Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pleťové oleje: Půvab bez mastnoty

Pleťové oleje: Půvab bez mastnoty

Pleťové oleje: Půvab bez mastnoty

29. dubna 2018 od Helena Hladíková

29. dubna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Chcete vyzkoušet blahodárné účinky pleťových olejů, ale máte strach, že se vaše pleť bude mastit, lesknout a že jsou vhodné jen pro suchou pleť? Zbytečně. Oleje jsou naopak skvělý způsob, jak pečovat o každý typ pleti.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Trendem poslední doby, a to nejen v péči o pleť, je návrat k přírodě, a tak se právě rostlinné extrakty a různé esenciální oleje dostávají do popředí zájmu. A není divu, protože pleťové oleje mají skutečně spoustu výhod:
  • zpomalují stárnutí kožních buněk díky obsahu antioxidantů a vitaminů skupiny E, které chrání před působením volných radikálů,
  • zlepšují regenerační schopnost pleti,
  • poskytují důležitou hydrataci,
  • obsahují prospěšné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které tělo potřebuje pro správné fungování, ale nedokáže si je samo vytvořit,
  • mají aromaterapeutické účinky,
  • neobsahují přidané chemické složky,
  • snadno se vstřebávají.
olejové sérumI přes všechny skvělé účinky olejů mnoho žen s jejich použitím otálí, zejména v případě, že mají mastnou pleť, protože se obávají ještě vyšší produkce mazu. Všude totiž zároveň slýchají, že přípravky na jejich typ pleti by měly být „oil-free“. To je sice pravda, ale toto doporučení se týká syntetických, minerálních olejů. Čisté přírodní oleje, které jsou bez obsahu přidané „chemie“, vám v péči o pleť naopak pomohou, poskytují komplexní péči a bez problémů zvládnou nahradit pleťové krémy, tak se jejich účinků nebojte využít. Jak na to?


Rozumíte své pleti?

Pro začátek je potřeba dobře znát svůj typ pleti, rozumět jejím potřebám a podle toho vybrat konkrétní druh oleje. Ne každý olej se totiž hodí pro každou pleť, a pokud máte problematickou pleť se sklonem k ucpávání pórů a vzniku černých teček, sledovat byste měly také obsah komedogenních látek. Některé oleje jsou na tom v tomto směru dobře, jiné o něco hůře. Například tolik oblíbený kokosový olej se drží na téměř nejvyšším stupni komedogennosti, použijte ho tedy spíše k ošetření vlasů či pokožky těla. Při výběru rovněž dbejte na to, aby šlo o olej lisovaný za studena a ideálně v bio kvalitě. Volte přípravky balené v tmavě hnědém či fialovém skle, které olej chrání před nepříznivým působením světla.

výživa pletiTip redakce:
Pleťové oleje nevystavujte slunci a vysokým teplotám a v létě je raději uchovávejte v chladničce. Správné skladování je důležité proto, aby oleje nezoxidovaly (lidově nezežlukly), což poznáte podle změny barvy i vůně.


Základní orientace

Abyste věděli, co kterému typu pleti (ne)prospěje, přinášíme vám následující přehled. Vždy se však řiďte především reakcemi své pleti, případně doporučením kosmetické poradkyně:

Suchá pleť 
Vybírejte hutnější a výživnější oleje, např. avokádový, mandlový, makadamiový, meruňkový, ale hodí se i všemocný arganový.

Mastná a smíšená pleť 
Lepší jsou lehčí a sušší oleje, např. hroznový, pupalkový, sezamový, arganový či jojobový.

Aknózní, problematická pleť 
Vybírejte oleje, které redukují začervenání, např. hroznový, šípkový, konopný, dýňový či měsíčkový olej.

Zralá, stárnoucí pleť 
Pro tento typ pleti jsou vhodné oleje, které jsou velmi výživné a bojují i s výskytem vrásek, např. šípkový, rakytníkový, meruňkový, arganový, neroli nebo olej z granátového jablka.

Citlivá pleť 
Ideální jsou oleje, které pleť zklidní, např. konopný, avokádový či třezalkový olej.

péče o pleťVyzkoušejte například pleťové oleje Topvet Luxury Oil vyrobené z těch nejlepších rostlinných olejů v bio kvalitě nebo lisovaných za studena. V nabídce najdete Levanduli, Granátové jablko, Argan či Růži. Pleti jistě prospěje také L’Oréal Paris Extraordinary Oil Nutri-Gold Cream s obsahem mikroperliček se vzácnými oleji. V některých přípravcích najdete hned několik koncentrovaných přírodních olejů dohromady, jako je tomu třeba u pleťového oleje Ellie Precious Oils Anti-Age Face Oil, který obsahuje např. olej šípkový, kokosový nebo ze semen granátovníku.


Správné nanášení oleje

Jakmile budete mít vybráno, přichází na řadu správná aplikace, která je alfou a omegou použití pleťových olejů:

1. Tvář si navlhčete vodou (olej nenanášejte na suchou tvář, to je velmi častý omyl).
2. Do dlaně si nakapejte 3–5 kapek oleje a třením zahřejte. Množství nepřidávejte, pár kapek opravdu postačí.
3. Pak dlaně přiložte na obličej a olej jemně vmačkejte či vklepejte do pleti. Snažte se nevynechat žádné místo (kromě samotných očí), myslete i na oblast krku a dekoltu.

Pokud se chcete ihned nalíčit, chvilku počkejte, než se olej vstřebá (trvá to o něco déle než u krémů). Pak se bez obav naličte a s krásně hebkou a vyživenou pletí můžete vyrazit do světa!

růžový olejTip redakce:
Pokud s použitím pleťových olejů teprve začínáte, zkuste je nejprve přimíchat do svého oblíbeného denního či nočního krému nebo odličovadla. Skvěle účinkuje také přidání pár kapek pod pleťovou masku. Pleťový olej si rovněž můžete nechat namíchat u odborníků přímo na míru své pleti, aniž byste museli zdlouhavě zjišťovat, který vám nejlépe vyhovuje.
 

Doporučené produkty:

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Renáta Lejhancová 9.května 2018
Já už jsem oleje vyzkoušela. Mám smíšenou pleť a první jsem zkusila kokosový olej a ucpávaly se mi po něm póry, tak jsem zkusila jojobový a to samé a nakonec ještě hydratační sérum s ceramidy od Ryoru a ten samý výsledek. A přišlo mi, že mi pleť i vysušovaly, já už je používat nebudu.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít