Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Akné sluníčko (ne)snáší

Akné sluníčko (ne)snáší

Akné sluníčko (ne)snáší

22. července 2018 od Karolína Hornová

22. července 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Aksamítová

Působí sluníčko jako dezinfekce? Co dělá jeho záření s mastnou pletí? A jak pečovat o jizvičky po akné, abychom na ně neměli celoživotní památku? Poradíme vám, jak se v létě starat o pleť s „pupínky“.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

PROBLÉM: Vyléčíme akné opalováním?

„Běž s těmi pupínky na sluníčko!“ slýcháme možná občas od maminek a babiček. Myslí to dobře, ale my víme, že slunce je na akné krátké a jeho záření nemá rozhodně takové dezinfekční účinky, jak si někteří myslí.

Názor odborníka:

Slunění spíše redukuje začervenání pleti. Pleť se v létě může zlepšit, jedná se však o dočasný stav podpořený potlačením hnisavých projevů. Obecně léčit akné sluncem se nedoporučuje, dříve se jím léčilo akné na zádech, ultrafialové paprsky sice poškodí bakterie a působí antisepticky, ale porušují i kožní buňky. Na zádech opálení lépe akné zamaskuje, avšak problematiku neřeší,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Helena Aksamítová z kliniky Asklepion.

Řešení:

Léčit akné pomáhá důkladné čištění pleti – poraďte se s kosmetickým či dermatologickým odborníkem, co je pro vás nejvhodnější: může to být čisticí pěna s lehkým dezinfekčním účinkem (třeba s výtažkem z tea tree) nebo péče pomocí čisticího kartáčku na pleť. Léčba akné na klinice se doporučuje hlavně na podzim, ale určité terapie lze podstoupit v letních měsících.

péče o pleť

PROBLÉM: Mastná pleť a krémy s UV filtrem

Největší problémy s akné mívají majitelé mastné pleti. Jenže znáte to – ochranné sluneční krémy mívají někdy dost nepříjemné mastné složení, které vytvoří sice ochranný, ale pro obličej nekomfortní film. Co s tím?

Názor odborníka:

Slunce způsobuje vysoušení pokožky, ale i mastná pokožka potřebuje vlhkost. Proto při vysoušení pokožky mazové žlázy produkují kožní maz, který vede k vzniku zánětlivých pupínků,“ vysvětluje dermatoložka.

Řešení:

Slunění s mírou a mimo nejteplejší část dne, kdy je záření nejsilnější – tedy zhruba od 11 do 14-15 hodin a vybírejte přípravky s UV filtrem s lehkým složením. Existují přípravky přímo na aknózní pleť, které dávají pleti potřebnou ochranu. Jedná se o lehké krémy, emulze, gely či fluidy, tyto produkty jsou také označované jako nekomedogenní, tzv. neobsahují složky, které by ucpávaly póry,“ doporučuje MUDr. Aksamítová.

opalovací krém

PROBLÉM: Slunce a jizvičky po akné

Konečnou fází akné je zhojený pupínek – místo s novou, jemnou kůží, které bychom zvlášť v létě měli věnovat pozornost. Na tomto místě totiž hrozí výskyt skvrnky, která nám už zůstane.

Názor odborníka:

„Zhojené akné je vlastně malá jizvička, místo, kde se vytvořila nová vrstva kůže, která je mnohem náchylnější na sluneční záření – snadněji se spálí, více pigmentuje a může se stát, že se na jejím místě vytvoří permanentní flíček, pigmentová skvrna,“ varuje kosmetička Julie Bauer.

Řešení:

Opět je na místě nasadit „do boje“ kvalitní opalovací krém. Čerstvé jizvičky ale může spálit i zdánlivě slabé, „městské“ sluníčko. Sahejte proto pravidelně po denním pleťovém krému s UV faktorem a s nemastným složením.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Aksamítová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Helena Aksamítová
dermatoložka, Asklepion – Institut estetické medicíny, Praha
1590
"Na mé práci mě baví, jak nám špičkové technologie na řešení zdravotních či estetických problémů umožňují pracovat na harmonizaci vzhledu celého těla."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít