Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 6 tipů, jak se zbavit akné na zádech a ramenou

6 tipů, jak se zbavit akné na zádech a ramenou

6 tipů, jak se zbavit akné na zádech a ramenou

16. března 2024 od Veronika Decsy

16. března 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Akné na zádech, ramenou a v dekoltu trápí řadu lidí, ne každý ho však řeší, protože záda bývají většinu roku zahalena oblečením. Příčin vzniku může být několik, často jsou na vině hormony či geny, způsobit jej ale může i nevhodná hygiena, špatně zvolené oblečení či obyčejný batoh. Co pomáhá na akné na zádech a jizvy, které po něm zbudou?

Příčina tvorby akné na zádech

Akné na zádech se tvoří z podobných důvodů jako to na obličeji. Na svědomí ho může mít nadměrná produkce kožního mazu, ucpané póry, hormonální nerovnováha či genetika, ale také nevhodná péče o pokožku, agresivní pot nebo tření a tlak, které způsobuje nošení oblečení nebo batohů.
 

Jak se zbavit akné na zádech?

Akné vzniká z rozličných příčin a na různých místech. Pro správnou péči je důležité situaci sledovat a vypozorovat, kdy se akné objevuje. Tak celkem snadno vytipujete, co za jeho vznikem stojí, a můžete začít s cílenou léčbou. Kůže na zádech je mnohem silnější než pokožka obličeje a dekoltu, proto snese vyšší koncentraci aktivních látek v přípravcích, které akné ošetří. Dále jsou záda – až na výjimky v letních měsících – oblečením chráněna před sluncem, takže se nemusíte obávat hypertoxicity, tedy reakce pokožky na nevhodnou kosmetiku v kombinaci se slunečním zářením.

Léčba akné na zádech: Jaké složky pomohou?

K léčbě akné na zádech hledejte produkty, které jsou nemastné a nekomedogenní, tzn. že neucpávají póry. Vyhněte se produktům, které obsahují alkohol, parfemaci a barviva, které mohou dráždit pokožku.
 

Co na akné na zádech? Méně je někdy více

  1. Ráno a večer myjte záda a ramena jemným čisticím přípravkem s obsahem niacinamidu.
  2. Naneste toner s kyselinou salicylovou.
  3. Aplikujte lokální léčbu na postižené oblasti, hledejte složky jako benzoylperoxid nebo retinoidy. Ty pomohou léčit také jizvy po akné na zádech i obličeji.
  4. Namažte si záda i ramena hydratačním krémem s niacinamidem a kyselinou hyaluronovou.

1. tip: Zaměřte se na záda

Léčba akné by měla cíleně probíhat každé ráno a každý večer v koupelně. Samozřejmě vás nikdo nepodezřívá, že vynecháváte běžnou hygienu, záda jsou ale hůře dostupná, a tak si spousta lidí myslí, že stačí pouhá sprcha, aby si je udrželi v čistotě. Není to tak, obzvlášť pokud jste na akné na krku a zádech náchylní. Nezbývá vám než si každý den zahrát na hadí ženu a dopřát těmto místům stejnou péči jako zbytku těla. Použijte přípravky na citlivou pokožku, například Nivea Star Fruit & Monoi Oil Pečující sprchový gel (koupit v e-shopu) a také Tip Line Hydratační krém s olivovým olejem (koupit v e-shopu). Pokud si ohledně výběru správných produktů nejste jisti, určitě se poraďte s dermatologem.

2. tip: Pozor při mytí vlasů

Masky a kondicionéry jsou skvělé pro vaše vlasy, ale na zádech mohou nadělat pěknou paseku. Často obsahují přísady, které krásně zacelují a obalují vlasy, ale jakmile se dostanou do pórů vaší pokožky, ucpou je. Při aplikaci těchto produktů je tedy zásadní odstranit vlasy ze zad. Zatočte je do banánku a secvakněte skřipcem. Na konci sprchy vlasy opravdu důkladně opláchněte a znovu je smotejte do drdolu, abyste si mohli ještě pořádně umýt záda a zbavit je zbytků vlasových přípravků, použijte třeba Adidas SKIN DETOX sprchový gel (koupit v e-shopu), který z pokožky všechny nečistoty odstraní. Po prvním osušení si přes záda hoďte ručník nebo se oblékněte, abyste zabránili svým vlhkým vlasům spočívat na zádech.

3. tip: Dopřejte si jemný peeling

Aknózní kůži na zádech, stejně jako pokožce obličeje, prospívá exfoliace neboli peeling. Díky ní dochází k rozpouštění nečistot a mazu v zanesených pórech a odstraňování odumřelých kožních buněk, přičemž oba tyto faktory podporují vznik akné. Tím, že z povrchu kůže odstraníte odumřelé kožní buňky, podpoříte tvorbu nových v jejích spodních vrstvách. Vedle toho získáte rozjasněný vzhled a exfoliace působí preventivně proti ucpávání pórů a vzniku typických pupínků akné, říká odbornice na krásu Martina Šmidrová z Lékařského domu Praha 7. Zatímco u obličeje je namístě opatrnost, v případě zad můžete přitlačit a sáhnout po silnějších aktivních látkách. Vhodnou exfoliací pro celé tělo je například Ziaja Cupuacu krystalický cukrový peeling (koupit v e-shopu) nebo Dove Tělový peeling makadamiové ořechy a rýžové mléko (koupit v e-shopu).

4. tip: Zaměřte se na složení jídelníčku

Velký vliv na tvorbu akné na zádech má také strava. Proto není od věci zaměřit se zvláště na ty potraviny, které kůži dokážou revitalizovat. Patří mezi ně například papája s vysokým obsahem vitaminu C, u něhož bylo prokázáno, že zvyšuje tvorbu kolagenu a zpevňuje kůži. Tento silný antioxidant navíc pomáhá pokožku hojit a chrání ji před UV zářením, způsobujícím stárnutí. Podobné účinky mají jahody, kiwi, citrusy, šípky, rakytník, brusinky, papriky, brokolice, špenát nebo kapusta. Příjem vitaminu C můžete podpořit i tabletkami obsahujícími navíc výtažky z šípků VIX Vitamin C (koupit v e-shopu). Nezapomínejte ani na hydrataci, denně vypijte dva až tři litry tekutin, především v podobě čerstvé vody bez chemických úprav, která z těla vyplavuje toxiny.

5. tip: Pečlivě vybírejte oblečení

Jednou z příčin akné na zádech může být i nevhodný oděv. Ne každé oblečení může vaší pokožce vyhovovat, snažte se proto nosit kvalitní bavlněné svršky a vyhýbat se umělým materiálům. Pokud se nadměrně potíte, dbejte na to, abyste nezůstávali v propoceném oblečení, to navíc vždy před dalším nošením vyperte. Po sportovním výkonu si ihned dejte sprchu a převlečte se do čistého. V opačném případě byste si podráždili pokožku, což by vedlo k dalšímu zanícení.
Tip redakce:
Na praní využijte prášky určené pro citlivou pokožku, u nichž máte jistotu, že nebudou vaše tělo dráždit. Zkuste 
Persil prací gel Sensitive pro citlivou pokožku (koupit v e-shopu), který je vhodný pro děti a alergiky, ale prospěje i aknózní pokožce.

6. tip: Sundejte batoh

Možná vás to překvapí, ale i obyčejný batoh, který nosíte, může stát za tvorbou akné na zádech. Ta se pod batohem totiž potí, což vede k zanícení žláz a zvýšenému výskytu nehezkých pupínků. Jakmile se objeví, batoh i nadále pokračuje ve své zkáze, protože jeho otírání se o záda při chůzi dráždí kůži. Pokud se tedy nošení batohu nemůžete zcela vyhnout, zkuste ho alespoň pravidelně sundávat a dopřejte pokožce přísun čerstvého vzduchu, aby se nezapařovala.

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít