální změny a nakonec životní styl. Co se týče právě stylu života, vzhled pleti ovlivňují i takové ‚maličkosti‘, kterými jsou pitný režim, kouření, pobyt na slunci, zatížení toxiny nebo celková životospráva. Základem péče o pleť tak stále je prevence.


Věděly jste, že...
...podle odborníků existuje 5 typů stárnutí pleti? Navíc v každé nastávající dekádě pak naše stárnutí ovlivňují jiné procesy. Kolem 30. roku probíhají u žen první hormonální změny (hlavně v těhotenství), o 10 let později se mění struktura pleti, v padesátce se objevuje extrémní vysušování a nakonec kolem 60. roku života ztrácí pleť v oblasti obličeje na objemu, čímž vypadá mnohem starší.


Chci omládnout

Elixír mládí ještě vynalezen nebyl, a proto stárneme všichni. Nikdo ale nestárneme stejně. Rozdíl je pak nejen v počtu a vzhledu vrásek, ale také v rychlosti stárnutí. Stejné je to i s jeho zpomalením. Správnou péčí můžete sice stárnutí pleti zpomalit, ale jde o velmi individuální proces, který dopředu nelze odhadnout. Existují však procedury, se kterými vám pomůže odborník, a tam je omlazení radikálnější a viditelné už po první návštěvě. Některé kliniky pak garantují omlazení až o deset let.


První krok

Hned na začátku je důležité zjistit, jaký typ pleti máte. Jak na to? Důkladně se odličte a stoupněte si před zrcadlo. Pak zblízka i zdálky pozorujte svoji pleť a všímejte si i těch nejmenších nedostatků. Pokud nedokážete určit svůj typ pleti ani po důkladném pozorování a po tom, co si přečtete náš článek, nebo pokud vás trápí ještě i jiné kožní problémy, je lepší zajít za odborníkem – kosmetičkou nebo dermatologem. „Každá kosmetička by měla být schopna vaši pleť diagnostikovat a poradit vám, jaká péče je právě pro vás nejvhodnější i s ohledem na váš věk,“ vysvětluje kosmetička Lucie Slavíčková.


typy pleti
 

Normální pleť

Majitelky normální pleti mají v podstatě vyhráno. Mazové žlázy pracují "tak akorát“, tváře jsou suché, nos je mastnější - ale jen o trochu. Většinou je pleť sametově hebká až narůžovělá, s jemnými póry, optimálním prokrvením. Taková pleť je bez větších nedokonalostí, není citlivá a netvoří se na ní často pupínky. „I o normální pleť se ale musíte starat, nehřešte na to, že je bezproblémová,“ připomíná Lucie Slavíčková. „Pleť pravidelně ošetřujte hydratačními přípravky podle věku a už před třicítkou můžete zařadit krémy proti vráskám. A nezapomínejte na kvalitní a pečlivé odlíčení, abyste si udržely mladistvý a svěží vzhled i do budoucna.“


• Typ stárnutí: Unavený obličej

Jak poznáte, že vám tento typ stárnutí může hrozit? Většinou se objevuje u žen se štíhlou postavou, jejichž pokožka je suchá nebo normální. Barvu pleti mají však mdlou až šedavou a svalový tonus je oslabený. Jak ho poznáte? Pro unavený obličej jsou typické výrazné nasolabiální rýhy a pokleslé koutky úst. S věkem se snižuje pružnost měkkých tkání obličeje a krku a charakteristická je i otokovost tkání. „Právě pro tento typ pleti je důležité dodávat jí pružnost a výživu. Zvláště v rizikových oblastech,“ radí Mgr. Petra Řehořková z Petra Clinic.


Suchá pleť

Majitelky suché pleti to mají trochu složitější. V dospívání mají výhodu – na suché pleti se jen minimálně tvoří pupínky nebo akné. S přibývajícím věkem na ní ale dříve vznikají vrásky. Může působit bledým dojmem a je trochu hrubší, protože neprodukuje dostatek kožního mazu. „Elasticita této pleti je velmi nízká, pokožka má sklon k olupování a svědění,“ vysvětluje kosmetička Lucie Slavíčková. „Suchá pleť bývá často napjatá a pálí, což není nic příjemného.“ Tento typ pleti potřebuje neustále hydratovat, zevnitř i zvenku. Používejte šetrná výživná odličovací mléka a hydratační tonika bez alkoholu a silné parfemace, sáhněte po hydratačních a výživných krémech, které snižují citlivost pleti a zklidňují podráždění. Vzhledem k tomu, že suchá pleť bývá citlivá, často na kosmetické přípravky reaguje zčervenáním a pálením. Proto než investujete do drahých krémů a sér, raději si vyžádejte vzorečky nebo kupte ze začátku malé balení.


​• Typ stárnutí: Drobně vrásčitý

Ženy s tímto typem pleti mají velmi suchou a ztenčenou pokožku pleti, dále také slabou tukovou vrstvu. Dalším poznávacím znamenám je náchylnost k podráždění a zarudnutí, někdy také náchylnost ke kuperóze. Drobně vrásčitý typ pleti, jak už sám název vypovídá, se projevuje výraznými četnými vráskami po celém obličeji. Většinou jde o dlouhé a hluboké vějířky kolem očí a drobné vrásky kolem rtů. Stejně jako na pleti se intenzivně projevují vrásky také na krku. Mnohdy mají ale ženy s tímto typem zachovalé kontury obličeje.

typy pleti


Mastná pleť

Majitelky mastné pleti si většinou v dospívání dost vytrpí. Tento typ pleti má totiž hodně sklon k pupínkům a akné, na obličeji jsou také hodně zřetelně vidět roztažené póry. Jak správně pečovat o tuto pleť? „Vzhledem ke značné produkci kožního mazu je nutné mastnou pleť čistit ráno i večer. Ovšem nepoužívejte vysušující kosmetiku, protože mastná pleť na vysušení reaguje další produkcí mazu. Používejte spíš antibakteriální přípravky, které pleť ošetří a zvláční,“ radí Lucie Slavíčková. I mastná pleť má ale svoje výhody – například se na ní mnohem později tvoří vrásky.


​• Typ stárnutí: Senilní deformace

Ženy mívající tento typ pleti jsou náchylné k otokům, mají výraznou podkožní vrstvu tuku a výrazně snížený svalový tonus. Jejich pokožka může být jak suchá, tak mastná i normální. Stárnutí se projevuje deformací měkkých tkání na obličeji a krku, nadbytkem kůže v oblasti víček, nevýraznými konturami obličeje a povislými tvářemi a dvojitou bradou.


Smíšená pleť

Pokud máte smíšenou pleť, poznáte to snadno. Podívejte se na svůj nos, bradu a čelo, které tvoří takzvanou T-zónu. Pokud je vaše T-zóna mastná, má rozšířené póry a na tvářích je naopak normální až suchá, pak máte smíšenou pleť. Hlavní nevýhodou smíšené pleti je, že musíte vlastnit celý arzenál kosmetiky – antibakteriální a zvláčňující na T-zónu a zároveň hydratující na vaše suché tváře. Při odličování se vyhněte přípravkům, které ještě více vysuší suchou část obličeje. Smíšené pleti prospívají lehké hydratační emulze, které stahují póry v oblasti mastnější části obličeje a přitom nestáhnou a nezdrsní suchou část.
 

​• Typ stárnutí: Kombinovaný

Tento typ stárnutí je charakteristický speciálně pro ženy, které trápí častý jo-jo efekt. Tedy časté a náhlé úbytky váhy a následné tloustnutí. Objevuje se také u kuřáků. Nejčastěji se tento typ pleti projevuje kombinací snížené pružnosti a četnými vráskami na obličeji i krku. Někdy se mohou na pleti objevit i drobné deformace. K tomu se dále přidružuje i snížení svalového tonu a další příznaky stárnutí.

t-zona


TIP REDAKCE:
Existuje ještě jeden typ stárnutí pleti, tzv. svalový, který ale v našich končinách příliš nenajdete. Je charakteristický převážně pro Asiaty, u kterých jsou výrazně vyvinuté obličejové svaly a málo podkožního tuku. Jejich pokožka je tak pevná a většinou normální nebo mastná. Velkou výhodou Asiatů a lidí s tímto typem pleti je pomalé tempo stárnutí jejich obličejové pleti. Až do stáří si zachovávají ovál a kontury obličeje. Mají rovnou a hladkou pleť na tvářích. Jediných příznakem stáří jsou u nich výrazné nosoretní rýhy, pokles koutků rtů a vrásčitost horního a spodního víčka.


Základní pravidlo: Odličujte!

Pro všechny typy pleti ale platí základní pravidlo: nikdy a za žádných okolností nezanedbávejte odličování. „Po důkladném vyčištění pleti nezapomeňte nanést potřebný krém, v létě je samozřejmostí krém s UV filtry a samozřejmě také dodržujte zdravý životní styl. Ten je pro krásnou a zdravou pleť nesmírně důležitý,“ uzavírá Lucie Slavíčková.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem Lucie Slavíčková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Slavíčková
Kosmetička
125
"Kosmetika je umění vymazat datum svého narození."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít