Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Hormony a vzhled pleti: Co mají na svědomí?

Hormony a vzhled pleti: Co mají na svědomí?

Hormony a vzhled pleti: Co mají na svědomí?

24. září 2018 od Jana Kantorová

24. září 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

V průběhu celého menstruačního cyklu se nám ženám často mění nálada, chutě a navíc také vzhled pleti. Čím je to způsobeno a jak proti tomu bojovat? Na to jsme se ptali dermatoložky MUDr. Theodory Asimiadou a Mgr. Petry Řehořkové, MBA, odbornice na beauty wellness a estetiku.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Je pravdou, že hormony a celý menstruační cyklus ovlivňuje vzhled naší pleti?

Mgr. Řehořková: Menstruační cyklus je v těle řízen různými hormony. A právě ty jsou zodpovědné za některé nepříjemné projevy, které menstruaci doprovázejí. 28denní menstruační cyklus tak ovlivňuje vzhled pokožky mnohem více, než si dokážeme připustit. Nemusíme se mu ale poddávat, stačí jen vědět, co mají jednotlivé hormony na svědomí, a zvolit kosmetické produkty či specializovanou péči, která zohlední stav pleti.

 
Jak to tedy funguje?

Mgr. Řehořková: Během celého měsíce projde pokožka zhruba třemi fázemi. Prvních 14 dní cyklu je v těle vyšší hladina ženského hormonu estrogenu. Následně pak stoupá hladina progesteronu a při tzv. PMS (premenstruační syndrom), se hladiny hormonů v těle zvyšují. Navíc také dochází i ke zvýšené stimulaci mazových žláz. Kvůli tvorbě nadměrného mazu se ucpávají póry a množí se bakterie. Z toho důvodu právě před menstruací ženy nejvíce trpí zvýšeným výskytem akné nebo různých pupínků.
 
suchá pleť

Mohou za tento problém jen ženské hormony? Nebo stav pleti může ovlivňovat i něco jiného? 

Mgr. Řehořková: Během posledních 14 dnů cyklu se v těle snižuje hladina estrogenu a zvyšují se hladiny androgenů, které mají na svědomí právě zvýšenou produkci mazu. Produkci kožního mazu ovlivňují také hormony hypofýzy, štítné žlázy a glukokortikoidy. Navíc se zhoršuje se i kvalita nehtů a vlasů.

 
Když už se zhoršený stav pleti objeví, jak se ním máme poprat?

Mgr. Řehořková: Rozhodně nedoporučuji nípat nebo mačkat. Tím může dojít spíše ke zhoršení stavu a rozšíření bakteriální infekce. Výborné je umýt pleť mýdlem nebo pěnou pro citlivou pokožku a čistou vodou, lehce osušit a nechat dýchat. Ke zmírnění podobných projevů je doporučeno ošetření pleti produkty s kyselinou salicylovou, která přímo póry vyčistí.

 
Jaké jiné problémy kromě pupínků a akné mohou ženy na pleti zaznamenat?

MUDr. Asimiadou: Obecně se před menstruací ženy potýkají se zvětšenými póry. Za to může nárůst progesteronu a testosteronu zhruba týden před začátkem periody. Jakmile začne menstruace, klesne hladina estrogenu, a to má za následek vysušenou pokožku. Kůže je křehká, má tendence k pnutí a mohou se na ní tvořit šupinky. Pro udržení vlhkosti v pleti je tak právě v období menstruace vhodné používat hydratační pleťové krémy a pokožku vyživovat a regenerovat.
 
Tip redakce:
V období těsně před menstruací a během ní je také pleť velmi citlivá na sluneční záření. Mnohem častěji se pak objevuje zarudnutí pokožky. Je tak vhodné mít po ruce, nezávisle na ročním období, krém s dostatečným ochranným faktorem.
 
hydratace pleťovým krémem

Vysušenou pokožku můžeme pravidelně a preventivně hydratovat, ale co dělat ve chvíli, kdy je pokožka obličeje navíc ještě citlivá a objevuje se akné?

MUDr. Asimiadou: Nezranitelnější a nejcitlivější je právě v období před menstruací a při ní. Většinou se tak nejčastěji v dolní části obličeje (na bradě a kolem úst) a na spáncích objevuje akné. A to nezávisle na věku. Pupínky jsou pak trochu větší a tvrdší, bolí, velmi dlouho se hojí a většinou nejdou vymáčknout. Jakmile se začnou póry zvětšovat a rozšiřovat a pokožka není tak zářivá, je dobré začít pleť velmi důkladně čistit od nečistot, kožního mazu i make-upu.

 
Víme, že problémy nastávají ke konci cyklu. Kdy je tedy pleť nejkrásnější?

MUDr. Asimiadou: Zhruba v polovině cyklu, tedy v období ovulace. Od 11. do 21. dne totiž dochází k největší produkci kolagenu a ke zvýšené cirkulaci krve, která podporuje vstřebávání kosmetických produktů. Obecně se ženy při ovulaci cítí nejlépe. Právě v tomto období je dobré dopřávat si různé masky a séra proti stárnutí.

 
Co jiného kromě aplikace kosmetických produktů ještě můžu udělat pro to, abych se celkově cítila lépe?

Mgr. Řehořková: V období PMS, premenstruačního syndromu, se vyhýbejte nadbytku soli i cukru a vydržte co nejvíce bez kofeinu. Zvyšte příjem vitaminu B6. Přidejte do jídelníčku fazole, luštěniny a obiloviny, pak také drůbež, mořské plody nebo ořechy.
 
pleťová maska

Menstruační cyklus způsobuje akné, jak je to ale například v těhotenství nebo při menopauze?

Mgr. Řehořková: Pleť se mění i v průběhu těhotenství, protože v těle dochází ke změnám hladin hormonů. Některé ženy mají štěstí a úplně září, jiné se trápí kožními problémy. Hormon estrogen stimuluje tvorbu melaninu, což je chemická látka, která dodává pleti pigment. Je-li ho přebytek, mohou se objevit na pokožce takzvaná melasma známá jako pigmentové skvrny. Také v období menopauzy se snižují hladiny ženských hormonů. Dalo by se tedy říct, že jakmile nejsou hormony v rovnováze, zvyšuje se riziko vzniku suché kůže, vrásek, pigmentací nebo akné.

 
Dá se udržet hladina hormonů vyrovnaná? Mohu ji nějak sama preventivně ochránit?

MUDr. Asimiadou: Kolísání jednotlivých hormonů v těle v rámci menstruačního cyklu ovlivnit nemůžeme. Jednou z možností je užívání hormonální antikoncepce, což problém jen skryje, ale nevyřeší. Hormonální hladinu a vzhled pleti můžeme pozitivně ovlivnit tím, že se vyhneme stresu, zlepšíme stravovací návyky a v případě vleklých problémů navštívíme odborníka, který zjistí, jestli netrpíme sníženou funkcí štítné žlázy. Co se týče péče zvenčí, důležité je také chránit pokožku každý den před slunečním svitem pomocí opalovacích krémů s UV faktory, hydratovat ji a dodávat jí výživu. Nejlepším pomocníkem je kyselina hyaluronová. Po třicátém roku se již moc netvoří, takže je třeba začít zavodňovat. Výborné jsou tablety nebo maska s kyselinou hyaluronovou, která se nesmývá a výborně hydratuje.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít