Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak se zbavit akné? Zkuste olej nebo med!

Jak se zbavit akné? Zkuste olej nebo med!

Jak se zbavit akné? Zkuste olej nebo med!

6. března 2022 od Jana Kantorová

6. března 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Nevíte si rady s nechtěnými pupínky? Určitě můžete sáhnout po speciální kosmetice, ale pomoci vám mohou i přírodní prostředky, o kterých jste to možná ani netušili. Které to jsou?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Akné je úporný problém, který lehce vzniká a těžce se ho zbavuje. Jak na to? Máme pro vás pár tipů, které by vás mohly zaujmout. 
 

1. tip: Všemocné oleje

Velkým kosmetických pomocníkem jsou právě pleťové olejeDíky složení bohatému na vitaminy A, E a skupiny B, minerálů a esenciálních mastných kyselin rostlinné oleje prospívají pokožce celého těla, vlasům i nehtům. Vzdávat se jich nemusíte ani v případě, že máte smíšenou nebo mastnou pleť. Ba právě naopak, správným výběrem můžete své pleti pomoci a vyléčit například právě akné.
 
oleje

Jaké oleje vás doslova zachrání při problémech s pletí:

 

  • Arganový olej: chrání pokožku před vysycháním, hydratuje ji a zpomaluje stárnutí tím, že v ní aktivuje tvorbu kolagenu a elastinu, umí bojovat proti akné i ekzému a zklidňuje podrážděnou a citlivou pokožku. Zkuste Saloos Extra Bio Arganový olej lisovaný za studena (koupit v e-shopu), který je vyloženě multifunkčním  pomocníkem v péči o pokožku. 

  • Jojobový olej: dokáže pronikat do hlubších vrstev pokožky, kde ji regeneruje, hojí a posiluje, jeho velkou výhodou je, že výborně promastí suchou pleť, zabrání jejímu dalšímu vysychání, ale zároveň zmatňuje mastnou pleť a omezuje tvorbu kožního mazu, při boji s aknózní pletí zklidňuje zánětlivé projevy a předchází dalšímu vzniku pupínků.

  • Levandulový olej: má skvělé antibakteriální účinky, a tak skvěle působí právě při problémech s akné - levandulový esenciální olej - třeba Floré Bylinný esenciální olej levandule (koupit v e-shopu) smíchejte v poměru 1:2 s vodou a potřete konkrétní problematická místa, pupínky brzy zmizí v nenávratnu.

  • Dýňový olej: díky vysokému obsahu zinku má tišící a regenerační účinky, a tak přispívá nejen při řešení problémů s akné, ale také například s ekzémem.

  • Tea Tree olej: v našem seznamu určitě nemůže chybět, protože je doslova pověstný antibakteriálními a hojivými účinky a kromě akné se lokálně používá také na opary, štípance, popáleniny, nebo i plísně. Vyzkoušejte třeba Floré Bylinný esenciální olej tea tree olej (koupit v e-shopu).

 

2. tip: Zázračný med

Tekuté zlato dokáže mnohem víc než jen osladit čaj nebo zabojovat proti nachlazení. Med je zdrojem antioxidantů, má přirozené antibakteriální vlastnosti a zmírňuje zánět, díky čemuž je používán při léčbě kožních onemocnění již tisíce let. Vyplatí se proto ho pravidelně aplikovat na pokožku vedle klasické čisticí kosmetické rutiny. Intenzivnějších výsledků pak můžete dosáhnout ve spojení medu se skořicí.
 
med

Pleťová maska z medu a skořice

Smíchejte 2 lžíce medu se lžící skořice tak, aby vznikla hutnější pasta. Pastu naneste na očištěnou a osušenou pokožku a nechte 10-15 minut působit. Poté důkladně smyjte a osušte. Medovou masku můžete použít i 4x týdně po dobu jednoho měsíce. Projevy akné se zmenší. Pamatujte ale na opravdu důkladné očištění pleti po aplikaci masky.
 
Tip redakce:
Aplikace antioxidantů na pokožku ničí akné účinněji než přípravky s benzoyl rexodinem nebo retinoidy, které se běžně objevují v kosmetice určené přímo na problematickou pleť.

 

3. tip: Kouzelný jablečný ocet

Má antibakteriální a antivirové účinky. Díky obsahu organických kyselin (např. kyselina jantarová a kyselina mléčná) dokáže bojovat s bakteriemi, které právě vyvolávají akné. Ocet také vysušuje nadměrný kožní maz, jehož nadbytek právě patří mezi hlavní příčiny vzniku pupínků.
 
jablečný ocet

Octové tonikum

Smíchejte jablečný ocet s vodou v poměru 1:3 (máte-li citlivější pokožku, volte raději poměr 1:5). Pleť obličeje opláchněte, osušte a pomocí vatových tamponků nanášejte jablečný ocet s vodou na akné. Nechte působit jen několik sekund, pak opláchněte vlažnou vodou a osušte ručníkem. 
 
Tip redakce:
Při velkém výskytu akné můžete výše zmíněný proces opakovat až 2x denně. Ale vnímejte svoji pokožku, a pokud by ji ocet příliš dráždil, zvolte jinou metodu. Ocet obsahuje organické kyseliny, které zabíjejí bakterie způsobující akné a snižují riziko vzniku jizev po akné. Vždy ho ale používejte naředěný vodou.

 

4. tip: Léčivá mořská sůl

Vysoký obsah soli, který ničí bakterie, a minerálů, které regenerují a hojí pleť, může za to, že je mořská sůl při léčbě akné velmi účinná. Navíc také sůl dokáže rozpouštět maz.

 

mořská sůlMaska z mořské soli

1 lžičku mořské soli vmíchejte do 3 lžic horké vody tak, aby se sůl snadno rozpustila. Přidejte 1 lžíci gelu z Aloe vera, 1 lžíci zeleného čaje a 1 lžíci medu. Pomocí prstů masku naneste na očištěný obličej, vyhněte se oblasti očí a nechte působit asi 10 minut. Poté opláchněte pleť teplou vodou, osušte bavlněným ručníkem a namažte ji nekomedogenním krémem. Používejte maximálně 4x týdně.
 
Tip redakce:
Léčba mořskou solí je velmi účinná při mírné až středně těžké formě akné. S jejím používáním to ale nepřehánějte. Sůl totiž pleť také vysušuje. Nenechávejte proto masku působit delší dobu, než je nutné, maximálně 10 minut.

 

5. tip: Když vás trápí akné po celém těle

Akné se neobjevuje jen na obličeji. Zasaženy mohou být také paže, záda nebo hýždě. I v takovém případě může pomoci mořská sůl. Ano, ideálně byste mohli zajet k moři, ale pokud nemáte tu možnost, připravte si mořskou koupel.

  • přidejte 2 hrnky mořské soli do horké vody,

  • nechte rozpustit,

  • naložte se do vany na maximálně 15 minut,

  • žínkou omývejte také pupínky na obličeji,

  • poté ze sebe spláchněte slanou vodu vlažnou sprchou,

  • osušte a namažte celé tělo hydratační mlékem.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít