Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Kosmetický slovníček: Kyselina hyaluronová

Kosmetický slovníček: Kyselina hyaluronová

Kosmetický slovníček: Kyselina hyaluronová

26. června 2017 od Eva Suchomelová

26. června 2017 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Zuzana Kulíková

Velký boom v posledních několika letech zaznamenaly přípravky s kyselinou hyaluronovou. Co to vlastně je a jak může pomoct vaší kráse, jsme zjišťovali u odborníků na slovo vzatých.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Poprvé byla tato látka, zvaná také hyaluronan, objevena v roce 1934, ale až v roce 1942 si ji patentoval maďarský vědec Endre A. Balazs. Už v 60. letech minulého století se s ní léčily vředy nebo popáleniny, používali ji oční chirurgové, ale zejména v posledních letech se stále více se uplatňuje v kosmetickém průmyslu a především v medicíně.


Geneticky upravené bakterie

Dříve se získávala z kohoutích hřebínků nebo ze žraločí kůže, v současnosti se vyrábí pouze biotechnologickou výrobou – laboratoře využívají bakterie, ty se geneticky upraví a výsledná látka je naprosto identická jako ta, kterou máme ve svém těle. „Kyselinu hyaluronovou začala vyrábět jako první v České republice firma Contipro v roce 1990 biotechnologickým způsobem z buněčných stěn nepatogenních bakterií Streptococcus zooepidemicus,“ říká Mgr. Iva Dolečková, PhD., vedoucí výzkumného a vývojového oddělení anti-age kosmetických surovin společnosti Contipro.


Jak působí kyselina hyaluronová v lidském organismu?

„Je jednou z hlavních složek mezibuněčné hmoty a je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání,“ přibližuje MUDr. Zuzana Kulíková. „V pokožce se fyziologicky nachází celkem 55 % z celkového obsahu této kyseliny v lidském těle.  Má schopnost vázat vodu, čímž hraje základní roli při zachování napětí a pružnosti pokožky. Svými antioxidačními účinky ji chrání před volnými radikály a podílí se na dalších důležitých biologických pochodech v kůži. Stárnutím se koncentrace kyseliny v pokožce výrazně snižuje, což vede ke vzniku vrásek a dalším projevům stárnutí pleti.“ Není divu, že po těchto zjištěních se rozvinuly snahy kyselinu hyaluronovou využít v kosmetice na co nejširší bázi.

Svými hydratačními vlastnostmi vyráží dech: dokáže vázat vodu, a to až tisíckrát více, než je její vlastní váha. V tomto se jí žádná jiná přírodní látka nevyrovná. V kůži vyplní prázdná místa, naváže na ně vodu a pleť tím vypne – vpodstatě obnoví vlákna, která udržují tkáň mladou.


Na kůži, nebo pod kůži?

Kyselina hyaluronová se dá aplikovat pro dosažení kosmetického účinku nejrůznějším způsobem. „Klasická je její aplikace na kůži pomocí pleťových krémů a sér. Její hlavní nevýhodou je velmi malá vstřebatelnost do kůže, protože molekuly kyseliny jsou tak velké, že neprocházejí přes její vrchní část,“ upozorňuje MUDr. Kulíková. „Dalším způsobem je proto její injekční aplikace do pokožky v podobě gelu. Jednotlivé preparáty se liší koncentrací, molekulovou hmotností a viskozitou. Podle toho se preparáty používají buď k hydrataci pokožky, nebo ke korekci jemných až hlubokých vrásek.“


Kosmetický slovníček: kyselina hyaluronová


Zázrak v kelímku

Než může začít zlepšovat, co zub času způsobuje ve vaší pleti, musí se nějak dostat do kosmetického přípravku. „Kyselina hyaluronová je podobně jako celá řada jiných aktivních látek v kosmetice ve vodě rozpustná a lze ji tedy bez větších problémů přimíchat do různých typů produktů, jejichž součástí je alespoň v malé míře vodná fáze,“ vysvětluje doktorka Dolečková. „Příkladem mohou být krémy, séra, pleťové masky, šampony, vlasová séra nebo i rtěnky. Výsledný účinek produktu nezávisí ani tak na způsobu výroby jako spíše na celkovém složení produktu a také na používané molekulové hmotnosti kyseliny hyaluronové.“ Jak expertka dále prozradila, standardně se využívá vysokomolekulární kyselina hyaluronová, vytvářející na povrchu kůže hydratační film. Ale může být i nízkomolekulární, která proniká hlouběji do kůže, kde pozitivně působí na kožní buňky či buňky vlasových folikulů. „Bohužel, není možné ze složení produktu vyčíst, o jaký typ se jedná, jelikož označení je stále stejné – kyselina hyaluronová,“ podotýká výzkumnice.

Kosmetický slovníček: Kyselina hyaluronová


Jde i o koncentraci

Na etiketě výrobku se často setkáte s informací o koncentraci kyseliny hyaluronové ve výrobku. „Koncentrace kyseliny hyaluronové v kosmetických přípravcích se pohybuje už od 0,01 % v běžných hydratačních krémech až po 2 % používaná v sérech či maskách. Nízké koncentrace jsou vhodné pro dlouhodobé užívání za účelem zlepšení hydratačních vlastností či bariérové funkce kůže, v případě nižších molekulových hmotností i redukce vrásek,“ uvádí doktorka Dolečková. „Použití vyšších koncentrací v maskách či sérech je spíše zaměřeno na okamžitý efekt, ať už hydratační, či vypínací. Někteří výrobci kosmetiky i na českém trhu inzerují obsah kyseliny hyaluronové ve svých produktech 100 %, jedná se však o klamné tvrzení, jelikož 100% kyselina hyaluronová je prášek.“


Kosmetická složka pro každou pleť

Možná vás po takové chvále napadlo, zda nemá kyselina hyaluronová nějaké riziko či vedlejší účinky? Můžete být klidné, je to ingredience tělu vlastní, je tedy velmi dobře přijímána. „Vedlejší účinky jsou spojeny spíše s aplikací kyseliny hyaluronové ve formě injekcí. Jsou to hlavně otoky, modřiny a bolestivost v místě vpichu,“ ubezpečuje MUDr. Kulíková. „S tím souvisí i některé kontraindikace injekční aplikace, jako jsou např. poruchy srážlivosti. Také by neměla být aplikována v místě akutních zánětlivých projevů nebo při alergiích na některé složky preparátu.“
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Zuzana Kulíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Zuzana Kulíková
Korektivní dermatolog
23
"Jak řekl Jonathan Swift: Každý chce žít dlouho, ale nikdo nechce být starý."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít