Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kouzelník ve vaší koupelně aneb Co dokáže Tea Tree olej

Kouzelník ve vaší koupelně aneb Co dokáže Tea Tree olej

Kouzelník ve vaší koupelně aneb Co dokáže Tea Tree olej

11. února 2022 od Pavla Maříková

11. února 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Tea Tree olej - téměř zázračný přípravek, který má širokou škálu použití v domácnosti i kosmetice. Pomůže vám při zdravotních problémech a nachlazení a je téměř nepostradatelným pomocníkem při aknózní pokožce. Máme pro vás však více tipů, kdy vám Tea Tree olej přijde vhod.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Vůni Tea Tree oleje rozeznáte okamžitě. Je ostrá, kafrovitá a silně pronikavá. Někomu voní, jinému naopak páchne. To však nic nemění na tom, že má opravdu všestranné použití a minimálně jedna malá lahvička by vám doma v koupelně neměla chybět. Ještě před několika desítkami let se Tea Tree olej používal primárně v medicíně, dnes se bez něj však neobejdeme ani v kosmetice. Díky svým antiseptickým a antimykotickým účinkům se skvěle hodí především pro péči o problematickou pleť, která má sklon k tvorbě akné


Jak vybrat správný Tea Tree olej?

V drogeriích i lékárnách najdete mnoho přípravků, které obsahují malé množství nebo nízkou koncentraci Tea Tree oleje, ale většina odborníků se shoduje na tom, že nejlepšího výsledku dosáhnete s lokálním použitím 100% čistého Tea Tree oleje a spíše než do různých produktů radí  investovat do malé lahvičky čistého Tea Tree Oil. Olej z čajovníku je považován za jeden z nejbezpečnějších esenciálních olejů pro použití na pokožce a v některých případech je možné ho použít i neředěný.

Přesto nejprve doporučujeme vyzkoušet na malém místě pokožky, zda vám nezpůsobí alergickou reakci. Chcete-li si být úplně jisty tím, že vám olej vadit nebude, smíchejte několik kapek Tea Tree s větším množstvím mandlového, jojobového nebo kokosového oleje a teprve pak aplikujte na pokožku.


5 tipů, na co použít Tea Tree olej?


1. Léčba akné

Jak již bylo zmíněno, Tea Tree olej obsahuje silné antibakteriální a protizánětlivé složky, které velmi pozitivně působí při léčbě akné. Vše, co potřebujete, je malé množství tohoto silného oleje, který odblokuje ucpané póry, vysuší zanícené pupínky a zároveň je přírodní cestou dezinfikuje. Máte-li akné na obličeji, naneste trochu oleje na vatový tampon, aplikujte přímo na postižené místo a nechte působit několik hodin, popř. i přes noc. Trápí-li vás akné i na těle (zádech, pažích atd.), můžete zkusit přidat několik kapek Tea Tree oleje i do koupele. Dejte si jen pozor na to, abyste olej nepoužívaly nadmíru. Přestože má mnohem jemnější účinky než benzoylperoxid, který se také používá při léčbě akné, při nadměrném užívání může způsobit tak silné vysušení kůže, že tělo začne v obranné reakci automaticky produkovat ještě více mazu – a tím se vše jen zhorší.

 

Tip redakce: 

Nezapomeňte na to, že Tea Tree olej činí pleť mnohem citlivější na sluneční UV záření. Pokud jej tedy používáte, chraňte svou pleť vysokým UV faktorem, a ideálně i kloboukem, jdete-li ven.


Kouzelník ve vaší koupelně aneb co dokáže tea tree olej


2. Jizvy po akné

Dalším důvodem, proč Tea Tree olej používat na aknózní pleť, je jeho schopnost eliminovat jizvy po akné. Jedním z přírodních receptů, který na jizvy po akné funguje, je smíchat lžičku medu s dvěma kapkami Tea Tree oleje - zkuste třeba Floré Bylinný esenciální olej tea tree (koupit v e-shopu). Naneste tuto směs na čistou pleť a několik minut masírujte. Nechte působit zhruba 20 minut, dokud nezaschne. Potom pleť omyjte studenou vodou a osušte. Opakováním tohoto postupu denně dojde časem k vymizení jizev. 


Odřeninky a drobná poranění

Malá zranění, škrábnutí a odřeninky se nevyhnou občas nikomu. Pokud nechcete sahat po dezinfekci z lékárny, vyrobte si doma svou vlastní. Smíchejte Tea Tree - Floré Bylinný esenciální olej tea tree (koupit v e-shopu) a levandulový olej - Floré Bylinný esenciální olej levandule (koupit v e-shopu) v poměru několik kapek Tea Tree a cca 3 polévkové lžíce levandulového oleje. Nejprve poraněnou část pokožky pečlivě vyčistěte vodou a potom na ni naneste tuto olejovou směs v tenké vrstvě.


4. Podráždění kůže po holení

Určitě se vám již někdy stalo, že jste si při depilaci pokožku podráždily, nebo dokonce „spálily“. Bývá to nejen nevzhledné, ale i nepohodlné a bolestivé, pokud místo následně neošetříte. Opět smíchejte malé množství Tea Tree s nějakým neutrálním olejem, naneste na bavlněnou látku nebo jemný ručník a přiložte na postižené místo. Uvidíte, že brzy se dostaví úleva.


5. Odstranění makeupu

I doma si můžete připravit účinnou odličovací směs (jen se vyhněte oblasti očí!), která je vhodná především pro mastnou pleť. Smíchejte polovinu šálku Extra Virgin olivového oleje - třeba COSTA E.V.O.O. Biologico Nefiltrovaný olivový olej (koupit v e-shopu) s deseti kapkami Tea Tree oleje a pečlivě promíchejte. Následně uchovávejte v chladu a na temném místě. Při použití naneste trochu olejové směsi na vatový tampon a vyčistěte tvář. Následně omyjte teplou vodou a osušte.
 

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít