Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Akné ve vlasech: Proč se tvoří a jak se ho zbavit

Akné ve vlasech: Proč se tvoří a jak se ho zbavit

Akné ve vlasech: Proč se tvoří a jak se ho zbavit

4. února 2021 od Eva Šarfová

4. února 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Vřídky a pupínky se mohou tvořit i ve vlasech. Jsou stejně bolestivé a nepříjemné jako na jiných částech těla a v zimě jich kvůli pocení pod čepicí přibývá. Jak jim předcházet a jak se jich zbavit?
Na vzniku akné ve vlasech nebo kdekoli jinde na těle se podílí více faktorů. Patří mezi ně například stres, nevhodná strava a hormonální výkyvy, jež vedou ke zvýšené produkci mazových žláz. Nadměrný maz ucpává póry, ve kterých se množí bakterie. Ty pak stojí za vznikem zánětlivých projevů akné. Nejde přitom o malé pupínky, ale i bolestivé tvrdé vřídky uložené hlouběji v pokožce.
postižená místa

Jak na postižená místa

Akné lze léčit jednak úpravou životního stylu, jednak ošetřením vhodnými lokálními přípravky. Nejprve můžete vyzkoušet volně prodejné produkty, které obsahují látky, jako jsou benzoyl peroxid, AHA kyseliny nebo kyselina salicylová. Ta je například součástí Neutrogena Clear & Defend gelu pro ošetření pupínků s kyselinou salicylovou (koupit v e-shopu). Pokud jsou projevy rozsáhlejší a trápí vás dlouhodobě, je na místě vyhledat dermatologa, který vám doporučí další medikamenty.
Tip redakce:
Sázíte-li na kouzelné bylinky a další pomocníky ze zelené lékárny, zkuste boláčky a pupínky ošetřit například
tea tree olejíčkem. Skvěle funguje český výrobek Floré Bylinný esenciální olej tea tree (koupit v e-shopu), který má veganské složení.  

Upravte péči o vlasy

Abyste omezili produkci vlasového mazu, zvyšte frekvenci mytí vlasů. Klidně je myjte denně s tím, že si pořídíte šetrný šampon vhodný pro časté mytí, například N.A.E. Čisticí šampon Equilibrio (koupit v e-shopu). Zkusit můžete i šampon proti lupům. Dobře také vybírejte kondicionér. Zvolte ideálně ten, který je určený speciálně pro péči o mastné vlasy. S vlasy zacházejte jako v rukavičkách. Je potřeba je česat, aby se provzdušnily a pokožka hlavy mohla „dýchat“. Dělejte to ale velice jemně. Důležité je příliš netlačit a nedřít pokožku, protože by došlo k jejímu podráždění a k další produkci mazu.  
péče o vlasy a kondicionér

TIP: Velký výběr šetrných šamponů pro časté použití najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop)

Sundejte čepici

V zimě se problémy s vlasy obecně zhoršují a projevy akné nejsou výjimkou. Na vině bývá časté nošení čepic, případně lyžařských helem. Ty způsobují, že vlasová pokožka nemůže dýchat, což opět vede ke zvýšené produkci mazu. Zkuste alespoň dočasně vyměnit kulicha za čelenku a pod helmu si vezměte bavlněnou kuklu.

Pomůže zdravý životný styl

Projevy akné můžete zmírnit také úpravou své životosprávy, vsaďte na zdravý jídelníček. Vyhněte se čokoládě, kořeněným jídlům a fast foodům a dodržujte pitný režim. Zaměřte se na příjem zinku, který je pro zdravou kůži velice důležitý. Najdete ho zejména v zelené zelenině, jako jsou například kapusta nebo brokolice. Doplnit ho tělu pomůžete i díky doplňku stravy MaxiVita Vaše zdraví Selen + zinek + vitamin C a E (koupit v e-shopu). Pokuste se také více odpočívat a kompenzovat stres, který škodí vašemu tělu po všech stránkách.
ukázka potravin obsahující zinek

Zastřihněte je o pár centimetrů

Vlasy budou lépe dýchat a méně se mastit také tehdy, když jim dopřejete kratší sestřih. Nejde o to mít vyloženě účes „na ježka“. Se svým kadeřníkem jistě najdete variantu, která hřívu provzdušní, a přitom vám bude slušet. Nebo vlasy alespoň uvolněte z těsných culíků a noste je rozpuštěné.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít