Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Čištění pleti není jen odličování

Čištění pleti není jen odličování

Čištění pleti není jen odličování

23. listopadu 2017 od Karolína Hornová

23. listopadu 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lenka Peške

Setřít z obličeje všechna líčidla nestačí. Mikroskopické částečky nečistot nevidíte, ale vaše póry je pociťují a dříve či později vám to dají najevo. Jaký je mezi těmito dvěma úkony rozdíl a jak se doplňují?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Každodenní rutina, která by měla být – a pro většinu z vás asi také je – samozřejmostí: zbavit se líčidel, jež po celý den zdobila váš obličej. Dnešní produkty dovolují pár tahů vatovým tamponkem a je hotovo, zdá se. Ale bohužel, nic není tak jednoduché. Pouhé odlíčení neznamená zároveň vyčištěnou pleť, ale je pouze součástí tohoto procesu.


Odlíčení je jen součástí čištění

Pravidelné šetrné čištění pleti je základem pro její zdraví, dobré vstřebávání pečující kosmetiky, ale i pro boj proti stárnutí pleti. Na pokožce se totiž neustále vytváří ochranný lipidový film, který zabraňuje škodlivým vlivům působit přímo na pokožku. Zároveň ale tyto mikroskopické nečistoty sám zachytává.

Kožní maz, spojený se „špínou zvenčí“ a zbytky líčidel pak ucpává póry a kůže nemůže „volně dýchat“. Na odlíčení make-upu stačí každý večer jen pár minut, aby byla pleť ráno svěží. I v případě, že se nelíčíte, je nutné pleť čistit. Používáte-li totiž pečující přípravky jako krémy a séra na nevyčištěnou pleť, nepůsobí v takové míře, v jaké by mohly, mísí se s nečistotami a dále podporují ucpávání pórů.

čištění póru

Kosmetická poradkyně Lenka Peške vysvětluje rozdíl mezi oběma úkony či procesy: „Při čištění pleti pracuje celá pleť, to znamená, že mycí přípravek póry otevře a vyčistí, tonikum póry dočistí a uzavře – to bychom měli dělat dvakrát denně. Při odličování pracuje jen odličovací přípravek: pouze rozpustí líčidla a tamponek tu špínu zčásti absorbuje a zčásti rozetře po obličeji.“


Čištění se vyplatí i ráno

Pokud použijete pouze odličovač (např. micelární vodu), na pleti většina nečistot zůstane a krémem ji ještě „zatlačíte“ do pleti. Odbornice proto doporučuje po odličovači sáhnout ještě po dalším přípravku, čisticí pleťové vodě, mléce nebo mýdle či čisticím kartáčku, abyste z pleti „vymetli“ všechny nečistoty a mohli pokračovat v další péči.

čištění pleti není odličování

Podle Lenky Peške udělají největší „nepořádek“ na obličeji líčidla z očí. „Doporučuji používat odličovač jen na oči, řasy je totiž vždy potřeba odlíčit zvlášť, a pak přípravky z řady na čištění pleti.“ Při odličování se vyplatí nešetřit na vatových tamponcích: každé oko odličte zvlášť a pak dále dočišťujte tak dlouho, dokud tamponky nezůstávají čisté. „Kolem očí je navíc tak specifická kůže, že máme speciální přípravky jen na tuto část obličeje,“ doplňuje odbornice.

odličování vatovým tamponkem

Čištění pleti doporučuje dvakrát denně (na rozdíl od odličování, které stačí pouze večer). Podle toho také používejte konkrétní přípravky:


Večerní rutina:

  • Odličovač očí, odličovací mléko nebo micelární vodu na odlíčení obličeje
  • Pak čisticí pleťovou vodu, kterou pleť dočistíte (nebo v případě potřeby jiný produkt – obličejové mýdlo nebo gel, kartáček)
  • A nakonec tonikum, které pleť zklidní. Vhodná jsou i mléka a vody „2 v 1“, která zároveň dočistí i tonizují. Na závěr by měl přijít pečující pleťový krém.
postup


Ranní rutina:

  • Ráno pak stačí lehčí očištění – třeba jen pleťová tonizující voda, jež odstraní přebytečný maz, který kůže vyprodukovala přes noc. 
  • Není radno tento krok vynechávat: přes noc v pleti probíhají samočisticí procesy, při nichž kůže „vyplavuje“ na povrch maz a nečistoty, které se v pórech usadily a čisticí přípravek je nezvládl vymýt.
omývání obličeje


Rozhoduje i typ pleti

Pro začátek je důležité zjistit, jaký typ pleti máte a jak se o něj starat. Nesprávně zvolený přípravek může znamenat nadměrnou reakci pokožky: zvýšenou tvorbu mazu nebo naopak vysušování. Pokud máte normální pleť, stačí ji většinou čistit pleťovými mléky, čisticími gely a pleťovou vodou či tonikem. K odličování můžete zvolit cokoli, co vám je příjemné – micelární vodu, odličovací mléko nebo lehké odličovací oleje.

Mastná pleť produkuje více mazu, a je proto vhodné zvolit hloubkové čištění pleti pomocí speciálního mýdla, gelu či pěny nebo čisticím kartáčkem. Tonikum volte klidně s antibakteriální složkou, jako je třeba tea tree – zamezíte tak zbytečnému vzniku malých zánětů a pupínků. Příliš se pro ni nehodí odličovače na bázi oleje.

odličování pleti vlhčeným ubrouskem

Suchou pleť není radno vystavovat dalšímu vysušování. Výhodou je, že neprodukuje tolik mazu, nevýhodou pak její citlivost. Vybírejte přípravky pro citlivou a suchou pleť, obohacené o hydratační složku (tu mají i některá jemná čisticí mýdla). Vhodná jsou čisticí mléka a jemné pěny. K odlíčení se hodí micelární voda pro citlivou pleť. Nezapomeňte ji ale opláchnout a po vyčištění aplikovat hydratační noční či denní krém.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lenka Peške

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lenka Peške
Nezávislá kosmetická poradkyně a vizážistka
6229
"Učím ženy být krásné každý den."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít