Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Akné v dospělosti: 7 tipů, co s ním?

Akné v dospělosti: 7 tipů, co s ním?

Akné v dospělosti: 7 tipů, co s ním?

22. února 2022 od Lenka Knápková

22. února 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Akné není již dávno problémem dospívajících. V dnešní době se zvyšuje počet žen a mužů ve středním věku, kteří řeší problémy s pletí. Na vině je nás uspěchaný životní styl, nadměrné pracovní vytížení, zhoršená kvalita ovzduší i dennodenní stres, kterému jsme vystaveni. Co s tím?
Akné nám dokáže velice znepříjemnit život. Jakmile se objeví, okamžitě přemýšlíme nad tím, jak se ho zbavit. Léčba může být zdlouhavá a vyžaduje značnou trpělivost. A to ani nemluvíme o tom, že neexistuje jen akné na obličeji, ale může se objevit také akné ve vlasech, akné na zádech nebo třeba akné na hýždích. Přinášíme několik tipů a rad, jak s ním účinně zatočit.


Jaké jsou příčiny akné v dospělosti?

1. Hormony

Nerovnováha hormonů způsobuje akné zejména u žen. Vlasy i pleť se více mastí, póry se ucpávají a tím vzniká akné. Hormonální akné u dospělých se vyskytuje především ve spodní části obličeje na čelistech, bradě a krku. Pokud máte hormonální akné, lze ho zmírnit nebo úplně eliminovat pomocí vhodné antikoncepce. Bohužel zlepšení je většinou pouze dočasné, jakmile antikoncepci vysadíte, akné se vrátí.

2. Nevhodná péče o pleť

Pokožka náchylná k akné je obvykle velmi citlivá. Vybírejte proto kosmetiku určenou speciálně na citlivou problematickou pleť. Nevhodně zvolené produkty ucpávají póry a akné naopak zhoršují.


3. Špatná životospráva

Na vzniku akné může mít podíl i špatná životospráva a nedostatečný pitný režim. Nejnovější studie poukazují na negativní vliv při zvýšené konzumaci mléčných výrobků, rafinovaného cukru a příliš kořeněného jídla. Pokud máte problémy s pletí, vyvarujte se také alkoholu a kouření.

4. UV záření

Ačkoli sluneční paprsky mohou dočasně akné pomoci, z dlouhodobého hlediska akné zhoršují. Kůže vysychá a ztrácí hydrataci a tím dochází k jejímu narušení. Celoročně používejte krémy s UV faktorem a v letních měsících noste pokrývku hlavy. V pozdějším věku vám vaše pleť poděkuje

7 tipů, jak se akné zbavit!

 

1. Používejte vhodné produkty na míru vaší pleti

Používejte produkty určené pro problematickou pleť se sklonem k tvorbě pupínků. Volte produkty určené pro dospělé, nikoli pro dospívající. Produkty nesmějí pleť přesušovat a dráždit. Čím víc se totiž pleť vysušuje, tím více se bude mastit a tím více se bude tvořit pupínků. Nezapomeňte tedy po každém čištění pleť dostatečně hydratovat.
Tip redakce:
Vyzkoušejte například řadu Neutrogena Curcuma obsahující kurkumu, která má skvělé zklidňující a antioxidační účinky. Nejprve vyčistěte pleť pomocí čisticího gelu
Neutrogena Curcuma čisticí gel (koupit v e-shopu) a poté naneste hydratační krém Neutrogena Curcuma hydratační krém (koupit v e-shopu), který neobsahuje oleje, je nekomedogenní a pleť zanechá vláčnou. Jednou za týden použijte peeling, který zbaví pleť odumřelých buněk a projasní jí. Rozjasňující ovocný krémový peeling Ellie Vitamin C+ jemný pleťový peeling (koupit v e-shopu)  je určený pro všechny typy pleti včetně citlivé.

2. Používejte vhodný make-up

Nevhodně zvolený make-up může ucpávat póry, a tak akné zhoršovat. Při výběru make-upu tedy dbejte na to, aby pleť nevysušoval, neucpával póry a měl dostatečné krycí schopnosti. Ideální jsou tzv. minerální make-upy
Tip redakce:
Přirozeně kryje například dlouhotrvající make-up s výtažky z kaviáru
Dermacol  Caviar long stay make-up (koupit v e-shopu), netvoří masku a má sametovou konzistenci. Make-up nezapomeňte zafixovat pudrem Dermacol Acnecover (koupit v e-shopu), který je speciálně vyvinut pro aknózní pleť.

3. Zkuste domácí masky proti akné

Vyzkoušejte jednoduché masky na akné, které si můžete vytvořit sami doma z běžně dostupných surovin. Zbaví pleť odumřelých kožních buněk, krásně ji vyživí a sjednotí.

Kurkuma a med

Kurkuma, toto indické koření se přidává do kari nebo se používá k dochucení jídel. Má ale i skvělé účinky v boji s akné. Pleťová maska s kurkumou hojí pupínky, zmírňuje začervenání, zesvětluje pigmentové skvrny a také vyhlazuje povrchové jizvičky. Med pokožku vyhladí a vyživí.

Postup:
Smíchejte jednu čajovou lžičku kurkumy (v prášku) s jednou lžičkou tekutého medu. 
Masku naneste na odlíčenou, suchou pleť a vyhněte se oblasti očí. Nechte působit 20–30 minut a poté smyjte teplou vodou. Pozor, kurkuma barví, použijte proto starý ručník nebo žínku.

Droždí

Droždí je přírodní zázrak, na který naše babičky nedaly dopustit. Obsahuje vysoké zastoupení vitaminů řady B a vitamin D, které účinně bojují s akné.

Postup:
Kostku droždí smíchejte s trochou teplého mléka, nanesete na čistý obličej a nechte působit cca 20–30 minut. Poté smyjte vlažnou vodou. Opakuje několikrát do týdne podle stavu pleti. Při pravidelném používání se pleť viditelně zlepší.
 

4. Obohaťte svou stravu

Kvalitní strava má velký vliv na naši pokožku. Zařaďte do svého jídelníčku hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Pijte dostatečné množství vody, a to minimálně 2 litry vody denně. Zkuste také doplnit vitaminy a minerály, které mají na pleť vliv, jako například zinek.
 
Tip redakce:
Můžete ho doplnit tabletami
VIX Zinek  (koupit v e-shopu) nebo zvyšte konzumaci ořechů, semínek a luštěnin.

5. Pročistěte svá střeva

Pro krásnou pleť jsou důležitá správně fungující střeva, zanesená střeva se mohou projevovat právě akné na obličeji. Vyzkoušejte tzv. křemelinovou kůru Allnature Křemelina (koupit v e-shopu), obsahuje organický křemík (hlavní složkou jsou rozemleté schránky jednobuněčných řas – rozsivek), který pomáhá detoxikovat organismus, čistit střeva, a to má zároveň vliv na kvalitu pleti, vlasů a nehtů. Kůra by se měla opakovat každý rok.

6. Navštivte dermatologa

Pokud se vaše problémy s akné přes veškerou snahu zhoršují, navštivte dermatologa. Pouze zkušený dermatolog dokáže rozpoznat typ akné, odhadnout příčinu a doporučit vhodnou léčbu. Akné je nemoc a vhodnými postupy se dá léčit nebo alespoň zmírnit.

7. Co ještě můžete zkusit na akné:

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít