Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co nevíte o citlivé pleti

Co nevíte o citlivé pleti

Co nevíte o citlivé pleti

1. října 2019 od Karolína Hornová

1. října 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Citlivá pleť nedokáže vytvořit silnou ochrannou bariéru, a je tak vystavena všem nepříznivým vlivům. Boj s nimi ji namáhá, takže je celá červená a působí trochu nešťastně. Přinášíme komplexní rady, jak ji dostat do harmonie.

Citlivá pleť = suchá pleť?

Toto spojení se v kontextu citlivé pleti často vybaví. Není to ale pravidlem – citlivý může být jakýkoli typ pleti, tedy i normální nebo mastná. Zdání tedy může klamat. Nejčastějším typem citlivé pleti ale bývá právě suchá pleť. Stejně tak neplatí, že byste se s citlivou pletí rodili a zůstala vám nadosmrti. Pleť se může stát citlivou s věkem, působením okolních vlivů, vinou nesprávné péče nebo třeba vlivem dermatologických onemocnění.
citlivá pleť

Citlivá pleť se neumí bránit

Pokud byste se na citlivou pleť mohli podívat pod mikroskopem, zjistili byste, že její ochranná svrchní bariéra má trhliny. Tím pádem na pleť mnohem intenzivněji působí vnější vlivy, které ji dráždí, a ona se jim nemůže bránit. Snaží se o to a výsledkem může být lehký zánět, začervenání a svědění. Absence silné ochranné bariéry je také tím, co byste měli zohlednit při péči o citlivou pokožku – základem by měly být nedráždivé krémy, které bariéru pomáhají obnovovat.


Příznaky citlivé pleti

Zmínili jsme začervenání. To se může objevit po mechanickém podráždění (podrbání, mnutí očí, ale třeba i po oblékání hrubého svetru nebo nošení pletené čepice), chemickém podráždění (parfemované krémy a krémy s agresivnějšími látkami), ale klidně i jen tak, bez zjevné příčiny. Dalšími „příznaky“ jsou jemné svědění, pocit napětí a často také šupinatění a pocit suchosti. Tyto pocity můžete mít i po celém těle v případě citlivé pokožky – nejčastěji po umytí agresivnějším mýdlem nebo gelem.

Správná péče o citlivou pleť

Univerzální rada, jak pečovat o citlivou pleť, bohužel neexistuje. Na trhu najdete spoustu produktů, určených pro citlivou pleť, ale zároveň každá citlivá pleť může reagovat trošku jinak. Obecně platí, že byste se měli vyhnout parfemovaným krémům, produktům, které obsahují barviva, parabeny, silikony a sulfáty. Sahat byste měli po produktech přímo vyvinutých pro citlivou pleť, případně vsaďte na přírodní kosmetiku. I zde ale musíte vybírat: ideální přírodní kosmetikou pro citlivou pleť je třeba bambucké máslo nebo růžová voda. Přírodní kosmetika ale nemusí sedět všem, a proto je vždy lepší před samotným použitím provést test, zda nedojde k alergické reakci.

Tip redakce:
Při výběru péče o citlivou pokožku rozhodně nic nezkazíte přírodní kosmetikou v bio kvalitě. Purity Vision Bio růžová voda je univerzálním produktem v péči o citlivou pleť – umí ji zklidnit po odlíčení, zvlčit před nanášením make-upu a osvěžit, kdykoli je potřeba.
odličování a čištění pleti

Pozor na odličování

Citlivou pleť samozřejmě můžete líčit. Pokud má vaše pleť problémy s klasickým make-upem, zvolte ten z lékárny, který je přímo určen pro citlivou pleť, neobsahuje parfémy a silikony a bojuje proti začervenání. Samostatnou kapitolou je pak odličování, které by mělo probíhat velmi jemně, aby nedošlo k dalšímu podráždění. Vybírejte ty nejjemnější odličovací tamponky, například ty ze 100% bavlny nebo pratelné odličovací tamponky z biobavlny, a jemný odličovač pro citlivou pleť. Ke špičce v tomto oboru patří třeba „lékárenská“ kosmetická značka Mixa, kterou seženete i v drogerii. Řada Mixa Sensitive Skin Expert obsahuje kromě hydratačních a výživných krémů i zklidňující odličovací a čisticí produkty. Pokud se obáváte vysušování pleti, zvolte Mixa Sensitive Skin Expert Micelární vodu proti vysušování. Na zklidnění podrážděné a začervenalé pleti zase dobře funguje Mixa Sensitive Skin Expert Anti-Irritation micelární voda. Dobrou volbou jsou také šetrná pleťová mléka s hydratační složkou nebo mandlovým olejem.
pleťový krém

Rychlá pomoc pro zklidnění pleti

Pokud má vaše citlivá pleť „záchvat“ začervenání a podráždění, je nutné ji okamžitě a co možná nejšetrněji zklidnit. Pomoci může zmíněná růžová voda, minerální voda ve spreji z lékárny (vyrábí ji třeba Vichy nebo Avène) a okamžitá hydratace pomocí nedráždivého gelu s kyselinou hyaluronovou. Jde o látku pleti vlastní, která nezpůsobuje podráždění, ale okamžitě hydratuje. Zkusit můžete třeba sérum NIVEA Intenzivní hyaluronová kúra Hyaluron Cellular Filler.

Také mějte vždy při sobě balení bambuckého másla. Tento přírodní produkt je spolehlivým pomocníkem, který citlivou pleť zklidní, vyživí, posílí její ochrannou bariéru a uvede ji do rovnováhy. Nemusíte se jím obávat namazat, kdykoli to bude nutné. Navíc dobře poslouží i na suchou pokožku rukou či celého těla. Okamžitou vzpruhu v případě vysušené a napjaté pleti dodají také hydratační masky. Garnier Skin Naturals Superhydratační vyplňující textilní maska Moisture + Aqua Bomb obsahuje hydratační sérum, kyselinu hyaluronovou a přírodní výtažek z granátového jablka – tedy vše, co vysušená pleť potřebuje pro obnovení komfortu.

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít