Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Je vaše pleť ve stresu?Víme, co s tím!

Je vaše pleť ve stresu?Víme, co s tím!

Je vaše pleť ve stresu?Víme, co s tím!

22. října 2021 od Nina Vránová

22. října 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Nina Vránová

Stres samozřejmě škodí našemu tělu, duši, vlasům, ale i pleti. Kůže, jako náš největší orgán, je největším lapačem nervů. Jak se s vystresovanou pletí vypořádat a napravit škody.

Chronický a neustálý stres je jedním z důležitých faktorů přispívajících k poškození pleti. Nepřidá jí ani život ve městě. Pokožka pak trpí ovzduším venku a následně klimatizací v kanceláři. Říkáme tomu oxidační stres. Jak na něj, ale také na další projevy spojené se stresem, jako jsou akné nebo začervenání pleti?

Jak na oxidační stres

Oxidační stres je stav, kdy je tělo zaplaveno nadměrným množstvím potenciálně škodlivých molekul, které mohou ničit zdravé buňky a vést k  poškození tkání. Na vině je více faktorů: městský smog, UV záření, špatná životospráva nebo chemické oxidanty. Pleť vystavená stresu částečně ztrácí svoji schopnost chránit sama sebe, neboť dochází k narušení její bariéry. Stres poškozuje kolagen a způsobuje vrásky.  Kortizol, hormon vyplavovaný při stresu, také snižuje přirozenou míru tvorby kyseliny hyaluronové, čímž dochází k dehydrataci pleti a vzniku jemných linek.
 

Co s tím?

Dopřejte pleti pořádnou dávku kolagenu a kyseliny hyaluronové. Skvělou službu vám udělá Ellie Zpevňující sérum Collagen Flexi (koupit v e-shopu), které obsahuje jejich ideální kombinaci. Výsledkem je pevná a vyhlazená pleť.
 

Jak na pupínky a akné ze stresu

Akné si sice všichni spojujeme s hormonální bouří v pubertě, ale pupínky se mohou objevit i vlivem stresu. Chronický stres je příčinou nárůstu stresových hormonů, které způsobují nadměrnou produkci mazu, jenž se mísí s odumřelými buňkami pleti a bakteriemi, a to může způsobit akné. Navíc už rok a půl zahalujeme svůj obličej do respirátorů a zapařená kůže pod rouškou dokáže na pleti udělat také pěknou paseku.

 
Co  s tím?

Zklidňovat a čistit. Pokud máte pokožku se sklony k mastnotě, je třeba postižená místa vysušovat. V tom případě vám báječnou službu udělá třeba Ellie Pure Anti-acne čisticí gel 3v1 (koupit v e-shopu), kombinace čisticího pleťového gelu, peelingu a masky je zkrátka skvělá.

Jak na červenání ze stresu

Ano,  zčervenání pleti může způsobit stud. To ale není případ pleti vystavené stresu. K zarudnutí vlivem stresu může dojít ve chvíli, kdy je narušená kožní bariéra a pleť se stává přecitlivělou. V nejtěžších případech může hypersensitivní pleť zarudnout a zanítit se v důsledku chronického kožního onemocnění rosacea. Jeho příznaky se mohou objevovat a opět mizet v závislosti na působení stresových faktorů. Pleť může zrudnout také vlivem kuperózy, což je postižení drobných cév v pokožce. Projevuje se suchostí, citlivostí, rozšířením některých žilek a právě zarudnutím. Pleť může zarudnout také v důsledku horečky, chronického stresu, konzumace alkoholu, v reakci na určité koření, při návalech horka spojených s menopauzou nebo rozpaky. 

Co s tím?

Pokud vás trápí podrážděnost pleti a zarudnutí, jde o řešitelné trable. Nervy i kůži je v takové chvíli třeba zklidnit. SOS pomocníkem za všech okolností je květová pleťová voda Floré Květová pleťová voda růže (koupit v e-shopu), která obsahuje extrakty z damašské růže.
Věděli jste, že…
… pleti ve stresu může pomoci také jóga, hluboké dýchání, cvičení, kvalitní spánek nebo aromaterapie? I rychlá procházka s kolegy během polední pauzy nebo podvečerní procházka s přítelem či partnerem se počítá. Omezit také můžete kofein a cukry. Zkuste si z večerní péče o pleť udělat rutinu, u které zklidníte celé tělo a dopřejete pleti oddych.

Foto: Shuterstock.cz

Připravil/a pro vás Nina Vránová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít