Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Čisticí kartáčky na pleť: Průvodce výběrem

Čisticí kartáčky na pleť: Průvodce výběrem

Čisticí kartáčky na pleť: Průvodce výběrem

14. září 2017 od Karolína Hornová

14. září 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Uvažujete o koupi elektrického nebo manuálního kartáčku na obličej? Před koupí je třeba si uvědomit, jaký vlastně máte typ pleti, jak často budete kartáček používat a kolik za něj chcete dát. Přinášíme tipy, které vám výběr usnadní.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Hodí se pro mě?

To je první otázka, kterou byste si před koupí čisticího kartáčku na obličej měla položit. Ano, pokud máte mastnější pleť, náchylnou k ucpávání pórů a takzvaným „černým tečkám“, nebo mastnou problematickou pleť. Ne, pokud máte velmi jemnou, suchou a citlivou pleť, náchylnou k podráždění. Pokud trpíte na akné, je použití kartáčku na zvážení. Časté laické přesvědčení říká, že pohyby kartáčku ještě více roznesou akné po obličeji. Není to tak docela pravda, ale záleží jak na typu kartáčku, tak na přípravcích, které společně s kartáčkem používáte. Aknózní pleť čistí kartáčkem i profesionálové, přičemž používají produkty s antiseptickým účinkem (např. tea tree) a jemnější kartáčky s vibrující hlavicí.


S přípravkem, nebo bez?

Možná vám přijde, že kartáček na čištění pleti je zcela logické používat společně s nějakým přípravkem – čisticím obličejovým mýdlem, pěnou či gelem. Většina výrobců ale uvádí, že kartáček lze použít i jen s teplou vodou, a to včetně kartáčků mechanických. Obličej je vhodné předem nahřát teplou vodou, aby se roztáhly póry a štětinky kartáčku z nich mohly „vymést“ nečistoty. Je to vhodná varianta pro normální, smíšenou či jemnější pleť. Pokud se vám pleť více mastí, máte znatelně ucpané póry nebo zmíněnou akné, je lepší použít vhodný přípravek, který maz uvolní. Pamatujte na to, že čisticí kartáček by se měl používat maximálně dvakrát týdně!


Manuální, nebo elektrický?

Je to otázka ke zvážení. Roli mohou hrát finanční možnosti i frekvence používání kartáčku. Mechanické kartáčky jsou samozřejmě levnější, to ale neznamená, že jsou špatné. Pouze nemají strojek, který dělá pohyb za vás. Proceduru si tak budete muset trochu nacvičit, na druhou stranu to ale může být výhoda: časem vypilujete techniku, která vám bude dokonale vyhovovat. V případě, že si koupíte elektrický kartáček, nemusí vám vyhovovat rychlost nebo druh pohybu, který jeho hlavice vykonává, a po koupi už bude pozdě. Na druhou stranu ale díky rychlosti čistí efektivněji a rychleji. Elektrický kartáček si vždy jděte před koupí pořádně prohlédnout do prodejny. Ideální je, pokud si můžete vyzkoušet tvrdost štětin a celý přístroj si „osahat“.

Čistící kartáčky na pleť: Průvodce výběrem


Rotační, nebo vibrační?

Elektrické kartáčky na čištění pleti mají buď rotační, nebo vibrační hlavici. Je v zásadě jedno, po které sáhnete. Záleží totiž i na dalších faktorech, jako je tvrdost štětinek a rychlost rotace, o které se někdy mluví v souvislosti s citlivou pletí. V případě, že máte jemnou a citlivou pleť, volte raději vibrační (někteří výrobci ho označují jako sonický) kartáček s velmi jemnými štětinkami. Vibrační pohyb je šetrnější a efektivnější, co se týče kvality čištění. Případně investujte do kartáčku, který nabízí obě funkce – můžete si tak až v průběhu používání vybrat, který pohyb vám je příjemnější (nebo který je vhodnější pro které partie obličeje).


Speciální pleťové kartáčky

Klasický čisticí kartáček má kulatou hlavici se štětinkami. Existují ale i speciální kartáčky. Třeba „ne-kartáček“, který pracuje na principu podtlaku. Nečistí pleť štětinkami, ale podobně jako vysavač: pod tlakem vtahuje do svých útrob nečistoty z pleti a zároveň provádí jemnou prokrvující masáž. Je vhodný pro citlivou pleť, kterou tolik nenamáhá, a bojuje také proti stárnutí pleti. Další „vychytávkou“, s níž zabijete dvě mouchy jednou ranou, je kombinovaný kartáček s hlavicí na depilaci obličeje. Balení kartáčků někdy obsahuje i další výměnné hlavice – doporučit lze třeba tu masážní, která prokrvuje obličej a bojuje proti vráskám. Pozor dejte na výběr peelingové hlavice – neměla by být příliš hrubá, abyste si zbytečně nepodráždila pleť. 
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít