Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 10 důvodů, proč mít doma Aloe vera

10 důvodů, proč mít doma Aloe vera

10 důvodů, proč mít doma Aloe vera

17. května 2020 od Eva Suchomelová

17. května 2020 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Proč byste měli mít na parapetu mezi svými pokojovkami také sukulent Aloe vera? Sesbírali jsme hned 10 důvodů, jak vám může být užitečná pro krásu, ale i jako domácí lékárnička. A potěšující je, že je velmi snadná na pěstování.

1. Na spáleniny ze sluníčka

Přehnaly jste to se sluníčkem a vaše pokožka teď vysílá rudý signál S.O.S.? Využijte zklidňujících a hydratačních účinků gelu z aloe. Když ji máte na parapetu, stačí uříznout list a na postižené místo aplikovat gel, který z něj vytéká. Potřebujete-li ho víc na větší plochu, list podélně rozřízněte, gel naberte lžičkou a aplikujte.
Tip redakce:
S Aloe vera počítají i kosmetické přípravky po opalování. Než si vypěstujete vlastní aloe, používejte po opalování mléka či spreje právě s Aloe vera, např.
Helios Herb Sprej po opalování s Aloe vera a D-panthenolem (koupit v e-shopu).
na spálenou pokožku

2. Na drobné popáleniny

Také se občas spálíte při vaření nebo třeba žehlení? A co teprve, když s dětmi tvoříte pomocí tavné pistole, to se nějaká ta drobná popálenina objeví každou chvíli. Přesně v ten moment oceníte „zelenou lékárničku“ v podobě aloe v květináči. Stačí jedna kapka jejího gelu, kterou kápnete na spáleninu a necháte zaschnout. Poté aplikujete tak často a dlouho, dokud se nezahojí.

 

3. Proti akné

Na akné existuje spousta receptů, ale gel z aloe pravé skutečně zabírá. Má totiž protizánětlivé účinky, takže když se objeví pupínek nebo podebrané místo, hned na něj naneste kapku gelu z čerstvě uříznuté aloe. Máte-li citlivou pleť se sklonem k podráždění, používejte i zklidňující pleťové krémy s obsahem aloe, např. Garnier Skin Naturals Denní hydratační krém s gelovou texturou Hyaluronic Aloe Jelly 3 v 1.

4. Proti svědění při alergii či ekzému

Různé vyrážky, iritace kůže, alergické reakce či ekzém opět pomůže zklidnit gel z aloe. Samozřejmě, že nejprve doporučujeme provést zkoušku tolerance: kápněte malé množství gelu z aloe na málo viditelné místo na pokožce (např. na vnitřní stranu zápěstí). Pokud místo nezčervená nebo nezačne svědit, můžete gel z aloe bez obav používat.

 

5. Jako pleťová maska

Gel z aloe pravé má úžasné účinky na pleť. Hydratuje ji, „zmizíkuje“ jemné vrásky, odstraňuje akné a stahuje rozšířené póry. Jak si ji vyrobit? Uřízněte velký list aloe nízko u růžice a podélně ho rozřízněte. Lžičkou vydlabejte průhlednou rosolovitou hmotu a pro snazší aplikaci ji rozmixujte mixérem. Můžete ji okamžitě nanést na obličej a nechte působit. Smyjte vlažnou vodou nejdéle po 10 minutách nebo tehdy, když začnete pociťovat nepříjemné pnutí nebo svědění.
pleťová maska
Tip redakce:
Nemáte-li čas na domácí přípravu masky, pořiďte si a aplikujte
Freeman Hydratační látkovou masku s aloe a rakytníkem (koupit v e-shopu). 

 

6. Odličovací přípravek

Gel u aloe se dá použít také k odlíčení make-upu a odstranění přebytečného kožního mazu u mastné či mastící se pleti. Stačí ho nanést na odličovací tampon, přejíždět jím po obličeji, a odstranit tak líčidla nebo mastnotu. Některé odličovací tampony už v sobě obsahují výtažek z Aloe vera, např. Bel Tampony + mikrovlákno Aloe vera a panthenol Premium (koupit v e-shopu).

7. Proti lupům a svědění hlavy

Bojujete s lupy nebo vás každou chvíli svědí hlava? Možná potřebujete něčím zklidnit vlasovou pokožku a odstranit z ní zrohovatělou vrchní vrstvu. Využijte gelu z aloe – stačí ho smíchat s vaším oblíbeným šamponem či kondicionérem a použít při nejbližším mytí vlasů. Také si můžete vyrobit čisticí masku na vlasy smícháním s medem, vejcem nebo kokosovým mlékem. Naneste na vlasy před mytím, nechte působit cca 5 minut a pak smyjte šamponem. Nezapomeňte použít na závěr kondicionér.

 

8. Při depilaci

Došla vám depilační pěna nebo gel? Snadná pomoc! Použijte místo nich při depilaci gel z Aloe vera. Pokožka bude navíc hydratovaná a zklidněná. A hledejte aloe také v depilačních přípravcích, jako jsou např. Veet Voskové pásky s Aloe Vera Natural Inspirations (koupit v e-shopu).
na štípnutí hmyzem

9. Proti hmyzímu štípnutí i bodnutí

Zvlášť v teplé části roku (ale nejenom) oceníte zklidňující vlastnosti aloe, když vás nebo někoho z vašich blízkých poštípe či pobodá hmyz. Gel z aloe, vymáčknutý přímo z čerstvě uříznutého listu, má mírně kyselé pH, postižené místo dezinfikuje a zklidní, takže vás přestane svědit. Navíc pomáhá rychlejšímu hojení.

 

10. Na odřeniny, pohmožděniny a otlaky

Sportování, pobyt v přírodě i na chalupě, ale i běžné dětské dovádění s sebou přinášejí drobné nehody, odřená kolena, puchýře, říznutí, ale také otlaky či pohmožděniny. Na všechny tyhle nepříjemnosti platí také gel z aloe, protože uspíší regeneraci pokožky a ta se brzy zahojí. Stačí kápnout nebo nanést na ranku trochu gelu z řezu listu a nechat zaschnout

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít