Inspirace

Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Přírodní sladidla: Záruka zdraví a štíhlé postavy?

Přírodní sladidla: Záruka zdraví a štíhlé postavy?

Přírodní sladidla: Záruka zdraví a štíhlé postavy?

8. srpna 2019 od Pavla Maříková

8. srpna 2019 2 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Plánujete vyměnit cukr za nějaké „zdravější“ přírodní sladidlo s touhou zhubnout a udělat celkově něco pro své zdraví? Pak si nejdřív přečtěte náš článek. Ne vše, co se na první pohled jeví jako zdravé a „bez kalorií“, takové je i ve skutečnosti!
Abychom předešli spekulacím o zaujatosti, oslovili jsme nezávislou výživovou poradkyni a vystudovanou biochemičku RNDr. Michaelu Bebovou, která nám zákulisí přírodních sladidel osvětlila.


Jaká existují přírodní sladidla?

„Mezi přírodní sladidla můžeme řadit hned několik skupin sladidel – nerafinované cukry jako je kokosový cukr, sirupy jako je javorový, čekankový nebo agávový sirup, ale i datle, med nebo přírodní sladidla typu xylitol a erythritol, která mají nižší kalorickou hodnotu a nezvedají hladinu glykémie jako sacharóza.“
med

Co je nyní žhavým trendem mezi přírodními sladidly?

„Je těžké vypíchnout pouze jedno, ale řekla bych, že zájem o alternativy klasického řepného cukru roste obecně. Pokud bych ale měla jmenovat konkrétně tak si myslím, že je to xylitol, březový cukr, a také kokosový cukr.“


Pro koho jsou přírodní sladidla vhodná? 

„Přírodní sladidla jsou vhodná pro všechny.  Jsou vhodnější alternativou klasického bílého řepného cukru a často pro tělo příznivější ze zdravotní stránky. Myslím, že mnoho lidí, kteří dbají na zdravý životní styl více, než na krátkodobé diety už přírodní sladidla do svého jídelníčku zařadila. Nicméně je potřeba neustále zdůrazňovat, že to, že jsou "zdravější" neznamená, že je můžeme konzumovat neomezeně a bez zábran. Většina z nich jsou pořád z velké části jednoduché cukry, byť doplněné o trošku vlákniny nebo minerálních látek.“
xylitol

Jsou přírodní sladidla vhodná i pro diabetiky?

„Některá přírodní sladidla jsou vhodná pro diabetiky a jsou to hlavně ta, která nezvedají hladinu inzulínu v krvi jako např. čekankový sirup, xylitol nebo erythritol.“


A co hubnutí? Je vhodné je zařadit při redukční dietě?

„Při redukční dietě stejně jako při normálním stravování jde hlavně o množství – např. podobně jako v případě hubnutí a alkoholu, pokud je člověk aktivní a má výdej energie, pak pro něj přiměřený příjem cukrů není problém. Určitě bude ale vhodnější sladit datlemi, čekankovým sirupem nebo xylitolem než agávovým sirupem.“


Je pravda, že některá přírodní sladidla není dobré používat pro tepelnou úpravu?

„Med, který je bohatý na bioaktivní látky, je dobré používat za teplot do 40 stupňů. Při vyšších stupních se pak ničí a med ztrácí svůj zdravý potenciál. Proto bychom ho měli přidávat do lehce vychladlého čaje a naopak ho třeba nepřidávat do pečení či pokrmů, které vaříme – je to zkrátka škoda. Východní směr ájurvéda je například v tomto ohledu nekompromisní.“

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2380
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Nejčtenější články

Které chloupky bychom (ne)měli vytrhávat?

Tělo 18.října 2019 od Karolína Hornová

152 0


5 tipů, jak správně nanášet parfém

Tělo 11.listopadu 2019 od Lucie Ulmanová

182 0


Znáte potraviny, které neohřívat v mikrovlnce?

Tělo 8.října 2019 od Lucie Ulmanová

87 2

Vybrali jsme pro Vás

x