Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Fóbie z cukru: Je třeba se ho opravdu bát?

Fóbie z cukru: Je třeba se ho opravdu bát?

Fóbie z cukru: Je třeba se ho opravdu bát?

21. února 2020 od Eva Suchomelová

21. února 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Trend sugar free už několik let útočí ze všech stran. Je cukr opravdu tak nebezpečný a měli byste ho vyřadit z jídelníčku? Nebo je to jen nafouknutá bublina? A dá se něčím nahradit?

Cukr, nebo sacharidy?

Člověk odjakživa vyhledává sladkou chuť. Vždyť je to první chuť, se kterou se setká na začátku svého života, totiž v mateřském mléce. Sacharidy by měly být součástí vyváženého jídelníčku, tak proč se vlastně proti cukru tolik brojí? Nejprve je potřeba si říct, že sacharidy neboli cukry nejsou totéž, co cukr, který používáte na slazení.

Sacharidy neboli cukry se dělí:
  •  na jednoduché, kam se řadí sacharóza (cukr, kterým sladíme), glukóza nebo např. fruktóza (ovocný cukr),
  • složité, které nemusejí být (a často nejsou) sladké, mezi které patří hlavně škrob.
cukr, nebo sacharidy

Co se dá vynechat?

Jednoduché cukry jsou v podstatě čistá energie, s kterou je potřeba tak zacházet. Když jich do organismu dodáte víc, než jich potřebuje, začnou mít negativní vliv – přeměňují se na tuky, spolupodílejí se na stárnutí organismu či na lokálních zánětech apod. Naproti tomu složité sacharidy tělo potřebuje, energii z nich získává déle a pozvolna, což je pro tělo žádoucí. A tady se dostáváme k tomu, co lze a co nelze ze stravy vynechat. „Pokud člověk vyřadí jednoduché cukry v jakékoliv podobě, zdravotně se nic nestane, ba naopak, může to mít velmi pozitivní dopady na organismus,“ vysvětluje výživová poradkyně RNDr. Michaela Bebová. „Pokud však člověk vyřadí sacharidy, pak se po několika dnech dostane do ketózy. To je stav, kdy si tělo primárně vyrábí energii z ketolátek, které vznikají spalováním tuků. I bez nich to tedy lze, ale podle mého názoru vždy krátkodobě, a ne např. celý život.

Tomu málo, tomu nic…

Kolik cukrů by měl obsahovat právě váš jídelníček, záleží na tom, zda máte aktivní, nebo pasivní životní styl. Už jsme si řekli, že cukr je čistá energie, jde tedy o dodržování zákona příjmu a výdeje energie. Jednak si tím udržujete postavu, abyste nepřibírali, jednak tím předcházíte vzniku nežádoucích onemocnění, především cukrovky 2. typu. „Velkým faktorem, který hraje roli v otázce konzumace cukru, je to, jestli je člověk aktivní a je sportovec, nebo jestli je pasivní, opravdu nesportuje a obecně má velmi nízkou aktivitu - ať psychickou, nebo fyzickou,“ potvrzuje výživová poradkyně. „Pokud je člověk v metabolickém obratu a jeho tělo je ve stavu, kdy jednoduché přijaté cukry využívá, pro tělo to není tak škodlivé jako pro člověka, ve kterém se ten cukr ‚lenivě převaluje‘ a ukládá.“
tomu málo, tomu nic

Kdy se cukr hodí?

Například hroznový cukr se doporučuje osobám s velkým výdejem energie, tedy sportovcům, studentům ve zkouškovém období nebo pacientům v rekonvalescenci. I tady by ale měla být určitá míra a doplnění jídelníčku tímto cukrem pouze dočasné. Jakmile pozorujete náhlé propady výkonu, častou skokovou únavu, nebo dokonce přibírání na váze, hroznový cukr vynechte a soustřeďte se na příjem složitých sacharidů s nižším glykemickým indexem.

Populární přírodní sladidla

Mnoho lidí si myslí, že na problém vyzraje tím, když přejde z klasického cukru na nějaký exotický. Možností je hned několik. Alternativy bílého cukru jsou chutnější a dodávají lahodnější chuť. Alternativy řepného cukru můžeme seřadit taktéž od té hodně podobné řepnému cukru až po tu, která opravdu vychází nutričně mnohem lépe,” míní expertka. Setkat se tak můžete například s agávovým a javorovým sirupem, Sladěnkou (tradiční české sladidlo), rýžovým sirupem či kokosovým cukrem.
přírodní sladidla
Tip redakce:
Vyzkoušet můžete například
Bio kokosový cukr (koupit v e-shopu), Allnature Březový cukr Xylitol, 4Slim Čekankový sirup, Allnature Agávový sirup, Allnature Datlový sirup, Druid Javorový sirup či Allnature Erythritol.

Na množství záleží

Vždy je ale mnohem důležitější množství než forma. Některé druhy přírodních sladidel mají nižší sladivost, je tedy někdy potřeba jejich větší množství. Pozor také na nerafinovaný, tedy nedočištěný cukr. Ten může obsahovat některé nežádoucí příměsi, které se z rafinovaného cukru odstraňují, např. draselné a sodné soli. Ve výsledku při jeho konzumaci ztratíte kontrolu nad tím, kolik soli přijímáte. Při dlouhodobém příjmu pak tyto látky zatěžují ledviny a mohou mít negativní zdravotní dopady.
Tip redakce:
Věděli jste, že med má zvláštní postavení: sice je plný jednoduchých cukrů, může být ale zcela lokálním hodnotným sladidlem, lepším než bílý cukr?

Umělá sladidla jen při cukrovce

Umělá sladidla problém s cukrem neřeší vůbec. Mohly by způsobovat problémy se střevním mikrobiomem a neměli by je konzumovat lidé trpící fenylketonurií. Tato sladidla byla vyvinuta jako náhrada pro diabetiky, proto k nim takto přistupujte.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít