Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Odlíčení: Pár večerních minut, za které vám pleť popřeje dobré ráno

Odlíčení: Pár večerních minut, za které vám pleť popřeje dobré ráno

Odlíčení: Pár večerních minut, za které vám pleť popřeje dobré ráno

27. června 2017 od Karolína Hornová

27. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Přinášíme vám nejen návod na to, jak se správně odlíčit, ale i tipy pro případy, kdy zrovna nestíháte nebo nemáte po ruce oblíbený odličovač.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Každá vizážistka či kosmetička vám řekne, že základem krásné pleti není líčení, ale naopak odličování. Tento večerní rituál sice pár minut zabere, ale za odměnu v podobě zdravé pleti to stojí. Odlíčení byste neměly vynechat nikdy – ani po návratu z večírku nebo po nočním příletu ze služební cesty. Přinášíme kompletní manuál pro dokonalé odlíčení, triky pro okamžiky, kdy pospícháte, ale i přírodní tipy v podobě receptů na domácí odlíčení.


Krok č. 1: Odlíčení „hrubé špíny“

Pokud jste milovnicí výrazného líčení, máte to s večerním odličováním trochu složitější. Použijete-li rovnou tamponek s odličovačem, vypadáte nejprve jako panda a trvá to dalších pár minut (a spoustu dalších tamponků), než se odolné černé směsi z řasenky a oční linky zbavíte. Pomůže trik, který následné odlíčení usnadní: rozetřete trochu odličovače (nejlépe olejového či toho na voděodolný makeup) mezi palec a ukazováček a opatrně stahujte nános líčidla z řas. Odličovač můžete prsty vmasírovat i na horní víčko – líčidla se tak lépe uvolní a většinu jich setřete čistým tamponkem. Stejně tak postupujte v případě výrazně nalíčeného obočí či rtů – odličte vždy nejprve výrazně nalíčené místo.


Rychlá verze:

Pokud nemáte problém s kohoutkovou vodou, pomůže i ta: řasy opatrně promněte opět  mezi palcem a ukazovákem, namočenými v teplé vodě. Opakujte, dokud většina řasenky nezmizí. Chce to trochu cviku, aby se vám voda nedostala do očí, ale následné odličování bude o mnoho snazší a rychlejší. Takto nenáročně odličuji třeba výrazné tekuté linky a silný nános řasenky.


DIY tip:

S výraznými líčidly si skvěle poradí kokosový olej. Stačí ten čistý, který se používá i na vaření, ale můžete sáhnout po kosmetickém – třeba s aloe vera. Stačí ho trošku nabrat na tamponek a pomalu stírat nalíčené místo. Jak se bude olej rozpouštět, bude s sebou stahovat i špínu a nasávat ji do tamponku.
 

Odlíčení: pár večerních minut, za které vám pleť popřeje dobré ráno

Krok č. 2: Dokonalé vyčištění

Když se zbavíte „toho nejhoršího“, měla by následovat další fáze – dokonalé dočištění pleti. Použít můžete stejný odličovač jako v prvním kroku. Já osobně ale používám pro hrubé odlíčení očí kokosový olej a ve druhé fázi lehkou micelární vodu s obsahem mikro částeček, které na sebe nabalí i ty už téměř neviditelné zbytky líčidel. Pro odlíčení celého obličeje se ale skvěle hodí i hydratační odličovací mléko nebo dvoufázový odličovač s olejem. (Obojí o pokožku zároveň pečuje a vyživuje ji. Olej má navíc skvělou schopnost vázat nečistoty.) Záleží na vás, který typ odličovače je vám nejpříjemnější. Osobně sázím na micelární vody a olejové odličovače pro citlivou pleť a v případě potřeby opravdu důkladného vyčištění pleti i pórů na jemná obličejová mýdla.


Rychlá verze:

Obličejové mýdlo nesedí každému – může narušovat přirozenou ochrannou bariéru pokožky. Někomu také vadí kontakt s kohoutkovou vodou a chlorem. Pro bleskové a zároveň důkladné odlíčení ale není nic lepšího. Po umytí nezapomeňte obličej řádně osušit a tonizovat.


DIY tip:

Dvoufázový odličovač s olejem můžete vyrobit i doma. Není to nic těžkého a funguje skvěle. Postačí malá, předem vydezinfikovaná lahvička, do které nalijete ingredience v následujícím poměru: do dvou třetin objemu destilovanou vodu, předem smíchanou v poměru 1:1 s růžovou vodou; přidejte asi deset kapek extraktu z grepových jader (působí jako konzervant), zbylou třetinu dolijte panenským olivovým olejem a důkladně protřepejte. Používat ho můžete i po dobu 14 dnů. Pak už vždy stačí jen protřepat, nemíchat a odlíčit.

Odlíčení: pár večerních minut, za které vám pleť popřeje dobré ráno


Krok č. 3: Závěrečná péče

Šťastlivci s normální pletí mohou u druhé fáze skončit, nanést trochu pleťového krému a jít spát. Stejný postup platí i v případě, používáte-li pečující odličovače nebo právě zmíněný přírodní kokosový olej – ten pleť natolik vyživí, že už není třeba dělat nic (často ani použít noční krém). Jedinci s mastnou pletí po něm ale zřejmě nesáhnou, stejně jako ti, kteří trpí akné a potřebují pleť spíše dezinfikovat a vysušit.

Tehdy je na místě ještě tonikum, které pleť zklidní a zároveň odstraní poslední zbytky líčidel. Téměř nezbytné je po odlíčení pleťovým mýdlem. Stačí jeden tamponek, kterým na závěr pleť lehce potřete.


Rychlá verze:

Sáhnout můžete samozřejmě i po přípravcích, označených jako 2 v 1, které fungují jako odličovač i zklidňující tonikum zároveň. Případně zvolte šetrný pleťový krém či chladivý gelový krém, který na noc vaši pleť zklidní, a vy se ráno probudíte vyspaná do růžova.


DIY tip:

Skvělým tipem na domácí tonikum je jednoduchý odvar z borůvek. V lednici ho můžete uchovávat maximálně tři dny, ale jeho výroba je tak snadná, že to nevadí: polévkovou lžíci sušených borůvek zalijte 100 ml dobře převařené vody a nechte 20 minut odstát v šálku pod pokličkou. Promíchejte, slijte, nechte vychladnout a je hotovo. Borůvky obsahují silné antioxidanty, vitaminy C a E, mají zklidňující vliv na pokožku a zmírňují zarudnutí. Mně osobně toto tonikum (i ve formě obkladu) pomohlo při léčbě periorální dermatitidy a používám ho v případech, kdy byla moje pleť namáhána (slunečním zářením, mýdlem, mechanickým drážděním).

Odlíčení: pár večerních minut, za které vám pleť popřeje dobré ráno

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít